În prima şedinţă ordinară a Consiliului Local Buftea, s-a adus în discuţie un act prin care s-a realizat concilierea unui debit dintre primăria Buftea şi SC Construcţii Complete SRL, faimoasa firmă „de casă” a fostului primar Ion Stoica, actualmente consilier local. 

Prin hotărârea luată de administraţia locală condusă la acea dată de fostul primar, s-a efec­tuat o plată de aproximativ 12 miliarde lei vechi către firma respectivă, bani care reprezentau o ultimă tranşă din acordul-cadru încheiat între primărie şi SRL. Aducem aminte celor care nu cunosc, firma Construcţii Complete a deţinut mono-polul asupra lucrărilor de refacere a carosabilului, asfaltări, balastări, etc pe întreg cu­prinsul oraşului Buftea. Ce şi cum au lucrat, laolaltă cu cei 51 de kilometri asfaltaţi de Stoica în cei patru ani de mandat, sunt cam una şi aceeaşi poveste, adică o ditamai gogoriţa, însă una al dracului de scumpă, cam devreo 6 milioane de Euro, plus unele „completări”, pe ici, pe colo.

Cartierul pentru ­Tineri – bani aruncați pe fereastră

Situaţia devine interesantă abia când în discuţie se aduce Cartierul pentru Tineri, loc unde vechea administraţie împreună cu  firma de casă, alături de anumite alte firme-persoane-căpuşă, au vărsat literalmente tone de pietriş, într-o acţiune de balastare a ceea ce ei denumeau căi de acces şi drumuri secundare din interiorul cartie-rului. Toată lumea a ştiut că de fapt acolo este un loc unde pământul înghite degeaba banii de la buget, că pietrişul se va afunda în noroi odată cu începerea construcţii-lor, că se aruncă banii pe fereastră. Dar conform tradiţiei, trebuia să mănânce multă lume de la masa de pietriş, nu-i aşa? Şi mai interesant este că în toiul balastării, grosimea stratului de pietriş atingea pe suprafeţe importante din aşa zisa stradă, o grosime de 20-30 centimetri, adică jaf la drumul mare, sau risipă din banii publici.

Şi ca şi cum toate acestea n-ar fi fost îndeajuns, s-a dovedit ulte­rior că zona nu era integrată într-un Plan Urbanistic Zonal, ci doar în­tr-un „PUZ în PUG”, un fel de struţocămilă marca Stoica, numai bună de amăgit copii de grădiniţă care mai cred în Bau-Bau şi Moş Crăciun. Astfel, la realizarea PUZ-ului, s-a constatat că străzile nu mai cad una peste cealaltă, că de fapt avem străzi paralele, sau în poziţii concurente, că balastarea s-a făcut aiurea şi după ureche, că totul este doar încă o dovadă a „priceperii” unei  conduceri care avea calificare în calcului notelor de plată a consumaţiilor şi îndoirea vinului cu apă.

Însă administraţia Stoica a decis să plătească, ca să nu rămână care cumva datoare firmei de casă, şi ultima tranşă de 12 miliarde, chiar dacă aceasta a balastat un drum de care nimeni nu are nevoie, ba mai mult un drum care nu este conform niciunui plan, sau mai bine zis, nu există. Alţi bani aruncaţi pe fereastră, deşi, aşa cum susține Stoica, „n are cum să fie aşa, doar am dat şi nume acelor străzi”. Aşa-i domnule fost primar şi noi cei de pe margine am dat nume felului  în care aţi condus ora-şul, ba chiar şi dumneavoastră aveaţi un nume înainte de a vă împăuna cu titlul de primar: Vijelie.

Interesant este şi faptul că în zonă, drumul de acces trece peste o sumedenie de proprietăţi private, ai căror posesori nu au fost niciodată întrebaţi dacă sunt de acord ca un drum să le taie proprietăţile, situaţie pe care actualul primar a trebuit să o rezolve.

Parcelare după ­ureche

Însă tinerii nu se pot încă apuca de construcţii pentru că parcelarea a fost efectuată greşit, pentru că proprietăţile nu sunt corect delimitate, pentru că drumurile de acces şi cele de servitute sunt alandala, pentru că totul e aşa cum am tot scris că se afla Buftea de dinainte de 10 iunie 2012: vraişte.

La această oră s-a dis­pus efectuarea unei expertize cadastrale, care să aşeze odată pentru totdeauna locurile şi lucrurile  pe făgaşul normal, însă rămâne întreba-rea, pe care a adresat-o şi Curtea de Conturi: cine plăteşte balastarea greşit aplicată, sau cine pune banii pentru noile drumuri? Domnu’ Stoica, după ce terminaţi de rezolvat problema „achiziţiei” Mercedesului de 86.000 Euro, nu va opintiţi puţin şi către cartie­rul cu pricina? Măcar atât le datoraţi tinerilor de care v-aţi bătut joc, e drept, electoral, dar tot v-aţi bătut joc, aproape cumpărându-le votul şi încrederea, dacă nu eram noi aici să îi anunţăm că le jucaţi o farsă.