Primarul Mihail Toma a dovedit, în cei 18 ani de când se află la cârma comunei, că realizările administrației sunt consistente în Grădiștea, în ciuda unui bugetul local destul de firav. Localitatea are nevoie permanentă de susținere financiară de la Consiliul Județean și în același timp, administrația se străduiește permanent să obțină fonduri prin accesarea diferitelor programe financiare guvernamentale sau europene, pentru a se putea dezvolta.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 636
Pentru investițiile aflate în derulare, primarul comunei Grădiștea, Mihail Toma, alături de echipa sa și de consilierii locali, este foarte atent să fie implementate cât mai bine. Acesta este motivul pentru care lucrările de extindere a rețelelor de canalizare în comună sunt monitorizate cu foarte mare atenție.
Reamintim faptul că localitatea Grădiștea, alături de Gruiu, Moara Vlăsiei și Periș vor beneficia de reabilitarea şi extinderea reţelelor de alimentare cu apă și de canalizare și de reabilitarea sau construirea de staţii de pompare apă uzată. În 2021, a fost semnat contractul de execuție lucrări R-07 ”Reabilitare şi extindere reţele alimentare cu apă, reţele de canalizare, staţii de pompare apă uzată în Grădiștea, Gruiu, Moara Vlăsiei, Periș”, contract parte din amplul ”Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Ilfov, în perioada 2014 – 2020“, cofinanțat din Fondul de Coeziune prin POIM 2014-2020. Proiectul a fost atribuit companiei Porr Construct SRL și include realizarea mai multor lucrări la infrastructura publică de alimentare cu apă şi de canalizare din Grădiștea, Gruiu, Moara Vlăsiei și Periș. Pentru Grădiștea, proiectul prevede un pavilion administrativ pentru gospodăria de apă, rețea de distribuție (branșamente, Scada), 35,832 km – extindere rețea de canalizare și 9 stații noi de pompare apă uzată.
Primarul ne-a spus că administrația este foarte atentă ca toate aceste lucrări să se desfășoare corespunzător, la parametrii optimi, prevăzuți, iar eventualele disfuncționalități să fie remediate cât mai rapid, și să producă un disconfort minim cetățenilor comunei.
”În comuna Grădiștea, lucrările de extindere a rețelei de canalizare sunt în plină desfășurare. Constructorii lucrează în general bine, iar cetățenii au fost informați prin fluturași, în privința modului în care se desfășoară lucrările, cât durează, ce probleme pot apărea pe parcursul lucrărilor. Sistemul centralizat de alimentare cu apă a fost finalizat în ambele sate – Grădiștea și Sitaru, iar acum se lucrează la extinderea rețelei de canalizare. Când se va realiza și aceasta putem spune că tot ceea ce înseamnă infrastructură și utilități sunt aproape integral realizate”, ne-a declarat primarul.
Monitorizare permanentă, pentru eliminarea deficiențelor
Revenind la efectuarea lucrărilor, pentru că se lucrează și cu firme subcontractante, apar uneori probleme. Dar aici intervine primăria. Edilul ne-a spus că a existat un subcontractant care nu lucra corespunzător. ”Am atenționat firma câștigătoare că existau anumite deficiențe și am solicitat să fie remediate în desfășurarea lucrărilor pe strada Micșunele. Am cerut firmei Porr eliminarea subcontractantului din proiect pentru că nu lucra corespunzător. Ceea ce am constatat noi, au constatat și ei. Întreg procesul era defectuos. Drept dovadă, după ce au încheiat strada, au fost eliminați. Așadar, totul este sub control, iar lucrurile merg în general bine pentru că primăria este permanent atentă la modul în care se desfășoară lucrările. Și administrația monitorizează și atrage atenția. Suntem beneficiarii proiectului, avem și o cotă parte, de 2%, chiar dacă este mică și orice fel de probleme vor apărea trebuie remediate. Dacă cetățenii sesizează ceva, îi rugăm să atragă atenția, pentru ca mai departe să putem să intervenim. În general, ne sesizează, ne ducem pe teren. În afară de aceasta, participăm la predarea amplasamentului, pentru că drumul este proprietatea primăriei”, a explicat primarul precizând că lucrările se desfășoară în special pe drumurile laterale, mai precis drumurile comunale.
