Pe 24 noiembrie 2023, sala Europa a Liceului Tehnologic ”Cezar Nicolau” din Brănești a găzduit conferința finală a proiectului: „Tineri activi pentru comunități sustenabile: educație și acțiune pentru un mediu curat în Lehliu Gară și Brănești”, derulat de Centrul de Dezvoltare Comunitară și Incluziune Socială EUROPOLIS, în parteneriat cu Centrul Român de Politici Europene. Acesta a beneficiat de o finanțare în valoare de 49.900 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Evenimentul s-a bucurat de prezența directorului unității de învățământ, Marinela Culea, a profesorilor coordonatori implicați în activitățiile proiectului, actorilor relevanți de la nivel local și nu în ultimul rând de prezența tinerilor implicați în activitățiile proiectului – care au împărtășit din experiențele dobândite în urma participării la activități.
Acest proiect a fost inițiat cu scopul de a crește interesul tinerilor din 4 clase de liceu tehnologic, din Brănești și Lehliu Gară, față de tematica protecției mediului înconjurător și educarea acestora cu privire la posibile soluții pentru problemele comunității lor în acest domeniu. Inițiativa s-a desfășurat în mai multe etape, acestea fiind menite să contribuie prin activități educaționale și acțiuni concrete la conștientizarea și responsabilizarea tinerilor de liceu în fața provocărilor mediului înconjurător. În prima parte a proiectului, elevii au fost educați prin intermediul unei serii de ateliere ținute la clasă și au primit sprijin pentru creionarea unor fișe de intervenții, care să cuprindă propunerile acestora în legătură cu problemele de mediu locale. Patru echipe au fost formate ulterior în jurul celor mai bune inițiative propuse de către elevi, acțiuni care au fost puse în practică cu succes în cadrul celor două licee, cu sprijinul conducerii școlilor, dar și al echipei de proiect. Implementarea inițiativelor a fost, de asemenea, documentată și înregistrată sub forma unor filmulețe scurte, acestea având drept scop atât evidențierea progreselor realizate de către elevi, cât și diseminarea experiențelor și rezultatelor obținute în cadrul proiectului.
Cele patru inițiative selectate au fost – Seră ecologică din pet-uri – Liceul Tehnologic ”Alexandru Odobescu”, Lehliu Gară, clasele a IX-a, Înverzirea orașului Lehliu Gară – Liceul Tehnologic ”Alexandru Odobescu”, clasele a X-a, Magic Fountain – Utilizarea eficientă a apei în Liceul Tehnologic ”Cezar Nicolau” din Brănești – clasele a X-a din liceu și Salvatorii Pădurii – Liceul Tehnologic ”Cezar Nicolau”, Brănești, clasele a IX-a.
Vizite de studiu și informații interesante
Concomitent cu aceste activități, elevii au avut oportunitatea, pe parcursul proiectului, să participe la două vizite de studiu inspiraționale, atât la Ciugud, cât și la Centrul de Instruire și Consiliere Energetică Green Mogo. În cadrul acestor vizite, elevii au avut oportunitatea să exploreze o comunitate în care autoritățile publice locale acordă o atenție deosebită protejării mediului și, în același timp, să acumuleze informații valoroase despre eficiența energetică. Etapele proiectului au fost gândite astfel încât tinerii participanți la activități să înțeleagă atât rolul lor, cât și pe cel al autorităților publice locale în rezolvarea problemelor de mediu din comunitatea în care trăiesc.