Consiliul Județean Ilfov a adoptat, săptămâna trecută, proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice, faza Studiu de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru ”Dezvoltarea și constuirea unei centrale electrice fotovoltaice în județ, inclusiv drumuri de acces interior, post transformare, îngrădire de siguranță și record la rețea”.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 679
”Costurile cu energia vor fi reduse cu 90% în clădirile administrate de CJ Ilfov. Pentru că am aprobat azi, în ședință de consiliu, construcția unei centrale fotovoltaice, la Cernica. Energia produsă acolo va fi pentru autoconsum, în toate clădirile administrate de noi. Asta înseamnă că, pe viitor, în imobilele noastre, sediul CJ Ilfov, sediile DGASPC, Spitalul Județean Ilfov, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea și spitalul de la Bălăceanca, costurile cu energia se vor reduce enorm. Ne dorim să construim centrala fotovoltaică pe bani din Fondul de Modernizare, de la Ministerul Energiei. Depunem proiectul în valoare de peste 14 milioane de lei imediat ce se deschide linia de finanțare, luna viitoare. După aprobare, vom demara și procedurile pentru construcția efectivă, care va dura un an. Energia din surse regenerabile înseamnă nu doar costuri reduse, ci și reducerea anuală a emisiilor de gaze cu efect de seră”, a declarant președintele CJ Ilfov, Hubert Thuma.
Potrivit referatului de aprobare a proiectului de hotărâre, pe 1 noiembrie 2023 a fost publicat Ghidul solicitantului – condiții specifice de accesare a finanțării din Fondul pentru modernizare (FM) – instrument nou de finanțare, ce contribuie la obictivele Pactului ecologic european prin sprijinirea unei tranziții juste din punct de vedere social către o economie verde – Programul cheie 1 – surse regenerabile de energie și stocarea energiei.
În cadrul acestui apel, județul Ilfov intenționează să depună spre finanțare proiectul amintit, în vederea dezvoltării unei centrale electrice fotovoltaice, cu o putere instalată de aproximativ 2,2 MW, amplasată în localitatea Cernica, în vederea asigurării, cum precizam anterior, a unei ponderi cât mai mari (peste 90%) din necesarul de energie electrică al clădirilor, respectiv punctelor de consum aflate în proprietatea sau în subordinea Consiliului Județean Ilfov. Conform Ghidului solicitantului, data deschiderii platformei, în vederea depunerii dosarului de finanțare, este 15 noiembrie 2023, însă una dintre cerințele obligatorii se referea la aprobarea proiectului, a valorii acestuia, documentației tehnico-economice și indicatorilor tehnico-economici, de către beneficiarul proiectului.
Valoarea totală a proiectului este de 12.031.938,07 lei fără TVA (14.298.845,15 lei cu TVA), reprezentând cheltuieli eligibile, iar rata de finanțare este de 100%. Din surse proprii ale bugetului local al județului se vor asigura cheltuielile care nu sunt acoperite de finanțarea ce urmează a fi acordată de Ministerul Energiei din Fondul pentru modernizare și a cheltuielilor neeligibile, care pot apărea pe perioada implementării proiectului.