”În satul Grădiștea se lucrează pe jumătate dintre străzi, iar în satul Sitaru se lucrează pe trei străzi. Am încercat să îi impulsionăm pe constructori să înceapă lucrările și pe DJ, deoarece acolo mai trebuie implementat proiectul de modernizare DJ 101, care presupune și executarea unor piste de biciclete și a trotuarelor, dar acestea vor putea fi refăcute după finalizarea lucrărilor de canalizare”, a explicat edilul, menționând că au existat probleme privind începerea lucrărilor pe drumul județean și din cauza instituțiilor care dețin rețele de gaze ori electrice și care, în unele locuri, nu au respectat exact proiectul pe care l-au avut. Astfel, au apărut neconcordanțe și întârzieri în obținerea avizelor.
Potrivit edilului, rețeaua de canalizare este prevăzută pe ambele sensuri ale drumului, stânga-dreapta, ceea ce este în regulă în privința modului în care sunt afectate căile rutiere. Pe drumurile laterale, se va interveni mai mult pe axul principal. Unde există străzi cu deschiderea mare, la 12-14 metri, se intervine pe partea laterală a drumului pentru a nu fi afectată partea carosabilă. ”Este păcat să nu protejăm și partea carosabilă, adică asfaltul”, a spus primarul adăugând că aceasta va fi una dintre marile provocări, deoarece după terminarea lucrărilor de introducere a canalizării, practic trebuie reasfaltate toate străzile din comună. ”Noi încercăm să păstrăm bani și să obținem ajutor și de la CJ Ilfov, pentru reasfaltare, și readucerea drumurilor măcar la starea inițială. Avem 25 km de drumuri comunale, dar rețeaua de drumuri are o lungime de aproape 37 km pentru că mai intervine și DJ, unde se lucrează pe ambele părți. Din 25 km cam 70% de drumuri vor fi afectate, dintre care 23 km îi aveam asfaltați. Unii cetățeni sunt deranjați de aceste schimbări, dar sperăm să înțeleagă că toate aceste lucrări au doar scopul de a le oferi tot confortul necesar. Majoritatea oamenilor înțeleg că aceasta este ultima utilitate care ne mai trebuie ca să le avem pe toate și în final, putem să lucrăm la drumuri, trotuare, mai ales că există proiecte și pentru piste de biciclete”, a spus primarul Mihail Toma.
În privința proiectelor privind realizarea pistelor de biciclete, edilul a menționat că reprezintă o prioritate, ca și cea privind stațiile de încărcare pentru autovehicule electrice, dar pentru implementarea unor astfel de investiții sunt necesare fonduri suplimentare externe. Primăria a depus mai multe proiecte pentru obținerea fondurilor, procedura este defectuoasă și nu s-au putut accesa multe fonduri, în mod special din cauza timpului limitat de depunere a proiectelor. ”Am mai pățit așa la creșă. Am pregătit pentru PNRR un proiect, iar în ziua când a fost deschiderea, în 2 minute s-au terminat fondurile. Ceea ce nu mi se pare normal. Proiectul era eligibil. Au intrat primele 41 sau 42 de proiecte, iar noi eram pe locul 60 și ceva. Eram printre primele proiecte din Ilfov. Acum lucrăm la documentație pentru a depune proiectul la CNI. Am vorbit cu firma de consultanță și i-am solicitat ca atunci când se va mai deschide un proiect de genul acesta să ia măsuri suplimentare, pentru a nu rata sesiunea de depunere. Trebuie să ne mișcăm foarte repede. Depunerea se face online, trebuie încărcate toate documentele. Dacă nu merge bine internetul sau un consultant are de încărcat mai multe proiecte, nu reușim. E o cursă nebunească, ceea ce nu e în regulă”, a semnalat edilul.
Referindu-se la proiectul de finanțare a primei creșe de stat din comună, primarul a explicat că potrivit normelor, clădirea instituției de învățământ preșcolar va trebui să aibă doar parter și va fi prevăzută cu 4 grupe a câte 10 copii. ”Am discutat cu medicii de familie și în funcție de numărul anual de nașteri, am estimat că avem un necesar de 40 de copii. Am parcurs toți pașii necesari demarării unui astfel de proiect, am discutat cu populația, pentru că ai nevoie și de acordul părinților pentru a face creșă. Am decis așadar să demarăm proiectul pentru că 96 de persoane ne-au solicitat acest lucru”, a mai spus primarul Mihail Toma.
