Vicepreședintele PDL a declarat pentru Radio France International (RFI) că ea consideră ideea promovării unei legi care să încurajeze turnătoria la Fisc “năstrușnică, stupidă și periculoasă” și aceasta va avea drept rezultat “o nouă Securitate”.

“E vorba, practic, de o gândire de tip securist, care urmăreşte să transforme românii în turnători la ANAF. Înainte de revoluţie, aveam turnătoria politică, acum Gu-vernul Ponta doreşte să inventeze turnătoria fiscală. Dacă vrea să stopeze evaziunea fiscală, Guvernul USL trebuie să intervină pe câteva domenii foarte clare: comerţul cu produse petroliere, cu alcool, cu tutun, comerţul cu cereale. Acestea sunt priorităţile care credem că sunt importante acum pentru România”, a afirmat Raluca Turcan. Reacția lui Turcan a apărut ca urmare a declarației secretarului de stat din Ministerul Finanțelor Publice, Liviu Voinea, care afirma că ministerul se gândește la un proiect de lege prin care cei care vor transmite ANAF informații cu privire la fapte de evaziune fiscală să poată primi stimulente sau facilități la plata taxelor și impozi-telor. Voinea a mai declarat că va studia legislația “denunțătorului” existen­tă în legislația suedeză. El a citat din această legislație, precizând că,”Acolo oamenii primesc la poştă scrisori în care sunt informaţi că au plătit un impozit X, dar li se transmite şi dacă unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se ba-zează pe faptul că oamenii ştiu cel mai bine situaţia vecinilor şi pentru cei care transmit informaţii corecte despre aceştia se aplică scutiri sau li se dă o recompensă şi mai plătesc doar diferenţa”. Victor Ponta s-a arătat, la rândul său destul de reticent în această privință, solicitându-i lui Voinea să se gândească de multe ori înainte să vină cu astfel de proiecte. 

Cert este că nu numai în Suedia se practică acest sistem, IRS-ul din SUA fiind instituția care acceptă aceste turnătorii, pe care le verifică cu scrupulozitate. Dar, având în vedere apetența românului pentru delațiuni și, totodată dorința sa ascunsă ca “să moară capra vecinului”, un astfel de demers s-ar putea dovedi deosebit de periculos pentru țara noastră.