@ Iubirea și sacrificiul pentru neam și credință pot clădi o națiune puternică și unită

An de an, praznicul închinat Sfântului Ștefan cel Mare, din data de 2 iulie, îi adună în rugăciune pe toți românii ale căror inimi continuă să bată pentru fostul Voievod care a apărat Moldova cu sufletul său. Credincioșii din satul Lipia, comuna Gruiu, se numără și ei printre cei care-i păstrează o amintire vie și care i-au adus prinos de mulțumire și recunoștință, cinstindu-l în chip deosebit cu prilejul praznicului care-i este închinat. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 710, ediția print

Se știe că Sfântul Ștefan cel Mare a lăsat bisericii și neamului românesc un adevărat tezaur prin ctitoriile sale impresionante de biserici și mănăstiri, care nu doar că au îmbogățit peisajul arhitectural al Moldovei, dar au și contribuit la afirmarea identității culturale și spirituale a poporului român. De aceea, preoții și credincioșii Parohiei Lipia, din comuna Gruiu, îl comemorează și-i mulțumesc pentru viața sa pioasă, pentru apărarea credinței creștine și pentru iubirea sa față de patrie, de neam și față de ei. Ori de câte ori sunt împovărați de greutățile vieții și-l cheamă în rugăciunile lor, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare le răspunde, negreșit.

Astfel, odată cu cinstirea memoriei sale, încă din seara de luni, 1 iulie, slujitorii parohiei, în frunte cu părintele paroh Tudor Vicențiu, au săvârșit o slujbă impresionantă și înălțătoare prin care au adus o recunoaștere și o cinstire deosebită pentru moștenirea sa spirituală și impactul profund pe care l-a avut asupra istoriei și culturii românești și pentru toate binefacerile primite de-a lungul timpului. ”În această seară binecuvântată de Dumnezeu, am avut bucuria ca în Parohia Lipia să fie săvârșită slujba Privegherii unită cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în cinstea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, cu ocazia împlinirii a 520 de ani de sălășluire în Cereasca Împărăție! Ca preot paroh, în predica rostită am subliniat că Sfântul Voievod Ștefan cel Mare avea deosebită credință în Dumnezeu și dragoste față de popor și atașament de Biserica noastră drept­măritoare, în neclintita credință cu care mergea în bătălii, nădăjduind a dobândi ajutorul lui Dumnezeu, în curajul cu care și-a apărat țara și neamul ce ­l-au odrăslit, dar peste toate, în râvna pentru Hristos și Evanghelia Sa. Am amintit și de Anul Omagial al Pastorației și îngrijirii bolnavilor, deoarece Sfântul Voievod și-a asumat suferința și a ­făcut-o scară către Cer. Sfântul Ștefan știa el însuși ce înseamnă lupta cu boala. De aceea s-a arătat solidar cu cei suferinzi, făcând donații importante pentru bolnițele mănăstirești, înființând una nouă la Putna, după modelul celei de la Neamț. Ștefan cel Mare și Sfânt veghează necontenit asupra pământului nostru românesc, în rotunjimea lui, dar și pe cei care se luptă cu boala și fac din ea o cale către ziua cea neînserată a Domnului. Ne-am bucurat de prezența părintelui Alexandru de la Parohia Grădiștea și a părintelui Vlad de la Parohia Sitaru, împreună înălțând rugăciuni către Tronul cel Ceresc. Mulțumim lui Dumnezeu și sfinților Săi pentru toate binefacerile revărsate asupra noastră”, ne-a spus părintele paroh Tudor Vicențiu.

Ca de fiecare dată, primarul comunei Gruiu, Ion Samoilă a fost cu sufletul alături de credincioșii locului cărora le-a și adresat un mesaj din inimă, prin intermediul Jurnalului de Ilfov. Este un îndemn la unitate, credință și iubire de Dumnezeu, de sfinții Lui, de țară și de neam. ”Sfântul Ștefan cel Mare a fost un exemplu de credință nestrămutată și iubire nețăr­murită pentru țară. Prin faptele sale, el ne-a arătat cum devotamentul și sacrificiul pentru ­neam și credință pot clădi o națiune puternică și unită. Vă îndemn să ne inspirăm din exemplul lui Ștefan cel Mare și să păstrăm vie în sufletele noastre credința strămoșească. Să ne rugăm și să ne sprijinim unii pe alții în aceste vremuri, să fim uniți și să ne iubim țara așa cum ne-a învățat marele Voievod. Să fim mândri de rădăcinile noastre și să păstrăm vii valorile tradiționale, să transmitem generațiilor viitoare dragostea pentru acest pământ sfânt și pentru credința noastră străbună. Fie ca Sfântul Ștefan cel Mare să ne ocrotească și să ne ghideze pașii, să ne dea puterea de a rămâne uniți și credincioși idealurilor noastre. Dumnezeu să binecuvânteze comunitatea noastră și pe toți cei care trăiesc pe acest pământ!”, a spus Ion Samoilă.

Scurt istoric

Biserica Parohiei Lipia este un frumos lăcaș de cult, unde credincioșii satului își găsesc liniștea sufletească ori de câte ori este nevoie. ”Aceasta este ctitorită de domnul Nicolae Bănică și soția sa Elena, așa cum reiese din pisanie: ”Cu vrerea Tatălui, cu binevoința Fiului şi cu ajutorul Desăvârşitorului Duh s-a înălţat din temelie în satul Lipia-Bojdani, județul Ilfov, acest sfânt și dumnezeiesc locaș în cinstea Sfântului şi marelui ierarh Niculae al Mirelor Lichiei făcătorul de minuni prin osârdia și cheltuiala bunilor creștini Niculae I. Bănică și Elena – soția sa, care le-au afierosit Domnului spre pomenirea lor și a neamului lor.” ”S-a adus această jertfă lui Dumnezeu în vremea glorioasei domnii a Majestății Sale Regelui Mihai I-iul al României, patriarh al țării fiind I.P.S. Nicodim. Biserica are formă de cruce, lungimea este de 22 m, lățimea de 8 m. Are patru turle frumos împodobite, două pe tinda bisericii, în formă de spirală (stil Curtea de Argeș), una centrală de 12 m înălțime și una pe Sfântul Altar. S-au refăcut exteriorul și interiorul în 1982-1984, s-a resfințit la 14 octombrie 1984 de către P.S. Roman Ialomițeanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din anul 1981, biserica este păstorită de către părintele paroh Tudor Vicențiu”, scrie protoieriailfovnord.ro.

 Foto: Facebook PAROHIALIPIA