Un nou PUG, în concordanță cu realitățile unei comune moderne
O altă prioritate este actualizarea PUG-ului localității, un proiect despre care primarul a mai menționat că ar putea rezolva și o parte din ceea ce înseamnă loturi de teren pentru tineri. ”Multe familii care locuiesc în Grădiștea dețin teren în vatra satului. Sunt suprafețe de teren care nu au fost arendate și dorim să le introducem în intravilan prin reactualizarea PUG-ului. Este o gândire pentru dezvoltarea localității în viitor, deoarece suntem în apropierea A3 și A0, astfel că ne gândim și la dezvoltarea unei zone de comerț, de depozite, industrie, zonă mixtă. Astfel, am putea atrage investitorii”, a explicat edilul. ”Grădiștea are 430 ha de intravilan din 3.000. Prin noul PUG va crește suprafață din intravilan cu circa 450 ha și ne ducem spre circa 850 ha din totalul de 3.000 ha. Majoritatea cetățenilor care au terenuri sunt persoane fizice și doresc să le ajut, dându-le posibilitatea să transforme suprafețele de teren în loturi de casă pe care le pot da copiilor. Totodată avem prevăzută o zonă, în special de-a lungul DJ 200, unde încercăm să dezvoltăm o zonă pentru servicii, comerț, mică industrie, adică să atragem și investitori care cu siguranță ne vor ajuta să mărim și bugetul localității. Proiectul PUG va fi depus la instituțiile abilitate pentru aviz, iar ulterior va ajunge la CJI spre aprobare și în final va fi aprobat de CL. Este un proiect care ne va fi de mare ajutor și sperăm că până la sfârșitul anului să fie gata. Cel pe care îl avem este deja depășit. Toate schimbările care au avut loc în ultimii ani și dezvoltarea localității necesitau un nou PUG. În plus, ne gândim să crească și veniturile la bugetul local. Pe de altă parte, nu vrem la Grădiștea să avem dezvoltări imobiliare haotice, iar regimul de înălțime va rămâne P+1+M. În plus, ne-am gândit în urma discuțiilor cu specialiștii să stabilim prin PUG o suprafață minimă pe care se vor putea construi case de acum înainte în Grădiștea. Vom separa zona de locuințe, de zona industrială și este foarte important să reglementăm aceste lucruri și să gândim dezvoltarea localității în așa fel încât să fie bine și peste 10-20 de ani”, a explicat edilul.
Primarul ne-a mai spus că administrația are pe listă și obținerea finanțării în vederea amenajării unui parc în satul Sitaru, la capătul liniei de STB, într-un loc unde a funcționat o școală primară înainte. ”Avem o suprafață de teren acolo pe care dorim să o amenajăm sub forma unui parc pentru comunitatea din Grădiștea. Proiectul este gata și acesta ar urma să fie cel de-al doilea parc din satul Sitaru. Era o zonă liberă, nefolosită, de circa 6000 mp și era păcat să nu o folosim. Sperăm că cel mai probabil în primăvară, vom putea începea amenajările, care nu ar trebui să dureze mai mult de trei luni”, a anunțat primarul.
Un alt proiect important pentru comunitate este noua biserică din Grădiștea, începută în 2011. În prezent, în biserică se lucrează la pictură, iar edilul speră că anul acesta va putea fi sfințită. ”Vrem ca după finalizarea lucrărilor la această biserică, pe cea veche să o transformăm în capelă, astfel ca fiecare biserică să aibă capelă”, ne-a spus edilul. În comună există patru biserici – trei sunt arondate la Ilfov, iar cea din satul Sitaru aparține de Episcopia Ialomiței. Dar ea este pe raza administrativă a comunei, e monument istoric ca și cea de la Parohia Măxineni, căreia i s-a făcut capelă și foișor, cu ajutorul mai multor sponsori, pentru a putea desfășura slujbe în aer liber.
”Încercăm să ajutăm, depinde și de resursele financiare, care sunt limitate”, spune primarul. Cu toate acestea, edilul a dovedit în decursul anilor că a știut să gestioneze foarte bine visteria comunei. ”La sfârșitul anului 2022, nu aveam nicio datorie și aveam bani în cont, dar nu să-i cheltuim aiurea, ci așteptăm să folosim banii pentru proiecte importante, cum ar fi refacerea drumurilor. Un alt exemplu ar fi necesitatea de a realiza o extindere a rețelei electrice pe străzile Micșunele, Amurgului, Viilor în Grădiștea și pe străzile Garoafelor, Valea Undrii, în satul Sitaru. Mai sunt multe de făcut, dar ne-ar trebui foarte mulți bani și de aceea ne străduim să atragem fonduri externe. Cetățenii sunt conștiincioși în general și vin și își plătesc taxele și impozitele dar cu toate acestea avem nevoie de mult mai mulți bani pentru confortul localității”, a concluzionat primarul.