În urmă cu câteva zile, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (U.N.P.C.P.R.), Costel Olteanu, spunea că producţiile din acest an sunt în general modeste pentru potenţialul agricol şi priceperea fermierilor români.

„Producţiile slabe au fost în primul rând din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile atât din sol (temperaturi de peste 50 de grade), cât şi din atmosferă, iar ca factori colaterali, din cauza subvenţiilor întârziate şi a incoerenţei şi instabilităţii fiscale. Chiar dacă producţia agricolă este mai mică, din informaţiile mele, nu sunt pro-bleme cu necesarul de grâu pentru asigurarea pâinii cea de toate zilele. În ceea ce priveşte preţul la grâu, acesta se va regla prin mecanisme de piaţă în piaţă, prin ce-rere şi ofertă. De asemenea, TVA ar trebui să fie zero la cumpărarea inputurilor agricole, pentru a avea coerenţă între un produs care înglobează TVA, dar pentru care nu primeşti TVA atunci când îl vinzi. Deci, implicit, nu ai de unde să te duci să-ţi recuperezi un TVA pe care îl îngropi toamna şi nu-l poţi recupera în vara următoare atunci când îţi vinzi producţia, şi abia atunci când ANAF-ul are bani să-ţi res­tituie”, a declarat preşedintele U.N.P.C.P.R., Costel Olteanu.

Domnia sa consideră că în acest moment nu se poate spune că anul agricol 2012 este compromis, deşi se estimează o scădere cu 20% a producţiei de grâu, dar arată că, în lipsa unei ploi sănătoase (30 litri/mp), se poate vorbi despre o compromitere semnificativă a recoltei de floarea-soarelui şi porumb.


Prognoză meteo agricolă

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice și a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 31 iulie-13 august, în fiecare regiu-ne a ţării. Astfel, pentru Muntenia s-a estimat că după primele două zile, în care temperaturile diurne se vor menţine, în medie, sub pragul de 35 de grade al caniculei, regimul termic va marca o creștere, mediile maximelor atingând 36 grade C pe 6 și 7 august. După data de 8 august, vremea se va răcori treptat, astfel încât pe 12-13 august temperaturile maxime se vor situa, în medie, în jurul valorii de 29-30 grade C. Probabilitatea pentru aver­se, însoţite și de descărcări electrice, va fi mai mare după 8 august, până la sfârșitul intervalului de prognoză.