În mod normal, prin Constituția țării, ar trebui ca legea să fie respectată la toate nivelurile, lucru care nu prea se întâmplă atunci când este vorba despre cetățeanul de rând. El nu are aproape niciun drept, are însă multe, foarte multe obligații care-l sufocă pe toate planurile. Legea 544/2001 stipulează că atunci când te adresezi, în scris, unei instituții publice, cu orice fel de problemă sau întrebare, instituția respectivă este obligată să-ți răspundă în 30 de zile. Câți români n-or fi rămas până acum cu degetu-n gură, fără niciun fel de răspuns la problemele lor? Fără număr…. 

Să spunem că-i un abuz din partea instituțiilor publice? Sau dezinteres? Sau poate că au uitat să răspundă? Sau consideră că nu trebuie să se mai încarce cu pro-blemele altora? Poate. Orice hoț e declarat curat până la proba contrarie. Asta se întâmplă cel mai adesea, cu omul de rând, omul care nu are niciodată bani să dea instituțiile statului în judecată. Dar e ridicol să se ajungă până acolo, în condițiile în care unele informații sunt publice și oricine ar cere ceva, trebuie să obțină imediat. De ce oare nu poate merge totul normal, că doar toți avem aceleași drepturi, conform Constituției României? Într-o astfel de situație ingrată se află și Jurnalul de Ilfov care la începutul acestui an, mai exact pe 8 februarie, a depus la Primăria orașului Buftea un înscris înregistrat cu nr. 141, care a rămas și până la această dată fără răs-puns. 

S-au cerut informații pentru care, conform Legii 544/2001, trebuia să se primească un răspuns. Bineînțeles că și tăcerea e un răspuns. Dar un răspuns negativ și noi nu vrem să se întâmple așa. Vrem să ne înțelegem amiabil, să purtăm între noi discuții normale, să nu fim nevoiți să ne acționăm în instanță pentru niște informații care oricum ni se cuvin. 

Pentru o mai bună înțelegere a textului, alăturăm un facsimil din care cine are ochi de văzut, poate să vadă, iar cine are urechi de auzit, e liber să audă. Tragem un semnal de alarmă cu acest material, prin care vrem să împiedicăm alte demersuri asemănătoare. Vrem ca instituțiile statului, abilitate să răspundă cetățenilor cu informații, să facă acest lucru înainte să se ajungă la judecată. Ne dorim o transparență a informațiilor pe care le cerem, de aceea ne-am gândit că dacă publicăm arti-colul poate că lucrurile se vor reglementa acolo unde va fi cazul.