Calendaristic, mai avem o lună de vară, dar se pare că anul acesta căldura înăbușitoare și-a cam făcut de cap. Suportăm din ce în ce mai greu arșița de peste zi, ce-ea ce ne face să mai renunțăm la mesele regulate recomandate de nutriționiști și medici. De aceea m-a gândit ca de data aceasta să vă fac cunoscute 3 rețete ușoare, de vară, bine (bune) de ținut minte.

Salată de legume

Pentru o porție, aveți nevoie de: 100 gr morcovi, 100 gr roșii, 2 cas­traveți murați, pătrunjel verde, ulei, condimente după gust.

Mod de preparare: Se spală legumele, inclusiv cele murate, se curăță și se taie rondele subțiri morcovii sau se dau prin răzătoarea mare, castraveții se toacă mă-runt, iar roșiile se taie cubulețe. Legumele se amestecă într-un bol, se adaugă uleiul și condimentele, iar la sfârșit se presară pătrunjelul verde tăiat fin. Pentru aspect, opțional, amestecul de legume poate fi servit și pe frunze de salată.

Legume înăbușite

Pentru o porție, aveți nevoie de: 100 gr cartofi, 100 gr morcovi, 100 gr țelină, 100 gr fasole verde congelată, condimente după gust. 

Mod de preparare: După ce ați spălat și curățat legumele, într-un vas de sticlă termorezistentă puneți în straturi alternative cartofii și țelina tăiați felii subțiri, morco-vii, rondele și fasolea verde congelată. Adăugați apă și puțină margarină și puneți vasul pe foc, la bain-marie. Acoperiți vasul și lăsați să fiarbă cam o oră. Pot fi servite fierbinți, cu verdeață fin tăiată și cu puțină margarină, ca atare sau ca garnitură la friptură. 

Piure de spanac

Pentru o porție, aveți nevoie de: 300 – 400 gr de spanac, un cubuleț de unt, 3-4 linguri de lapte și condimente după gust. 

Mod de preparare: Spanacul se fierbe și se ­scurge bine. Se toacă mărunt și se amestecă bine cu laptele și untul. Se adaugă condimentele (sare, piper – după gust) și poate fi servit fierbinte, ca atare sau drept garnitură pentru friptură ori ouă ochi.