Razele ultraviolete (UV) nu-ţi afectează doar pielea, ci şi vederea. Vara, mai mult ca oricând trebuie să-ţi protejezi ochii de lumina ultravioletă, componentă a luminii solare. În caz contrar, te expui unor probleme grave de sănătate a ochilor care pot duce la arsuri ireversibile ale retinei şi la orbire. Află din Jurnalul de Ilfov ce manifes-tări poţi să ai dacă ieşi în soare fără să-ţi protejezi vederea şi care sunt cele mai eficiente remedii în sezonul estival!

Cum îţi dai seama că ai ochii afectaţi de razele UV 

Nu te expune în soare la ore nepotrivite, adică între 10.00 şi 17.00 în zilele toride. Şi mai ales, nu ieşi din casă în timpul zilei fără ochelari de soare şi fără să aplici creme speciale pe pleoape, cea mai eficientă metodă de protecţie a vederii pe timpul verii. Soarele îţi afectează atât suprafaţa ochilor (corneea şi conjunctiva), cât şi interiorul lor. Poţi să-ţi dai seama încă de la început dacă ochii tăi sunt afectaţi de razele UV, pentru că te vei confrunta cu hiepersensibilitate la lumină care se manifestă prin:

 dificultate în privirea luminii puternice

 senzaţie de mâncărime la nivelul ochilor

 clipire frecventă 

 ochi înlăcrimaţi tot mai des

 umflarea ochilor

 durere la nivel local. 

La ce boli te expui 

Neîngrijirea şi lipsa mijloacelor de protecţie a vederii pot avea urmări ireversibile. Neglijenţa te poate costa scump. În loc să te bucuri cu adevărat de soarele strălu-citor, e posibil să ajungi să suferi de: 

 arsuri grave ale corneei 

 arsuri grave ale retinei 

 cataractă

 degenerescenţă maculară

 cancer. 

Nu este exclus ca aceste afecţiuni severe să-ţi provoace orbirea. Studiile arată că majoritatea pacienţilor cu astfel de probleme de sănătate sunt persoane care au stat în soare fără să-şi protejeze ochii. 

Cum te protejezi cel mai bine 

Folosind ochelarii de soare cu peste 400 de filtre UV şi creme pentru protecţia pielii din jurul ochilor. Înainte însă, trebuie să faci o vizită la medicul oftalmolog, sin-gurul care poate să-ţi recomande lentilele cele mai potrivite. „Ochelarii trebuie să fie achiziţionaţi numai din centre speciale de optică medicală. NU din piaţă de la tarabe sau din mar­ketul de la colţul străzii. Cel mai indicat este să porţi ochelari cu lentile cenuşii (care nu deformează culorile, fiind recomandate chiar şi atunci când şofezi), maro sau verzi. Lentilele maro au capacitatea de a reduce din strălucirea razelor solare, iar cele verzi lasă să treacă lumina folositoare în zilele înnorate. E bine să porţi ochelarii chiar şi atunci când cerul e acoperit de nori sau e vânt puternic. Ochii sunt afectaţi şi de umiditatea scăzută din aer”, recomandă oftalmologul Alina Petreanu.   

Poţi folosi şi lentile de contact cu pro­tecţie UV, de asemenea, la recomandarea medicului specialist. Nu uita să-ţi acoperi capul cu o pălărie cu boruri mari când ieşi din casă. 

Dacă porţi ochelari de vedere, poţi aplica lentile speciale de protecţie peste lentilele ochelarilor. 

Trucuri pentru o ­vedere mai bună 

 bea cel puţin doi litri de apă pe zi ca să eviţi apariţia pungilor din zona ochilor

 menţine o igienă riguroasă la nivel local pentru că vara, mai mult decât oricând, există riscul infecţiilor 

 cel puţin o dată pe săptămână efectuează exerciţii fizice care să ţi îmbunătăţească circulaţia sanguină la nivelul ochilor 

 nu ieşi din casă fără să aplici o cremă cu factor UV pe pleoape, te fereşte de cancerul de pleoape

 pune-ţi comprese cu ceai din frunze sau flori de silur (planta ochilor) 

 mănâncă morcovi, castraveţi, măsline, roşii, varză, ficat, lactate, ouă, cereale, soia, gogoşari, nuci, ardei gras, mere, portocale, pere şi pepene galben (stimulează vascularizaţia, îţi apără cornea, conjunctiva şi retina, şi îţi adaptează vederea la condiţiile vremii). 


Gimnastica ochiului sănătos

 la trezire, spală-ţi ochii cu apă călduţă, creşte mobilitatea globului ocular 

 în fiecare dimineaţă, până-n ora 07.00 priveşte cinci minute pe geam, nu vei mai fi sensibil la lumina puternică 

 strânge ochii timp de cinci secunde de câte cinci ori, îţi reglează tensiunea ocu­lară şi te ajută să ai o vedere mai clară în timpul zilei 

 clipeşte de câte 10 ori la fiecare 10 de minute, îmbunătăţeşte şi menţine funcţia glandelor lacrimale

 notează-ţi literele alfabetului de diverse dimensiuni pe o coală albă de hârtie sau pe un carton, priveşte-le de la distanţă şi încearcă să le recunoşti, îţi pregăteşte ochii pentru statul în faţa calculatorului şi a televizorului   

 dimineaţa şi seara, priveşte colţul stâng al ochiului, apoi colţul drept, de câte trei ori. 

Realizează fiecare exerciţiu cu ochiul liber, fără ochelari de soare sau lentile de contact.  

În cazul unor probleme de sănătate oculară, mergi imediat la camera de gardă a Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Piaţa Alexandru Lahovari (fostă Cos-monauţilor) Nr. 1, Sector 1, Bucureşti; Telefon: 021/319.27.51 sau la cel mai apropiat spital care are secţie de Oftalmologie.