Preţul gazelor naturale trebuie să se majoreze atât la consumatorii casnici, cât şi la cei industriali cu procentaje de 5% şi, respectiv 10%, până la jumătatea lunii septembrie, a declarat marţi, şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional /FMI/ în România, Erik Jan de Vrijer în cadrul unei conferinţe de presă.
Iarăși se scumpesc gazele naturale, asta este vestea ”bună” care vine de la FMI. Bineînțeles, acest lucru va conduce la scumpiri și în celelalte domenii ale economiei. Populaţia va plăti din septembrie cu 5% mai mult, iar majorarea pentru firme va fi de 10%.
Conform oficialului FMI, ajustarea trebuia făcută mai demult, pe principiul că dacă cresc prețurile producătorului, prețul gazelor s-ar fi regăsit în prețul cu amănun-tul al produsului. Din datele anunţate de ANRE în iunie reiese că preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 10% atât anul viitor cât şi în 2014, pentru ca în 2015-2018 să urce cu 12% anual, prin ajustări trimestriale, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate, iar liberalizarea pieţei de energie va începe în septembrie, cu clienţii industriali.
Pentru anul în curs nu erau prevăzute creşteri de preţ în baza calendarului anunţat de ANRE, prima, de 8%, urmând să fie efectuată la 1 iulie 2013, iar a doua, de 2%, în octombrie 2013, dar aceste scumpiri și eliminarea preţurilor reglementate au fost solicitate de către FMI.
Cea mai recentă creştere de preţuri la gaze, pentru companii, nu şi pentru populaţie, a avut loc la 1 ianuarie şi a fost de 5%. ANRE a motivat creşterea prin majora-rea preţului gazelor importate. Tarifele pentru populaţie au fost menţinute la valorile din 2011.