Toți specialiștii ne spun că, în această perioadă a anului, trebuie să bem mai multă apă. Dar, și o cantitate mare de apă consumată în scurt timp ne poate pune viața în pericol. Apa în exces ne poate provoca un dezechilibru în metabolism, fie că bem apă din rețeaua de apă potabilă a localității, fie că bem apă îmbuteliată.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 666, ediția print

Prima este lipsită de minerale și poate provoca o diluție exagerată și periculoasă a mineralelor necesare dezvoltării, în timp ce a doua poate produce un exces de minerale. Oricare dintre aceste variante este dănuătoare și ne pune la grea încercare rinichii. De aceea, introducerea apei în dieta noastră se face numai la recomandarea medicului care ne monitorizează starea de sănătate. Trebuie să știți că un aport cu mult mai mare de lichid în organismul nostru, poate declanșa intoxicația. În acest caz, sângele se diluează prea repede, cantitatea de sodiu scade la un nivel critic și se creează un dezechilibru major cerebral și cardiac, ceea ce duce la apariția convulsiilor și intrarea în comă. În această situație, vorbim de o urgență medicală. Atenție! Intoxicația cu apă poate apărea și la copii, dacă primesc un aport crescut de lichide, rinichii imaturi ai copilului neavând capacitatea de a elimina rapid excesul de apă, decât cu pierdere foarte mare de minerale.

Femeile sunt cele mai afectate

Atenție, nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală. Cele mai predispuse sunt femeile pentru că ele sunt și mai conștiincioase în ceea ce privește hidratarea. ”Nu contează cât bei, ci cât de repede bei! O pacientă de 35 de ani nu a mai putut fi salvată după ce a ingerat doi litri de apă în mai puțin de jumătate de oră. Nediagnosticată și netratată la timp hiperhidratarea cauzată de consumul excesiv de apă (cantități foarte mari de apă în interval scurte de timp) poate crea mari probleme de sănătate. Ce trebuie să știți și să faceți? Intoxicația cu apă poate duce la scăderea drastică a nivelului de sodiu din sânge. Oricine poate fi afectat, indiferent de vârstă. Rata de mortalitate este foarte mare (de peste 50% dacă sodiul din ser este mai mic de 105 mEq/). Și vârstnicii cu patologii care favorizează intoxicația cu apă cum ar fi, bolile cardiace, renale, metabolice, neurologice și psihice sunt predispuși la asemenea probleme de sănătate. Primele simptome sunt: senzația de greață și dureri de cap urmate de astenie, dificultăți de vorbire, vertij (amețeli), dezorientare, confuzie ajungând în formele severe la convulsii, comă și deces. În această situație, solicitați intervenția medicală imediată! Nu-i dați pacientului să mănânce sau să bea absolut nimic. Inițiați suportul vital de bază în caz de stop cardiorespirator. În acest caz, întotdeauna vorbim de o urgență ce trebuie evaluată și tratată la spital. Rapiditatea intervenției este esențială. Nu amânați prezentarea la spital. Nu uitați că tratamentul este în funcție de cauză și severitate clinică. Poate include restricție hidrică, administrarea de sodiu (inclusiv soluții saline injectabil), diuretice. Așadar, prevenția este cea mai importantă. Persoanele cu risc trebuie să bea apă doar atunci când apare senzația de sete. Nu aplicați principiul hidratării preventive. Eventual, consumați mâncăruri mai sărate înainte și după efectuarea unui efort susținut și prelungit”, explică dr. Tudor Ciuhodaru.