Botezul, taina prin care pruncul devine membru al trupului lui Hristos
Ce poate fi mai frumos decât să dai viață, să aduci pe lume un copil frumos și sănătos? Ei bine, în calitate de părinte, următorul pas pe care îl ai de făcut la scurt timp după ce îl aduci în sânul familiei este să-l botezi. Chiar dacă abia a deschis ochișorii, acceptă cu bucurie taina botezului creștin și nu-ți fie teamă că s-ar putea în-tâmpla ceva rău cu puiuțul tău în momentul în care preotul îl va scufunda în cristelniță.
Botezul este de o importanță vitală, de aceea, potrivit învățăturii Bisericii Ortodoxe Române, copilul trebuie botezat neapărat la 40 de zile după naștere. Slujba și în-treg procesul trebuie oficiate de preot în biserică, respectiv, în Casa Domnului. Numai în cazul în care copilul are probleme de sănătate grave care nu permit deplasarea lui în lăcașul de cult sau scufundarea în apă, taina botezului se săvârșește acasă sau în spital dacă e internat. E bine să știi că la nevoie, într-o situație mai delicată când viața piticului este pusă în pericol de o boală gravă, poți merge la preot să-i ceri grăbirea botezului. Slujitorul bisericii are dreptul să facă excepție de la regulă și să ofici-eze botezul chiar mai devreme de opt zile de la nașterea micuțului.
Prin afundarea în apa sfințită, bebe e primit în împărăția Domnului
Însuși Mântuitorul nostru, Iisus Hristos, a întemeiat taina botezului prin spusele Lui: “Mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh (Matei 28,19)”. Așadar, în urma întreitei afundări în apa curată, sfințită în prealabil de preot, pruncul tău își capătă mântuirea. Doar în acest mod el este iertat de păcatele strămoșești și devine membru al Bisericii lui Hristos. De aceea, botezul este calea spre Dumnezeu și are o importanță majoră întru intrarea în împărăția Lui. De aceea, Botezul este recunoscut drept Izvor Sfânt. „De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în Împărăția Domnului. Ce este născut din trup, trup este, și ce este născut din Duh, duh este” (Ioan 3, 5-6). Cum în Sfânta Scriptură nu este specificat faptul că nou-născutul nu poartă cu sine păcatul părinților, bunicilor și a altor generații trecute din neamul său, cel mai bine este ca preotul creștin ortodox să l scufunde în apă în numele Sfintei Treimi, încă din primele lui zile de viață. „Iată, întru fărădelegi m-am zămislit și întru păcate m-a născut maica mea” (Psalmi 50, 5). Ulterior, începe să crească frumos, sănătos și să se dezvolte armonios. Lasă-ți copilul să vină la Dumnezeu!
Scufundarea nu e periculoasă
Ritualul scufundării pruncilor în apa din cristelniță nu este un act primitiv așa cum îl consideră unii. Deși, au existat într-adevăr câteva cazuri în care micuții afundați în apă s-au înecat, astfel de situații sunt foarte rare în comparație cu numărul uriaș de copii botezați. Mii de bebeluși primesc botezul preotului în fiecare lună. Dacă ai nevoie de un coeficient de siguranță, trebuie să știi că preoții știu cum să săvârșească afundarea în cristelniță în așa fel încât, nou-născutul să nu înghită apă. Slujitorii lăcașului de cult dețin tehnica protecției guriței și năsucului micuțului.
Știai că…
Mântuitorul Iisus Hristos nu a stabilit o limită de vârstă până la care pot fi botezați oamenii, dar a socotit botezul ca fiind esențial pentru mântuirea și intrarea în împărăția cerurilor?
în primele veacuri, doar adulții primeau botezul pentru că lor le era adresată propovăduirea Sfinților Apostoli și pentru că bebelușii nu puteau fi botezați înainte părinților lor?
în anul 253 Sfântul Ciprian a stabilit ca pruncii să fie botezați imediat după naștere?
Sfântul Vasile cel Mare critica obiceiul celor care amânau botezul până spre ceasul morții din viclenie sau indiferență?
Iertarea păcatului strămoșesc și a tuturor păcatelor săvârșite, renașterea sau nașterea la o viață nouă duhovnicească, viață de curăție și sfințenie, primirea în sâ-nul Sfintei Biserici, adică numărarea celui botezat între fiii ei sunt efectele Sfântului Botez?