Europarlamentarul PNL Renate Weber crede că decizia Senatului în cazul liberalului Mircea Diaconu este una “nefericită”, arătându-se surprinsă de faptul că acesta nu a făcut el însuşi “un pas înapoi”, transmite Agerpres
“Din punctul meu de vedere, este o decizie profund nefericită a Senatului şi chiar de neînţeles, pentru că statul de drept asta înseamnă, îţi place sau nu-ţi place o lege, ea trebuie respectată, îţi place sau nu-ţi place o decizie a unei instanţe, ea trebuie respectată! Faptul că acea decizie ţi se pare nedreaptă, asta pot să înţeleg, dar asta nu înseamnă că nu ai obligaţia să o respecţi”, a declarat Renate Weber vineri la Radio France Internationale. Ea a spus că s-ar fi aşteptat ca Mircea Diaconu să-şi dea demisia din Senat. “M-a surprins chiar atitudinea domnului Diaconu, un om pentru care am foarte mult respect, cu atât mai mult cu cât a şi declarat că nu va mai candida! Nu înţeleg de ce nu a făcut dumnealui un pas înapoi şi nu s-a retras. Dar dincolo de chestiunea personală a domnului Diaconu, rămâne într-adevăr votul Sena-tului. În opinia mea, repet, este un vot nefericit! Dacă nu-ţi place o anumită legislaţie sau o anumită situaţie, nu acesta este răspunsul”, a afirmat eurodeputatul liberal.
Pe de altă parte, conform declarației vicepreședintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Hăineală, făcută pentru Agerpres, Curtea Consti-tuţională a României va discuta în 21 noiembrie sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind soluţionarea conflictului juridic, de natură constituţională, între Par-lament şi puterea judecătorească generat în urma refuzului Legislativului de a revoca mandatul de senator al lui Mircea Diaconu.
Comisia juridică a Senatului a analizat în şedinţa din 11 septembrie scrisoarea înaintată de Agenţia Naţională de Integritate referitoare la aflarea senatorului liberal Mircea Diaconu în stare de incompatibilitate şi a stabilit că plenul Senatului este cel în măsură să ia o decizie cu privire la acest caz.
Plenul Senatului a respins marţi posibilitatea încetării mandatului de senator pentru liberalul Mircea Diaconu, care, potrivit raportului ANI, se află în stare de incom-patibilitate.
Germania către România: În UE trebuie să respectăm valori ca statul de drept și separaţia puterilor în stat
Ministrul federal de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, a declarat că în cadrul UE trebuie respectate valori precum statul de drept, separarea puterilor în stat și stabilitatea socială și economică, relatează agenția de presă Mediafax
Westerwelle a făcut referire – într-un mesaj transmis cu ocazia concertului de la Ateneul Român dedicat împlinirii a 20 de ani de la încheierea Tratatului de prietenie dintre cele două ţări – la importanţa respectării în cadrul UE a unor valori precum “libertatea de exprimare, statul de drept, separarea puterilor în stat și stabilitatea so-cială și economică”.
“Dialogul deschis și constructiv, una dintre valorile comune ale Europei, constituie o caracteristică deosebită a acestui parteneriat. În cadrul Uniunii Europene ne an-gajăm cu toţii, împreună, pentru valori precum libertatea de exprimare, statul de drept, separarea puterilor în stat și stabilitatea socială și economică” , a spus Westerwelle.