Unii producători au anunţat deja că există posibilitatea scumpirii cărnii de porc cu 15%, înainte de Crăciun. Explicaţia este aiuritoare: carnea de porc ar urma să se scumpească întrucât, de Crăciun, „ţăranii încep să taie porcii din gospodăriile proprii şi îi vând”, după cum au declarat o parte din producători. O altă explicaţie a venit, într o conferinţă de presă, de la Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC) : scumpirea cărnii vine ca urmare a scumpirii materiei prime, utilităţilor şi combustibililor. “Oamenii au mai puţini bani în buzunar, deci cumpără mai puţin, iar TVA-ul determină marea majoritate a consumatorilor să se ducă în zona produselor ieftine, şi atunci mâncăm mai puţin, mai ieftin şi mai puţin sănătos”, a mai adăugat Timiş. “Noi vom încerca să mărim preţul cu doar 10%. Nu vrem, dar ne obligă situa-ţia, dacă materia primă este mai scumpă şi se anunţă în fiecare săptămână scumpiri. Nu ştim însă dacă piaţa va suporta majorările de preţ. Noi vom face tot ce se poate ca să rămânem în viaţă şi să ne putem vedea şi la anul”, a mai spus el.
Şeful ARC a adăugat că producătorii de mezeluri vor încerca să mărească preţurile, pentru că ei cumpără carne mai scumpă cu aproximativ 25%, comparativ cu în-ceputul anului.
La noi, ca la nimeni; în loc să scadă preţul când se crează un surplus substanţial de marfă, existând astfel o competitie pe piaţă, la noi preţul creşte. Dar românaşul negustor gândeşte doar pe termen scurt, după principiul „scumpeşte cât de mult poţi, dacă e cerere”. Totuşi, consumul de carne de porc a scăzut în România, din 1990 încoace. În curţile oamenilor şi în ferme erau, în 1990, puţin peste 12 milioane capete de porci. În 2011 au mai fost doar 5,3 milioane porci crescuţi la noi. Consumul anual de carne pentru fiecare român este de 60 de kilograme. Din acestea, 30 – 32 de kilograme reprezintă carnea de porc. Prin comparaţie, media europeană este de 40 – 45 de kilograme.
În schimb, carnea de vită reprezintă doar 10 procente din consumul total de carne din România, faţă de 40% în Uniunea Europeană.
Şi carnea de pasăre s-ar putea scumpi, până la sfârşitul anului, cu 5% la poarta fermei, din cauza majorării preţului la furaje. “Acest procent se regăseşte, de obicei, triplat pe rafturile magazinelor”, a declarat preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van.