Patriarhul Daniel a slujit la Hramul Mânăstirii

Miercuri, 15 august, Mânăstirea Țigănești din comuna Ciolpani a îmbrăcat din nou hai­ne de sărbătoare. Cu prilejul hramului bisericii, zeci de creștini din București, Ilfov și multe alte localități au luat parte la o slujbă specială, oficiată de un sobor de preoți și diaconi condus de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Preafericitul Părinte Daniel: Papa Ioan Paul al II-lea a numit România Grădina Maicii Domnului

Au trecut 200 de ani de când noua biserică ce poartă hramul marii sărbători a Adormirii Maicii Domnului de la Țigănești a fost construită în întregime. Tot miercuri, așezământul monahal a sărbătorit două veacuri de la sfințirea frumoasei biserici. Pe lângă soborul de preoți și diaconi ce au oficiat slujba specială, bucuria duhovnicească a enoriașilor a fost sporită de Patriarhul Daniel care a susținut Sfânta Liturghie. „Prăznuim astăzi Adormirea Maicii Domnului, trecerea ei prin moarte, dar şi mutarea ei la cer, pentru că nu putea rămâne în stricăciune trupul din care s-a Întrupat Dumnezeu Fiul Iisus Hristos care a biruit moartea prin Înviere. Deci, Maica Domnului prevesteşte această mutare care este o schimbare a modului de existenţă. Trece de la existenţa pământească în care domină fenomenele compunerii şi descompunerii la viaţa cerească în care sufletul şi trupul fiind în­tr-o unitate desăvârşită vor participa la slava, bucuria şi fericirea Mântuitorului Iisus Hristos, la Slava Preasfintei Treimi şi la bucuria îngerilor. De aceea, Maica Domnului a devenit icoana Bisericii care ne mută din viaţa aceasta pământească la viaţa cerească. Există mii de biserici cu hramul Adormirii Maicii Domnului. Chiar Papa Ioan Paul al II-lea a numit România Grădina Maicii Domnului. Le dorim multă sănătate tuturor celor ce poartă numele de Maria, Marin, Mariana și ne rugăm pentru ei” a spus Patriarhul Daniel cu prilejul celebrării hramului, dorind să explice astfel, importanța marii sărbători pentru creștinii ortodocși.

Biserica păstrează icoana făcătoare de minuni 

Pregătirile pentru ziua Mânăstirii din Țigănești au început însă, în noaptea de ajun. „Se începe cu Vecernia la ora 03:00 când se scoate epitaful. Apoi se continuă cu acatistele, iar la ora 08:00 începe Prohodul care se încheie după miezul-nopții, la ora 01:00. După sfintele slujbe vom organiza Masa Frățească sau Agapa în cinstea Maicii Domnului. Avem în jur de 200-300 de invitați la masa cu bucate tradiționale și vreo 300 de pachețele pregătite să le dăm enoriașilor la plecare”, ne-a spus maica Hrisantia Pascu, ghidul Mânăstirii. Complexul care astăzi formează un superb ansamblu mânăstiresc este situat într-un cadru pitoresc, la jumătatea distanței dintre București și Ploiești. În biserică se păstrează încă din cele mai vechi timpuri, printre multe alte obiecte religioase de mare importanță, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, câteva fragmente din Moaște Sfinte care se află într-o raclă de argint și o bucățică din Crucea Sfântă. Toate sunt puse spre închinarea credincioșilor. Lăcașul monahal este deschis în fiecare zi vizitatorilor. Odată ajuns aici, în biserică poți să te rogi în tihnă și să dai acatiste. De asemenea, în incinta complexului ai acces la muzeul în care sunt expuse obiecte religioase de o importanță deosebită ale mânăstirii. Și atelierul de țesătorie de veșminte preoțești din cadrul Sfintei Arhiepiscopii în care s-a deschis o nouă secție de croitorie și tricotaj poate fi vizitat. Pe toată durata vizitei vei fi însoțit de ghidul mânăstirii. Personalități din domeniul politic și economic s-au alăturat și ele lanțului de credincioși prezenți la evenimentul de mier­curi de la Țigănești.

 

Fotografii de Andrei Dumitru