Iată istoria echipei de fotbal FC Buftea, care a ajuns de la glorie la agonie. O investiţie de 2 milioane de Euro care s-a cedat pentru 150.000de euro, dintre care doar 40.000 au ajuns la bugetul local al oraşului, restul fiind în buzunarele şmecherilor. Începea era Stoica-Marinescu.
A.S. C.S. Buftea a fost înfiinţată în 26 august, anul 2002, având ca membrii fondatori pe Rovinaru Nicolae, Stoica Marin, Ion Stoica, Radu Titus Marinescu, ca să-i amintim doar pe cei cu nume sonore.
Scopul acestei Asociaţii Sportive, cel puţin în acte,  era – şi este- sprijinirea mişcării sportive. Până în anul 2007, A.S. C.S. Buftea, deşi exista, nu a funcţionat.  În anul 2010, la propunerea Consiliului Local Buftea, A.S. C.S. Buftea s-a reactivat.
Schema de conducere a A.S. C.S. Buftea are în componenţă, conform actelor în vigoare, următoarele nume: Sorin Dumtrescu, Chiriac Iordan, Florea Florian, Dan Mande, Neagoie Augustin, Bîrceri Petru, Ion Stoica (suspendat) şi Constantin Bălălău (decedat).
În sezonul competiţional 2006-2007, echipa a reuşit clasarea pe locul III în Seria a III a diviziei C. Pentru aceasta s-au cheltuit 2,8 miliarde lei (vechi).
În anul 2007-2008, cand s-a reuşit promovarea în Divizia B, s-au cheltuit 8 miliarde lei (vechi). Se ştie că primarul de atunci ar fi plătit 700.000 Euro pentru locul din Divizia B.
După preluarea destinelor echipei de către actuala conducere, format din Ion Stoica şi Radu Titus Marinescu, în turul campionatului 2008-2009 prin asocierea cu Iancu Marian (Poli Timişoara), s-au cheltuit 9 miliarde (vechi), iar în returul aceluiaşi campionat, alte 9 miliarde (vechi), prin “grija” Anei Maria Prodan şi a soţului ei “antrenorul” Laurenţiu Reghecampf.
Şi la fotbal, ca în toate celelalte activităţi preluate sub atenta conducere şi clarviziune a acestui “duo de succes”, Ion Stoica – Radu Titus Marinescu, au crescut exponenţial cheltuielile, nu-i aşa? În limbaj popular se numeşte “foame de bani” şi este asociată celor ajunşi la putere din dorinţa de căpătuială.
Salariile de la clubul de fotbal au devenit, odată cu venirea echipei Stoica-Marinescu, nişte salarii râvnite în întreg oraşul. Numai ofiţerul de presă avea, la acea dată, 30 de milioane de lei (vechi) lunar, bani pentru care trimitea 2-3 comunicate de presă către site-urile locale şi cele de specialitate, iar în timpul meciurilor se juca de-a crainicul stadionului. Clubul de fotbal avea în jur de 45 de angajaţi!
Investiții de 2 ­milioane de euro
În şedinta de consiliu extraordinară din data de 29.06.2009 primarul Ion Stoica, alături de viceprimarul Radu Titus Marinescu, folosindu-se de maşina de vot alcătuită din consilierii PRM+PSD au reuşit să desfiinţeze una dintre cele mai remarcabile realizări ale fostului primar, Constantin Bălălău: echipa de fotbal  FC Buftea.
Dorinţa de a desfiinţa această echipa nu a fost un secret. Încă din Campania electorală aferentă alegerilor din anul 2008, Ion Stoica declarase că dacă ajunge primar, va face acest pas, convins fiind că prin echipa de fotbal, numele lui Constantin Bălălău va rămâne veşnic viu şi prezent în mintea buftenilor. După zeci de ani de anonimat, oraşul Buftea avea, în sfârşit, ceva cu care să se mândrească la nivel naţional, ceva care îi dădea dreptul să scoată capul în lume. Aşa ceva nu era acceptabil pentru Stoica, iar Radu Titus Marinescu a intrat repede în jocul lui Ion Stoica, pe fondul faptului că este un om slab şi cu o voinţă proprie aproape inexistentă. Se dorea acapararea întregii atenţii şi uciderea oricărei nostalgii ale unor vremuri în care oameni cu valoare adevărată conduseseră oraşul. Şi cum să realizezi asta, alftel decât distrugând simbolurile  acestora? Dar totuşi, până în anul 2009 inclusiv, s-au continuat investiţiile în stadionul local. S-a terminat tribuna 1, s-a acoperit, s-a pus gazon, cu instalaţia aferentă de stropire, s-a extins parcarea. De ce toate aceste investiţii, dacă era clară dorinţa de a desfiinţa echipa? Oare pentru că aceeaşi foame de bani dicta? Oare pentru că echipa de la conducerea oraşului ştia că se va putea lăuda cu aceste lucrări puse în rubrica „realizările primăriei Buftea în anii glorioşi de mandat”?
