Ninel Peia “apucă de coarne” problemele Ilfovului
Fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ilfov, Ninel Peia, este un om binecunoscut în judeţ. La 43 de ani, se poate considera un om împlinit. Are o fru-moasă şi binecuvâtată familie, cu încununarea supremă a trei copii, de 7, 9 şi 12 ani. A fost şi om de afaceri de succes, dar şi ocupant al unor importante funcţii publice, cum ar fi consilier al unor miniştri şi chiar al unui viceprim ministru al României. Trăitor de mulţi ani în Ilfov, cunoaşte la perfecţie şi toate problemele judeţului, ca fost consilier local în Voluntari şi apoi ca director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, post din care s-a autosuspendat pentru a se dedica politicii.
Acum, Ninel Peia aspiră la un loc în Parlamentul României, candidând din partea USL pentru Camera Deputaţilor, în colegiul 2 al judeţului.
Atac frontal asupra problemelor ilfovenilor
O discuţie cu Ninel Peia ne a relevat buna sa cunoaştere a neajunsurilor vieţii ilfovenilor, dar şi soluţiile pe care le vede pentru rezolvarea acestora. Cele ce urmează vă vor lămuri asupra a ceea ce propune, spre folosul cetăţenilor, candidatul Peia.
Principala problemă comunitară a oamenilor din întreg judeţul Ilfov, deci implicit, şi din cele zece localităţi care alcătuiesc Colegiul 2 pentru Camera Deputaţilor, este situaţia apei curente şi a reţelei de canalizare. O investiţie din bani europeni, în valoare de aproximativ 30 milioane euro, a început deja să se deruleze, prin Compania de Apă Canal Ilfov, la nivelul a trei localităţi – Pantelimon, Brăneşti şi Cernica. În acestea, problema este parţial rezolvată. La Vidra s-au obţinut fondurile de la Mediu, în vederea investiţiei, în valoare de 5 milioane euro, pentru apă, canalizare şi o staţie de epurare. Mă voi lupta ca, până cel mai târziu în 2016, toate localităţile din Ilfov să beneficieze de servicii de apă şi canalizare, precum şi de staţii de epurare a apelor reziduale. De altfel, până în 2016, se vor obţine 260 milioane euro pentru Ilfov, bani care vor merge către reţelele de apă, canalizare şi staţii de epurare. Oraşele Pantelimon şi Popeşti-Leordeni, precum şi comunele 1 Decembrie, Berceni, Brăneşti, Cerni-ca, Copăceni, Dărăşti-Ilfov, Glina, Vidra, adică cele care alcătuiesc Colegiul 2, au nevoie de cinci staţii de epurare şi de cinci staţii de apă.
Pe principiul poluatorul plăteşte, voi susţine în Parlament un proiect de lege prin care să se prevadă ca o parte din banii încasaţi drept taxă de depozitare a deşeuri-lor, să ajungă direct la consiliile locale din Ilfov, iar aceste sume să fie folosite pentru rezolvarea unor probleme locale de mediu – amenajarea de parcuri şi spaţii verzi, crearea unor locuri de joacă şi altele.
Mă voi implica personal în sprijinirea primarilor pentru obţinerea de fonduri pentru grădiniţe şi creşe noi. Deasemenea, voi propune o lege care să vină în sprijinul copiilor supradotaţi. Statul trebuie să se implice în susţinerea acestor copii, pentru ca ei să poată urma cursurile unei şcoli bune şi apoi ale unei facultăţi. Este un mare păcat faptul ca unele minţi strălucite să se piardă, pentru că părinţii nu au bani destui, care să le asigure o şcolarizare corespunzătoare capacităţilor lor. Susţin creşterea alocaţiilor pentru copii- azi, se cheltuie de cinci ori mai mult pentru un câine comunitar decât pentru un copil. Prin creşterea alocaţiei va deveni şi maternitatea mai atractivă pentru femei, care, multe dintre ele, azi se feresc să aibă copii, tocmai din cauza condiţiilor materiale precare.
Transportul în comun este o altă prioritate a judeţului, ce trebuie abordată cu toată seriozitatea. Pe lângă rezolvarea problemei transportului în comun, aici includ şi execuţia noii centuri ocolitoare a judeţului, aşa numita “centură mare”. Aceasta, în momentul când va fi pusă în fapt, va atrage numeroşi investitori.
Sprijin pentru copii, tineri, pensionari și producători
Doresc modificarea programului “Prima casă”, în sensul de a se da bani celor care au teren şi vor să-şi construiască o casă, dar preţul locuinţelor să fie limitat la o sumă rezonabilă, cum ar fi 500 euro pe metrul pătrat construit. Acesta ar trebui să fie preţul maxim pe care să-l plătească cumpărătorul, iar dezvoltatorul va avea şi el, totodată, asigurat un profit mulţumitor. Iar pentru tinerii care nu-şi pot permite un credit, susţin construirea de locuinţe care să le fie închiriate la un preţ modic, de 5 la sută din veniturile acelei familii. Construirea unor astfel de locuinţe se poate face prin asocierea statului, care să vină cu banii pentru construcţiile propriu zise, cu primă-riile, care să pună la dispoziţie terenurile necesare.
Nu-i putem uita nici pe cei mai în vârstă, pe pensionari. Intenţionez promovarea unui proiect, prin care cei cu pensii mici să beneficieze, la produse de primă necesi-tate, de preţuri accesibile şi limitate ca valoare.
Susţin crearea unui sistem integrat de vânzare a producţiei proprii de legume, prin asocierea producătorilor. Primăria dintr-o localitate cu producţie legumicolă, poa-te construi spaţii de depozitare adecvate, cu toate dotările necesare, cu fonduri de la Ministerul Agriculturii. Producătorii ar urma să vină în aceste spaţii cu legumele lor. Astfel, prin concentrarea şi reunirea producătorilor şi mărfurilor acestora, mult mai uşor vor putea intra în reţeaua de distribuţie şi vânzare a marilor retaileri. Evi-dent, ca om care am lucrat direct în problemele de mediu, susţin promovarea agriculturii ecologice.
Am ca model de dezvoltare oraşul Voluntari, model pe care l-aş dori aplicat atât la nivelul localităţilor din Colegiul 2, cât şi la nivelul întregului judeţ. Şi un lucru esenţial – în ceea ce mă priveşte, nu contează culoarea politică a primarilor. Îl voi susţine pe oricare, indiferent de partidul său, dacă vrea să realizeze ceva pentru bine-le oamenilor. Oricine este dedicat trup şi suflet oamenilor, acela este prietenul şi aliatul meu, şi îi voi da tot sprijinul.