„Sunt căsătorit şi atât eu cât şi soţia lucrăm la o companie privată, dar avem salarii mici din care nu ne permitem să cumpărăm o locuinţă mare. Pentru că avem şi un copil şi momentan, stăm la părinţi, ne-am gândit să achiziţionăm o casă de la executări silite. Ce trebuie să ştim despre acest lucru? Ce implică procesul de cumpărare a locuinţelor de la executări?”

Daniel Olariu –Otopeni

Răspuns:

În primul rând, trebuie să ştiţi că aveţi posibilitatea să cumperaţi casa cu bani mai puţini. Locuinţele care nu se vând sunt scoase la o nouă licitaţie, preţul de pornire scăzând la 75% din cel iniţial. Bineînţeles, se stabileşte un preţ de vânzare la valoarea de circulaţie. Ce trebuie să faceţi? Să identificaţi locuinţele executate silit fie de pe site-urile băncilor, fie de pe site-urile specializate. Urmăriţi cu atenţie şi  

anunţurile care sunt afişate la judecătorie, la primărie, la locul imobilului, la sediul executorului şi la locul desfăşurării licitaţiei. Apoi, contactaţi executorul judecătoresc sau bancar ce se ocupă de cazul respectiv. E nevoie de o prezentare a unei oferte de preţ şi de buletinul de identitate. De asemenea, trebuie să mai dispuneţi de o garanţie care se va ridica la valoarea de 10% din preţul de pornire al licitaţiei. După ce aţi urmat toţi aceşti paşi nu mai trebuie decât să vă prezentaţi la licitaţie şi să vă achiziţionaţi casa. Partea negativă ar fi aceea că nu puteţi să vizionaţi locuinţa înainte să o cumpăraţi, aşa că riscaţi să daţi banii pe o locuinţă care să nu fie tocmai cum vă doriţi. Mai mult, proprietarul executat poate să facă recurs înainte să fie evacuat, deci aţi putea fi nevoiţi să aşteptaţi ceva timp până obţineţi casa. Asta, în cel mai fericit caz. Pentru că e posibil ca instanţa judecătorească să dea câştig de cauză proprietarului care a fost executat silit.

Aşteptăm întrebări ­pentru avocat pe adresa ­redacţiei sau la ­e-mail avocatlaapel.jurna­luldeilfov@yahoo.com