Ai fost cam imprudent weekend-ul acesta şi ai făcut plajă în miezul zilei când radiaţiile ultra-violete suntfoarte puternice sau ai stat la soare nepermis de mult şi te-ai ales cu arsuri ale pielii? Ei bine, în ciuda simptomelor neplăcute, nu este totul pierdut. Există tratamente care îţi iau durerea şi usturimea cu mâna, calmează, cicatri-zează şi oferă elasticitate pielii în doar câteva zile, aşa că poţi să-ţi faci program de plajă şi bălăceală în apă şi weekend-ul următor.
Trusa de prim ajutor
● Medicamente antiinflamatorii
● Unguente cu efect calmant
● Geluri pe bază de aloe vera
● Ulei de salvie sau levănţică.
Atenţie! Expunerea prelungită la soare poate constitui un factor de risc pentru apariţia anumitor afecţiuni cu evoluţie îndelungată cum ar fi cancerul de piele sau a unor probleme imediate precum arsurile solare. Totodată, o astfel de imprudenţă poate să agraveze boli autoimune sau cardio-vasculare, deja existente. În cazul arsuri-lor apărute în lipsa unor măsuri de protecţie împotriva radiaţiilor ultra-violete, tratamentul poate fi făcut şi la domiciliu. „De cele mai multe ori, arsurile solare sunt resim-ţite prin dureri la nivel local, de intensitate moderată apărută pe fondul unei porţiuni sensibile a corpului. Deşi, uneori simptomatologia este resimţită intens, leziunile sunt superficiale, afectând doar stratul extern al pielii. Acestea sunt arsuri de gradul I şi se tratează cu succes”, spune dr. Mirela Miertoiu, specialist medicină generală.
Indicaţii pentru terapia la domiciliu
Citeşte cu atenţie prospectul medicamentelor şi respectă recomandările
Nu-ţi administra produse farmaceutice la care ştii că eşti alergic pentru că poţi să-ţi agravezi starea de sănătate
Nu lua aspirină fără un medicament cu efect protector gastric
Dacă eşti însărcinată, nu urma niciun tratament fără să consulţi medicul de familie sau specialistul care îţi monitorizează evoluţia sarcinii în permamenţă.
Cum te tratezi acasă
√ Ia o aspirină sau orice alt inflamator. Citeşte cu atenţie prospectul medicamentului şi respectă întocmai indicaţiile de acolo. Poţi să continui administrarea produsului farmaceutic până la ameliorarea durerii şi dispariţia roşeţii;
√ Pune-ţi comprese reci, dar nu cu gheaţă, şi fă-ţi duşuri cât mai reci;
√ Aplică o loţiune calmantă pe bază de aloe vera;
√ Pune-ţi comprese cu lapte sau infuzie de muşeţel pentru calmarea durerilor;
√ Unge zona afectată cu ulei de levănţică sau salvie cu rol cicatrizant.
„Poţi combate durerile aplicând o cremă sau o loţiune pe bază de hidrocortizon 1%, direct pe zona afectată. Mai mult, pentru că pe fondul vasodilataţiei poţi acuza dureri puternice de cap, febră şi chiar tensiune arterială scăzută, e bine să bei multe lichide, nu foarte reci. Cojirea pielii după o arsură este normală în procesul de vin-decare şi nu ai cum s-o tratezi în mod particular. Ai însă posibilitatea să ceri de la farmacie loţiuni care scad intensitatea pruritului – senzaţiei de mâncărime care înso-ţeşte vindecarea. Şi să te retragi într-o cameră răcoroasă unde poţi să stai liniştit, întins pe pat până când manifestările clinice se vor ameliora” recomandă dr. Miertoiu.
La ce pericole te mai expui
În funcţie de tipul pielii, expunerea la soare la ore nepotrivite sau fără mijloace de protecţie poate avea urmări severe pe termen lung. Principalele pericole le consti-tuie cataracta, modificarea pigmentară şi structurală a pielii, în special apariţia unor pete maronii şi a ridurilor premature, agravarea psoriazisului, a poliartritei reumatoi-de şi a lupusului eritematos. Şi nu uita că expunerea prelungită la radiaţiile ultra-violete poate să conducă la apariţia cancerului de piele. Conform studiilor clinice, mulţi dintre adulţii de astăzi diagnosticaţi cu temuta maladie, în copilărie şi-au petrecut vacanţele de vară stând ore, zile, săptămâni la rând sub razele puternic arzătoare ale soarelui.