Pentru a doua oară în această toamnă, primii gospodari ai localităţilor din Ilfov s-au reunit sub egida „Ligii Primarilor”. Dacă prima întâlnire s-a petrecut la Palatul Ştirbei din  Buftea, de această dată, întâlnirea a avut loc în sala de conferinţe a hotelului Mirage din Snagov. Au fost convocaţi toţi primarii şi viceprimarii localităţilor ilfovene, iar invitaţii au fost preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, precum şi subprefectul judeţului Ilfov.

Întrunirea Ligii Primarilor a avut drept scop informarea privind politica de coeziune şi cadrul partenerial de elaborare a documentelor de programare pentru perioada 2014-2020. 

Marian Petrache: ­Unirea face puterea… și astfel vin banii

Discuţiile au fost deschise de preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Petrache. Discursul dânsului a fost o pledoarie în favoarea unirii forţelor tuturor primarilor din judeţ, pentru ca toţi împreună, sprijiniţi şi de organismele statale şi locale, să elaboreze planuri de dezvoltare viabile, care să treacă de furcile caudine ale instituţiilor finanţatoare europene, şi astfel să fie aprobate şi finanţate toate acele lucrări edilitare ce vor îmbunătăţi viaţa locuitorilor din Ilfov.

„Marian Petrache a arătat că: Toate serviciile comunale oferite oamenilor trebuie să aibă susţinere materială din partea acestora. Dacă cetăţeanul nu are bani să-şi plătească apa, canalizarea, gunoiul, curentul etc, va pierde aceste servicii. O dovadă este RATB-ul, care ne-a îngropat în datorii, fiindcă avem de dat o mie de miliarde lei vechi. Ne-au blocat conturile prin executor, iar noi acum trebuie să dăm banii… să vedem de unde! Ca să fim credibili în mediul de afaceri, în faţa firmelor serioase care oferă servicii comunale, trebuie să arătăm că avem bani. Iar pentru asta trebuie să accesăm fondurile europene. Prin natura lucrurilor, ne place sau nu ne place, suntem legaţi de Bucureşti, iar Bucureştiul a început să lucreze la strategia lui de dezvoltare. Noi, în Ilfov, trebuie să lucrăm simultan şi în concordanţă cu Capitala. Am început deja discuţiile cu cei ce conduc Bucureştiul şi vrem să avem proiecte comune. Doar aşa putem să fim câştigători.

 Următoarea perioadă va fi foarte importantă şi ţine în mare măsură de atitudinea dumneavoastră, a primarilor. La această dată, ar fi trebuit să avem planul de amenajare a teritoriului şi strategia de dezvoltare. Nu putem să înaintăm proiectele noastre fără să prezentăm aceste două documente.

Am reuşit să luăm şapte miliarde lei vechi de la Ministerul Dezvoltării, pentru planul de amenajare. Doresc ca în luna martie a anului viitor, cel mai târziu, să avem gata strategia de dezvoltare. Dacă până atunci nu este gata strategia, nu putem lua banii. Avem nevoie, în primul rând, ca voi, primarii, să faceţi, împreună cu noi, această strategie, după nevoile fiecărei comunităţi. Apoi, în aprilie vreau să dăm drumul proiectelor, după care, în septembrie sau octombrie, să facem licitaţiile pe pro-iecte, iar la începutul lui 2014 să fim cu primii bani în contul Ilfovului. Practic, în două săptămâni, eu voi face grupe de câte şase localităţi, care să conlucreze pentru construirea planurilor, ce vor fi apoi transmise ministerelor pentru negociere. Istoria are momentele ei, iar în acele momente dovedeşti că ai fost la înălţime sau ai fost omul care a îngropat o regiune. Iată, pe 9 martie s-au împlinit 15 ani de când a fost reînfiinţat judeţul Ilfov. Iar în aceşti 15 ani, nu s-a făcut nici planul de amenajare a teritoriului, nici strategia de dezvoltare. Noi suntem cei chemaţi să facem aceste lucruri, pentru că pe umerii noştri apasă istoria judeţului. De noi depinde cum ne vor judeca generaţiile viitoare, pentru că noi clădim viitorul. Doar noi putem face acea schimbare necesară în judeţ, iar într-un moment crucial, trebuie să fim la înălţimea acestui moment. Eu o să reuşesc oricum, pentru că niciodată nu am plecat la drum fără să reuşesc.” 

A.D.R. București-Ilfov acordă tot sprijinul primarilor

A urmat la cuvânt Dan Nicula, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov: „Am dorit foarte mult să avem această discuţie, pentru că avem interese comune. Fiecare problemă locală are nevoie de bani, pentru a fi rezolvată. Comisia Europeană vrea să vadă proiecte coerente, puse cap la cap, dar acest lucru este valabil şi dacă vorbim de un finanţator cum ar fi o bancă. Dacă o comună are un proiect, iar comuna vecină are şi ea un proiect, dar cele două nu ştiu şi nu au legătură una cu cealaltă, foarte probabil că nu va primi finanţare nici una dintre ele.” Regiunea Bucureşti-Ilfov, a mai spus dl. Nicula, este considerată o regiune mai bine dezvoltată în ansamblul ţării, datorită Bucureştiului, ceea ce aduce un oarecare dezavantaj Ilfovului, faţă de alte zone ale ţării aflate în situaţii asemănătoare. Până în martie anul viitor, România va trebui să semneze un contract de parteneriat cu Comisia Europeană, iar apoi, în cel mult patru luni, va trebui să prezinte programe operaţionale, prin care să arate cum intenţionează să cheltuiască banii. Obligatoriu, trebuie ca în martie 2013, Ilfovul să aibă depuse, la mai multe ministere, proiecte cu ceea ce doreşte pentru investiţii, cu planurile aferente. „Nu vrem să se mai repete situaţiile din trecut, când planurile naţionale nu se potriveau cu cele din plan local. De la mine din birou, eu nu pot defini problemele din localităţile dumneavoastră, ci doar voi, pri­­marii ilfoveni, trebuie să le definiţi. 

Noi am putea crea planuri în baza datelor statistice, dar acestea nu vor corespunde realităţii, aşa că această misiune revine, evident, primăriilor. Dar dacă dumnea-voastră veţi veni cu planurile prea târziu, nu veţi mai fi în planul de finanţare. Nu mai funcţionează principiul ”primul venit-primul servit”, ci sunt luate în discuţie doar proiectele serios fundamentate la nivel regional”, a încheiat Dan Nicula.

Calendarul pentru elaborarea documentelor de programare prevede următoarele etape și termene:

 în intervalul octombrie-decembrie 2012 – stabilirea direcţiilor strategice de dezvoltare regională pentru perioada 2014-2020 

 noiembrie-decembrie 2012 – prima variantă a Pla­nurilor pentru Dezvoltare Regională și pentru Strategia Naţională de Dezvoltare Regională

 ianuarie-martie 2013 – stabilirea sistemului de im­plementare și a mecanismelor de coordonare pentru dezvoltarea regională

 noiembrie 2012- tot anul 2013 – dezvoltarea unui portofoliu de proiecte mature

 ianuarie-martie 2013 – prima variantă a programelor operaţionale regionale

 iulie 2012-tot anul 2013 – consultări publice.