Duminică, românii au bătut un nou record

La numai un an de la câștigarea recordului mondial la cel mai mare curs de resuscitare cardio-res­piratorie inițiat și organizat de Serviciul de Ambulanță București/Ilfov, pe Stadionul Dinamo din Capitală, România a intrat din nou în Guiness Book. Duminică, la Exporom Pantelimon, în doar opt ore, o mie de voluntari au reușit să gătească cea mai mare salată din lume. Cu un preparat care a cântărit peste 19 tone, România a bătut recordul deținut de Grecia în ultimii doi ani, țara care se lăuda cu o salată de 13 tone.

Și Jurnalul de Ilfov a pus „umărul” la omologarea titlului mondial

Venită la destinație, inițial cu gândul de a urmări cu maximă atenție modul de desfășurare a evenimentului ce avea să aducă țara noastră pe cea mai înaltă treaptă din lume la acest capitol, și să relatez de la fața locului în noul număr al ziarului Jurnalul de Ilfov, am ales să mă implic activ în obținerea performanței mondiale. Așa se face că m-am înrolat în grupul Salve (Salve Club fiind și partenerul principal al evenimentului), una dintre echipele cu cele mai multe premii câștigate în timpul competiției și am lucrat cot la cot cu restul voluntarilor.

Mamaia Alexandra, vedeta evenimentului 

Duminică, la primele ore ale zilei, cu mic cu mare, mii de români din toate colțurile țării au ajuns la locul unde avea să se pregătească salata uriașă. În doi timpi și trei mișcări, circa o mie de voluntari cu sânge de români în ei s-au echipat cu șepci, tricouri și mănuși și au trecut la treabă. Cu zâmbetul pe buze, copii, tineri și bătrâni, mai mult sau mai puțin pricepuți în arta culinară am făcut tot ce ne-a stat în putință să curățăm și să tocăm legumele pentru salata record. Printre cei mai împătimiți participanți vo­luntari, mamaia Alexandra Bucică, în ­vârstă de 87 de ani din Teleorman s-a dovedit a fi veterana și totodată, vedeta evenimentului, având în vedere du-rata și complexitatea concursului. «Am ajuns în București aseară, la ora unșpe și plec mâine dimineață, la prima oră. Am venit de la țară în Capitală special pentru acest eveniment, cu gândul că vom câștiga. Și sunt sigură că așa va fi pentru că toți punem suflet în ceea ce facem și Dumnezeu azi va fi român. Am de gând să toc legume până la finalul concursului, atât cât va fi nevoie. Nu mi se pare greu deloc, poate pentru că îmi și place să gătesc. Mi-am crescut copilul și nepoții cu drag, și am făcut totul mai mult singură. Le-am făcut nunți, botezuri, am gătit pentru toate zilele importante din viața familiei mele», mi-a spus cu bucurie mamaia Alexandra, una dintre cele mai iscusite coechipiere, în timp ce mânuia cu îndemânare și pricepere cuțitul cu care tăia la milimetru, legumele aduse de liderul grupei noastre, Salve.

De la clasa 0 la ­salata record 

Nicăieri nu e mai bine ca într-un loc în care se adună lume multă, cu gânduri bune și mai există și posibilitatea  unor câștiguri. Micuțul Mario Cătălin Piciorang, mezi-nul evenimentului, un băiețel de numai 6 anișori din Dâmbovița care abia a făcut primii pași în clasa 0, s-a arătat încântat mai mult de pregătirea salatei gigant și câștigarea titlului mondial, decât de primele zile de școală. «Îmi place și la școală, în special de doamna învățătoare care ne învață să scriem, să citim și alte lucruri utile, dar cel mai mult îmi place să gătesc. Acasă eu o ajut pe mami la bucătărie și fiindcă mă pricep, am venit să batem recordul. Sunt plecat de acasă cu mami și tati de la 06:00 dimineața, iar de aici mergem înapoi la Dâmbovița, fără nicio oprire. Acum curăț ardei, morcovi și o corectez pe mami dacă nu taie legumele bine», mi-a mărturi-sit micul bucătar cu un simț dezvoltat în controlul calității muncii colegilor de echipă.

Garcea, alias Mugur Mihăiescu: “După salată, să facem și cel mai mare grătar”

Patriot până-n măduva oaselor, polițistul Garcea de la Vacanța Mare, alias Mugur Mihăiescu, s-a oferit voluntar împreună cu soția și fiica lor să pregătească cea mai mare salată din lume. De la soție am aflat că Mugur se pricepe la gătit, dar cel mai bine la mâncat. “Intră în bucătărie destul de des. Cel puțin de trei ori pe zi ca să mă-nânce. Știe să gătească, dar numai cele mai simple mâncăruri, ouă ochiuri, cartofi prăjiți. În schimb, e pasionat de pescuit și face o mămăliguță și niște preparate din pește de-ți lasă gura apă”, l-a pârât soția. Se pare că și la cea mai mare salată, gurmandul Mugur și-a pus bazele în soție. “Am venit aici ca să atingem recordul, dar sincer, speranța mea este în soția și în fiica mea. Eu sunt cam stângaci în bucătărie. Dar, chiar și așa, după salată propun să facem și cel mai mare grătar din lume, să aducem butoaie de vin”, și-a arătat interesul polițistul Garcea.

Am curățat și am ­tocat legume

După câteva exerciții de aerobic în aer liber pe care le-am efectuat sub supravegherea specialiștilor de la World Class, finalul competiției ne-a prins pe toți în vervă. Am curățat și am tocat legume până la certificarea titlului mondial. Legume proaspete, românești din care a fost preparată salata bio de 19,05 tone. Gătită într-un vas de 18 metri lungime, 3 metri lățime și adânc de 90 centimetri, salata a conținut 6 tone de roșii, 4 tone de castraveți, 2 tone de ardei gras, 2 tone de ceapă, 2 tone de morcovi, 400 de kilograme de măsline, 800 de litri de ulei și 400 de kilograme de sare. Cele aproximativ 20.000 de porții au fost distribuite copiilor din centrele de pla-sament și bătrânilor din cămine. La ora 18.00 doamna Seyda ­Subasi – Gemici, reprezentant Guinness World Records a omologat cea mai mare salată din lume, cea a românilor.