Una dintre comunele în care s-a simțit un suflu nou, atât în plan economic cât și social este Brăneștiul. Faptul că, în ultimii ani primarul Florian Tănase și Consiliul Local au arătat deschidere și s-au implicat în atragerea investitorilor străini s-a reflectat pozitiv în viața locuitorilor. Au apărut peste 500 de noi locuri de muncă dar au crescut și veniturile Consiliului Local. Așa se face că în curând întrega localitate va fi racordată la rețelele de apă și canalizare, se asfaltează drumurile, s-a reabilitat dispensarul comunal dar și școlile și grădinițele.
Cătălin Folea
Conștient de importanța dezvoltării economice a Brăneștiului, primarul Florian Tănase a început demersurile pentru atragerea companiilor multinaționale pe raza comunei pe care o păstorește încă de la începutul activității sale ca edil. Printre cei care își anunțaseră intenția de a investi în Brănești, încă din 2007, au fost japonezii de la Makita, unii dintre cei importanți furnizori mondial de scule electrice, inclusiv scule cu acumulatori, mașini de prelucrarea lemnului, scule pneumatice și scule pentru grădină. ” Singurele probleme pe care le-am avut la începutul colaborării cu Makita au fost legate de terenul pe care urma să fie amplasată fabrica. Erau mai multe parcele, mai mulți proprietari, dar oamenii au fost înțelegători și am rezolvat situația. În prezent în fabrică lucrează 700 de oameni, din care 400 sunt din Brănești. Mai mult, de la anul, după cum am înțeles de la conducerea companiei, aceștia intenționează să-și dubleze capacitatea de producție și să devină cea mai mare fabrică a grupului din Europa. Numărul angajaților va crește la 1100 dar și veniturile primăriei. În prezent, numai de la makita bugetul local primește 10 miliarde de lei anual. Pe lângă aceștia, o altă prezență importantă o reprezintă grupul Veber, lider mondial în producția de mortare. Totodată, purtăm discuții și cu alte companii de prestigiu iar rezultatul acestora îl vom anunța, la momentul oportun, prin intermediul ziarului dumnevoastră”, ne-a declarat primarul.
Într-o altă ordine de idei, anul trecut, au fost demarate lucrările pentru introducerea apei potabile și a canalizării în întreaga comună, investiția cifrându-se în jurul sumei de 4 milioane de euro, bani alocați de Consiliul Local. După asfaltarea intravilanului vechi, au fost alocate 20 de miliarde de lei și pentru reabilitarea străzilor pe care s-a băgat deja canalizare și apă.
Nici educația nu a fost neglijată de primarul Tănase. Pe raza comunei funcționează patru licee, patru școli generale și cinci grădinițe din care una cu program prelungit, dată în folosință anul trecut după o investiție de 15 miliarde de lei vechi. ” În 2004, în Brănești, industria era zero, nu erau gaze, asfalt, iar unitățile de învățământ arătau deplorabil, dar acum toate sunt modernizate, iar o grădiniță cu program normal și cea cu program prelungit au fost deja anvelopate termic. De curând, la noi s-a desfășurat Olimpiada Națională de Fizică pentru clasele 5-8. Consiliul Local s-a implicat activ în această acțiune, noi asigurând masa și cazarea pentru cei cinci sute de elevi participanți și cei o sută de profesori însoțitori”, povestește Florian Tănase. Nici la capitolul agricultură comuna nu stă rău, din suprafața de 5.000 de hectare aflate pe raza acesteia, maxim 10 hectare fiind nelucrate, restul fiind însămânțate cu grâu, rapiță și porumb. La finalul discuției purtate cu primarul, acesta a ținut să precizeze, cu modestie, că meritul pentru toate realizările din această urbe aparține în primul rând localnicilor și mai apoi primarului și Consiliului Local.
Pentru deschiderea către către dezvoltarea economică și implicarea activă în problemele sociale ale comunității din Brănești, Jurnalul de Ilfov îl declară pe Florian Tănase, primarul din Brănești, Omul Săptămânii.
Vom prezenta cele patru forme liceale de învăţământ, stadionul Catalin Haldan, râul Pasărea, pădurea Pustnicu, lacul de la marginea satului Vadu-Anei, monumentul închinat jertfei locuitorilor comunei Brăneşti.