Ca să faci faţă temperaturilor extrem de ridicate, în zilele călduroase trebuie să te hidratezi foarte bine, să consumi multe lichide şi adopţi o alimentaţie adecvată. Din fericire, în această perioadă pieţele sunt pline de verdeţuri, fructe şi legume răcoritoare care îţi îmbunătăţesc starea de sănătate.   

Îngheţata

Aromele inconfundabile ale delicioasei îngheţate fac ca acest desert să fie cel mai căutat în zilele toride. Pe lângă faptul că te revigorează când simţi că te topeşti de căldură, dulcele de zece de la rece este un izvor de vitamina A, calciu, fosfor, fier, lactoză, săruri minerale pe care organismul le asimilează foarte uşor. Aşadar, dacă ai o slăbiciune pentru acest desert e bine să ştii că el conţine triptofan, o substanţă cu efect tranchilizant natural care-ţi induce calmul. Dar, nu-i da copilului sub 3 ani. 

Cum o prepari

Gătit în casă cu ingrediente 100% naturale, desertul e mult mai sănătos. Îţi trebuie 6 ouă, 250 gr de zahăr, 1 l de lapte şi vanilie. Bate ouăle cu zahărul, pune laptele la fiert iar când clocoteşte adaugă vanilie după gust. Ia compoziţia de foc, acoper-o şi las-o un sfert de oră la răcit. Apoi toarnă ingredientele peste ouăle şi zahărul bătute şi amestecă întruna. Pune cratiţa cu întreaga compoziţie pe foc potrivit şi amestecă până când se îngroaşă. Ia amestecul de pe foc, lasă-l puţin să se răcorească, toarnă-l în forme şi bagă-l la congelator.

Supă de roşii

E o mâncare uşoară şi hrănitoare pe timp de vară. Din acest preparat îţi iei aportul de vitamina A, K, C care te ajută să previi hemoragiile cauzate de creşterea tensiunii în zilele toride şi îţi protejează ficatul. Roşiile sunt principalul inamic al colesterolului şi al kilogramelor în plus.

Cum o prepari

Ca să o pregăteşti ai nevoie de o ţelină, 1 kg de roşii, 2 morcovi, 2 cepe, 2 ardei graşi, 1 cartof, 2 linguri ulei de măsline, 1 legătură de pătrunjel, sare şi piper după gust. Opăreşte roşiile timp de 2-3 minute ca să le poţi decoji, apoi pune restul legumelor la fiert cu uleiul de măsline. Între timp, decojeşte roşiile opărite şi mixează-le. Când toate ingredientele sunt fierte, adaugă roşiile. Lasă puţin pe foc şi scoate ardeii cu ceapa, iar cartoful şi ţelina mixează-le şi adaugă-le în supă. Condimentează cu sare, piper, iar la final presară pătrunjel tocat mărunt.    

Prăjitura cu cireşe

În curând pieţe vor fi pline cu cireşe. Iar din ele poţi pregăti un desert de excepţie, savuros şi sănătos. Prăjitura cu cireşe îţi detoxifică organismul, îţi protejează inima reducând riscul de a dezvolta sau agrava boli cardiovasculare severe şi scad colesterolul. Fructele conţin complexul de vitamine B, vitaminele A, C, E, PP, cupru, zinc, magneziu etc.

Cum o prepari

Îţi trebuie 350 gr de cireşe, 200 gr de făină, 200 gr de zahăr, 100 gr de unt, 100 gr de smântână, 4 ouă, 1 praf de copt, coaja de la o lămâie. Pregăteşte un aluat de pandişpan şi într-o tavă tapetată cu unt şi făină toarnă jumătate din compoziţie peste care adaugă jumătate din cantitatea de cireşe. Toarnă restul compoziţie şi cireşelor şi introdu 30 minute la cuptor.