Buneii au fost beneficiarii celui mai amplu program social organizat duminică, 8 iulie, la Căminul Cultural din Comuna Ciolpani, de săptămânalul Jurnalul de Ilfov și Serviciul de Ambulanță București/Ilfov. Pe lângă sfaturile medicale primite de la specialiști și investigațiile gratuite, câțiva bunici mai norocoși au plecat acasă cu un pre-miu oferit de ziarul Jurnalul de Ilfov.
După slujba de duminică oficiată de preotul comunei, zeci de localnici trecuți bine de prima tinerețe din Ciolpani, și-au dus nepoțeii acasă pentru un somn dulce, și au venit în grabă la Căminul Cultural să-și controleze sănătatea. Echipaje ale Serviciului de Ambulanță București/Ilfov sub coordonarea dr. Cristian Grasu, șeful instituției, un medic generalist, un asistent social și un psiholog acreditat de Colegiul Psihologilor din România și-au sacrificat singura lor zi liberă din săptămână pentru a veni în sprijinul bunicilor suferinzi, greu încercați de viață. Ca de obicei, în cadrul Campaniei Sănătate pentru Trupul și Sufletul Tău, iniâiată, organizată și susținută de ziarul Jurnalul de Ilfov în parteneriat cu Serviciul de Ambulanță București/Ilfov și Societatea de Ambulanță București, cele mai importante sfaturi privind menținerea stării de sănătate și preveneirea bolilor grave ale vârstei, au venit din partea profesioniștilor în Sănătate.
„Sănătatea e cea mai importantă. Controlați-o frecvent!”
De la dr. Michel Yazji, de la Centrul Medical Hilmi din Capitală, buneii au aflat cât de important este medicul de familie, ce ajutor pot primi de la specialistul pe lista căruia s-au înscris și mai ales, cum pot supraviețui în cazul unui atac cerebral sau atac de cord. „Sănătatea e cea mai importantă. Regula numărul unu pentru un stil de viață mai sănătos este să aveți un medic de familie care să vă monitorizeze sănătatea frecvent. Mergeți la el periodic și încercați să colaborați cât mai bine să nu ajungeți la complicații care v-ar putea pune viața în pericol. Mai ales că vă aflați la vârsta la care tensiunea arterială, bolile cardiovasculare, pulmonare, diabetul, afecțiunile cronice în general, sunt frecvente și amenință viața”, le-a explicat dr. Yazji, participanților la eveniment.
Sunteți un caz urgent? Sunați la 112!
Și pentru că vârstnicii constituie de nenumărate ori cazurile cele mai grave, pentru care orice secundă contează, dr. Cristian Grasu, coordonatorul SABIF i-a învățat pe localnicii interesați de programul ziarului Jurnalul de Ilfov, când să ceară ajutorul echipajului de Salvare, cum să-și descrie corect simptomele și mai ales, cum să res-pecte întocmai indicațiile primite prin telefon de la reprezentantul instituției. „Numărul de angajați, mașini și dotările Salvărilor, ne obligă să acordăm cea mai mare importanță, urgențelor. De aceea, prioritate au persoanele care necesită intervenție rapid, în câteva minute. Dar pentru a reuși acest lucru, trebuie să ne ajutați și dvs. E obligatoriu să știți să spuneți precis, unde vă aflați. Dacă nu știm exact de unde să vă luăm, vă căutăm, dar se pierde timp prețos până vă găsim. Un alt aspect impor-tant este discuția cu operatorul. Spuneți exact ce vă doare, ce simptome aveți, și nu închideți telefonul până nu vă spune el. E posibil să vă îndrume ce să faceți pe mo-ment, până la venirea echipajului de Salvare”, a atenționat dr. Cristian Grasu.
„Asigurați-vă că persoana care vă ia casa, vă îngrijește!”
Cum majoritatea persoanelor trecute bine de prima tinerețe au sentimentul de însingurare, izolare, deprimare, tot felul de tristeți, gânduri negre legate de bolile ca-re le mistuie trupul, moarte, abandonul familiei ș.am.d. Pentru toate aceste probleme ale vârstnicilor, psihologul a încercat să găsească soluții viabile. „Ajungem la o vârstă la care nu mai avem putere. Ne dorim să facem multe lucruri, dar nu mai putem. Dar, când nu ne simțim bine, când nu mai avem chef de viață, apar gândurile de sinucidere sau teama de moarte, avem posibilitatea de a merge la psiholog. Asta nu înseamnă că suntem nebuni, ci doar că avem nevoie de sprijin pentru a trece mai uțor prin dificultăți”, a menționat psihologul Elena Dumitrescu. Iar de la asistentul social Roxana Dovleac de la Centrul de Îngrijire și Asistență Socială „Sf. Vasile” din București au aflat ce drepturi au, când și cum să solicite asistență socială. „Dacă vă doriți să beneficiați de a asistență socială trebuie să faceți o cererescrisă pe care să o depuneți la primărie. Păstrați numărul de înregistrare pentru a putea reveni dacă e cazul, să vedeți dacă a fost sau nu, soluționată. În România se întâmplă destul de des ca vârstnicii să fie păcăliți de tineri rău intenționați. Asigurați-vă că persoana care vă ia casa, vă și îngrijește!”, i-a sfătuit asistentul Roxana Dovleac, pe buneii participanți.
9 bunici premiați de Jurnalul de Ilfov
Și de această dată, săptămânalul Jurnalul de Ilfov și-a premiat cei mai fideli participanți. În urma tombolei organizată de Jurnalul de Ilfov, 9 bunicuțe din Ciolpani au fost fericitele câștigătoare ale tensiometrelor, termometrelor și cântarelor digitale oferite de ziarul nostru.
Vino duminică, la ora 15,30 la sala de sport, sat Tamaș, din comuna Corbeanca să ți faci și tu aceste controale gratuit!