Negocieri cu pește
și vinuri scumpe
Pentru că la acea dată, cetăţenii oraşului s-au opus, s-a renunţat la desfiinţarea echipei. Era oricum un pas prea evident. Dar luminata gândire a celor doi, a adus în prim-plan o altă idee: cedarea locului din Divizia B, unei obscure echipe care terminase pe locul 5 în seria a doua din Liga a III-a, (Divizia C), Săgeata Stejaru.
La răspândirea ideii că e cel mai bun lucru care se putea întâmpla oraşului Buftea, s-au folosit câteva idei populiste cu atingere către “corazonul” buftenilor: oraşul are nevoie de canalizare, de asfaltări, de apă potabilă, ba chiar de amenajarea Piaţetei Mihai Eminescu, unde se va instala şi internet wireless gratuit, s-a vehiculat idea că la FC Buftea joacă doar doi bufteni, restul fiind mercenari, că echipa noastră a fost bătută de toată lumea şi că mai bine fruntaşi în Divizia C, decât ciuca bătăilor în B. Idei pe care nu este greu să le recunoşti, ca fiind cele pe care le varsă şi astăzi, în Campania din anul 2012, acelaşi Ion Stoica, alături de veşnicul viceprimar inexistent, Radu Titus Marinescu. Portavocile celor doi erau, la acea dată, surpriză, Eugen Duţă şi Ciprian Dobrin, două nume care au gravitat mereu în jurul celor doi, două nume care au avut timp de patru ani ca sarcină, răspândirea de zvonuri şi idei care să netezească, în ochii opiniei publice, drumul echipei  Stoica-Marinescu. Aceleaşi nume sunt prezente şi astăzi, tot acolo unde le este locul, iar cititorii noştri le-au regăsit deja, în articolele noastre.
Aşadar, revenind la vânzarea locului din Divizia B, care s-a făcut în anul 2009, la îndemnul celor doi, cu sprijinul maşinii de vot format din consilierii PRM şi PSD, s-a stabilit că la bugetul local din Buftea vor veni 50.000 Euro de la Săgeata Stejaru. Adevărul este că nici acei bani nu au mai ajuns, tranzacţia fiind realizată contra sumei de 40.000 Euro, care au fost daţi cu titlu de sponsorizare. La negocieri au participat consilieri locali din partea PRM şi PSD.
Însă asta este partea care se vrea ştiută, realitatea fiind alta. Afacerea s-a încheiat de fapt la Tulcea, unde multe nume dintre cele de mai sus au fost prezente. Acolo, la o masă boierească, cu mult peşte şi vinuri alese, cu lăutari tocmiţi pe bani grei, patronii care deţin Săgeata, au dat, mai pe sub masă, mai în văzul lumii, restul de bani aferenţi tranzacţiei: 100.000 Euro. Aceşti bani au ajuns direct la cei doi artizani ai vânzării locului din Divizia B, care au stat liniştiţi în faţa opiniei publice, deoarece toată lumea ştia că afacerea se încheiase cu acordul şi ajutorul Consiliului Local şi că suma de 40-50.000 Euro s-a încasat legal. Însă la Tulcea a fost Stoica, care a venit cu partea leului din afacere, iar acasă, Marinescu a primit partea care i s-a cuvenit, despre care se spune că n-ar fi fost jumătate din sumă, ci Stoca l-ar fi tras în piept. Că aşa se întâmplă în fotbal: hoţul strigă hoţul!
Acum, financiar vorbind, în afara buzunarelor celor direct implicaţi, cei care au pierdut au fost buftenii. Echipa costase oraşul, până la acea dată, în jur de 2 milioane de Euro. Cam cât de prost manager să fii, astfel încât să vinzi ceva ce costa 2 milioane, cu 50.000? Cum să-ţi permiţi să-ţi baţi joc în ultimul hal, de banii investiţi până atunci? Era începutul unei noi ere, care avea să se concretizeze cu SPA, piscine, BMW X5, BMW X3, Mercedes GL, VW Touareg, VW Eos, hotel, case de vacanţă, concedii scumpe, mese la Stirbey…
Cronicarul Grigore
după Ureche