La Grădiniţa ”Rița – Gărgărița”, din comuna Brănești, a avut loc, săptămâna trecută, lansarea proiectului intitulat „Grădina de relaxare, linişte şi învăţare“. Evenimentul a marcat inaugurarea unor spaţii dedicate preșcolarilor, special alocate activităţilor de învăţare şi joacă.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 676
Proiectul prin care au fost amenajate curțile structurilor grădiniței din satele Pasărea și Băjenari face parte dintr-un demers naţional şi a fost realizat cu sprijinul părinţilor şi al personalului didactic şi nedidactic al instituţiei.
Grădinița ”Rița-Gărgărița”, situată în comuna Brănești, județul Ilfov, condusă de directorul Elena Bonciu, are în subordine cinci structuri: Program Prelungit Centru, Program Normal Centru, Pasărea, Băjenari și Islaz, școlarizând un număr de 274 de preșcolari.
”Cadrele didactice, în parteneriat cu reprezentanții celorlalte instituții de învățământ din localitate și din județ, în colaborare cu părinții și reprezentanții comunității locale se implică în proiecte educaționale locale, județene, naționale și chiar internaționale, din dorința de a oferi copiilor o educație de calitate, adaptată nevoilor actuale de învățare și dezvoltare ale celor mici, premisele unui parcurs școlar și social, ulterior, de succes”, ne-a declarat prof. Elena Bonciu.
Potivit acesteia, Proiectul Național ”Grădina de Relaxare, Liniște și Învățare”, pe scurt GRLI, se desfășoară în colaborare cu Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov și Asociația Creștini Craiova și este coordonat la nivel național de Silvia Breben, iar la nivelul județului Ilfov de Violeta Cojocaru. Obiectivele principale ale proiectului sunt: amenajarea spațiului educațional, exterior, al grădiniței conform nevoilor de mișcare, învățare și relaxare a preșcolarilor, în parteneriat cu părinții, promovarea educației outdoor și dezvoltarea holistică a copilului.
Trei dintre cadrele didactice ale Grădiniței ”Rița-Gărgărița”, din comuna Brănești, au răspuns cu entuziasm provocărilor acestui proiect, respectiv profesor învățământ preșcolar Aura Elena Damian și profesor învățământ preșcolar Carmen Niță de la Structura Pasărea și profesor învățământ preșcolar Elena Daniela Gațe de la grupa de program normal a Structurii Băjenari.
Deschiderea Grădinilor de Relaxare, Liniște și Învățare ale Grădiniței ”Rița-Gărgărița”, comuna Brănești, aflate în satul Pasărea, respectiv în satul Băjenari, a avut loc pe data de 24 octombrie 2023, în prezența inspectorului pentru educație timpurie Maria Bantaș, prof. coordonator al proiectului la nivelul județului Ilfov – Violeta Cojocaru, directorul Grădiniței ”Rița-Gărgărița” Elena Bonciu, dar și cu participaea profesoarelor Aura Elena Damian, Carmen Niță și Elena Daniela Gațe, coordonatoare ale proiectului la nivel local, reprezentanți ai comunității locale, părinți și, bineînțeles, preșcolarii care sunt beneficiarii acestui proiect.
Sărbătoare plină de emoții și culoare
Festivitatea de deschidere a avut loc într-o atmosferă de adevărată sărbătoare, emoție, culoare și bucurie, preșcolarii susținând un program artistic, coordonați de doamnele educatoare, iar la Structura Băjenari grupa mare de preșcolari ai grădiniței ”Voiniceii Mariei” au prezentat o suită de dansuri populare, sub coordonarea doamnei profesor învățământ preșcolar Maria-Magdalena Grigore.
Preșcolarii au fost încântați de amenajările din în cele patru zone specifice GRLI. Mai exact, o GRLI înseamnă zona de liniștire amenajată cu corturi pentru copii, măsuțe cu nisip kinetic și nisipare pentru greblat nisipul, în scop terapeutic, de liniștire a copilului; zona de relaxare – dispunând de corturi, frumos decorate, saltele și pernuțe, pentru un confort sporit al copilului care să-l îndemne la răsfoirea cărților specifice vârstei lui; zona de învățare propune preșcolarilor o învățare activă, interdisciplinară și colaborativă, îmbinând sarcini de lucru artistice cu cele practic-gospodărești, psiho-motrice și bineînțeles, cele care urmăresc dezvoltarea cognitivă a preșcolarilor, realizându-se astfel o dezvoltare plenară a copilului, prin intermediul jocului și a binedispoziției, prin redescoperirea naturii, în afara sălii de grupă. Cea de a patra zonă, care se numește ”Pereții ne surprind” este o expoziție cu imagini a preșcolarilor din timpul activitățiilor didactice și cu lucrările artistice ale acestora.
După cum au precizat reprezentanții Grădiniței ”Rița-Gărgărița”, realizarea acestui proiect educațional național ar fi fost mult mai dificilă fără generozitatea sponsorilor.
”Încet, dar sigur, ideile creative au început să prindă contur, datorită implicării și colaborării cu familiile preșcolarilor care au donat grădiniței diferite obiecte de decor și au participat alături de educatoare la amenajarea unor grădini frumoase, colorate, ofertante, care să îmbie la relaxare, liniște și învățare. Suntem fericiți că ne-am alăturat acestui proiect național și că am devenit parte a marii familii GRLI!”, ne-a mai declarat prof. Elena Bonciu.
Prof. Carmen Niță a evidențiat faptul că i-a plăcut foarte mult colaborarea cu părinții, pe care spune că i-a simțit cu adevărat alături. ”I-am simțit pe părinți că sunt importanți pentru preșcolari și am fost încântați cu toții pentru că am fost nevoiți să ne folosim imaginația și din nimicuri să facem lucruri frumoase”, a adăugat prof. Niță.
Prof. Aura Damian ne-a spus, la rândul său: ”Când am aflat de acest proiect, cumva cred că mi-a trezit copilul interior din nou la viață. Dintotdeauna mi-am dorit să am o căsuță din povești și mă bucur că am reușit să amenajăm în curtea grădiniței trei căsuțe, cu ajutorul prietenilor și al părinților. A fost o provocare, am muncit foate mult, dar mă bucur nespus pentru că am văzut reacția copiilor și a părinților și cred că aceasta aduce cea mai mare satisfacție”.
”Acest proiect a venit ca un balsam pentru sufletul meu. Pot să spun că visam la el dinainte să îl descopăr, îmi doream foarte mult ca spațiul exterior al grădiniței să arate în acest fel. Când am aflat de acest proiect, am spus că este un proiect de suflet și le mulțumesc părinților și doamnelor îngrijitoare pentru implicare. Copiii au la dispoziție diverse materiale din natură și astfel le lăsăm liberă creativitatea”, ne-a declarat prof. Daniela Gațe, de la structura Băjenari a Grădiniței ”Rița-Gărgărița”.
”Ne bucurăm de o cooperare teribilă între noi ca educatoare. Suntem 13 grupe și fiecare a contribuit la tot ceea ce s-a întâmplat aici, la structura nr. 2 Pasărea și la structura nr. 3 Băjenari, pentru acest proiect național, la care am participat prin două grupe de la Pasărea și o grupă de la Băjenari. Pe lângă toate facilitățile pe care administrația noastră locală le-a dat, le face și le va face alături de noi, ne bucurăm și de sprijinul IȘJ Ilfov, cât și de cel al părinților”, a mai spus prof. Elena Bonciu.