Această vară atipică, cu călduri sufocante și un aer aproape irespirabil, ne obligă să acordăm o atenție deosebită hidratării. În astfel de condiții extreme, este esențial să ne adaptăm alimentația la nevoile organismului, optând pentru mâncăruri ușor de digerat și bogate în apă. Fructele și legumele de sezon, cu un conținut ridicat de apă, sunt aliați de nădejde în combaterea căldurii. Iată cinci rețete răcoritoare care nu doar că te vor hidrata, dar îți vor oferi și un plus de prospețime în zilele toride de vară.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 714, ediția print 

1. Salată de pepene roșu și brânză feta

Ingrediente:

  • 200 g brânză feta, sfărâmată
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 pepene roșu mic, tăiat cubulețe
  • 1 castravete mare, tăiat felii subțiri
  • 1 ceapă roșie mică, tăiată rondele
  • Măsline negre (opțional)
  • Frunze de mentă proaspătă
  • Zeama de la o lămâie
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare: Luăm un bol mare în care amestecăm pepenele roșu, brânza feta, castravetele și ceapa roșie. Adăugăm măslinele și frunzele de mentă. Apoi preparăm un dressing din zeama de lămâie, uleiul de măsline, sarea și piperul pe care-l turnăm peste salată. Amestecăm ușor și servim imediat.

2. Supă rece de roșii

Ingrediente:

  • 2 căței de usturoi
  • 2 linguri de oțet de vin roșu
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • 1 kg roșii bine coapte, tăiate bucăți
  • 1 ardei gras roșu, tăiat bucăți
  • 1 castravete, tăiat bucăți
  • 1 ceapă mică, tăiată
  • Sare și piper după gust
  • Frunze de busuioc proaspăt pentru decor

Mod de preparare: Într-un blender, mixăm toate ingredientele până obținem o supă fină. Gustăm și potrivim de sare și piper. Pentru a ne bucura de gustul inconfundabil, este important să lăsăm supa la frigider pentru cel puțin o oră înainte de servire. O servim rece, decorată cu frunze de busuioc.

  1. Tocăniță de vară
  • 4 roșii mari, tăiate cubulețe
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 2 ardei grași (unul roșu, unul galben), tăiați fâșii
  • 2 vinete mici, tăiate cubulețe
  • 2 dovlecei, tăiați felii
  • 1 ceapă mare, tocată
  • 1 cană de mazăre verde (proaspătă sau congelată)
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt, tocat
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • 1 frunză de dafin
  • 1/2 cană de apă sau supă de legume
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare: Folosim o cratiță mare în care încălzim uleiul de măsline la foc mediu. Adăugăm ceapa și usturoiul pe care le călim până devin translucide. Adăugăm ardeii grași și continuăm să călim timp de cinci minute. Punem și vinetele și dovleceii, amestecând bine. Gătim timp de 10 minute, până când legumele încep să se înmoaie. Adăugăm roșiile, mazărea, cimbrul, oregano și frunza de dafin. Turnăm apa sau supa de legume și aducem la punctual de fierbere. Reducem focul și lăsăm tocănița să fiarbă la foc mic timp de 20-30 de minute, până când toate legumele devin fragede și aromele sunt bine combinate. Înainte de servire, adăugăm pătrunjelul tocat, sarea și piperul după gust. Tocănița poate fi consumată și la temperatura camerei, cu pâine proaspătă sau orez.

4. Salată de orez cu avocado și mango

Ingrediente:

  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 2 cepe verzi, tocate
  • 1 cană de orez basmati, fiert și răcit
  • 1 avocado, tăiat cubulețe
  • 1 mango, tăiat cubulețe
  • 1 ardei gras roșu, tăiat bucăți mici
  • 1 legătură de coriandru proaspăt, tocat
  • Zeama de la o lămâie
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare: Într-un vas mare, încăpător, amestecăm orezul cu avocado, mango, ardeiul gras și ceapa verde. Apoi, adăugăm coriandrul și preparăm un dressing din zeama de lămâie, uleiul de măsline, sarea și piperul.Turnăm dressingul peste salată și amestecăm ușor. Servim imediat sau lăsăm la frigider pentru a se răci bine.

5. Smoothie de fructe de pădure și banane

Ingrediente:

  • 200 g fructe de pădure (zmeură, afine, căpșuni)
  • 200 ml lapte de migdale sau de cocos
  • 1 banană coaptă
  • 1 iaurt grecesc (150 g)
  • 1 lingură de miere (opțional)
  • Cuburi de gheață

Mod de preparare: Cu ajutorul blenderului mixăm toate ingredientele până obținem o consistență cremoasă. Servim smoothie-ul imediat, decorat cu câteva fructe de pădure deasupra. Opțional, punem o lingură de miere de albine și cuburi de gheață.

6. Desert cu iaurt și fructe

Ingrediente:

  • 2 iaurturi grecești (300 gr)
  • 1 lingură de miere sau sirop de arțar
  • 1 piersică mare, tăiată felii subțiri
  • 1 mână de afine
  • 1 mână de zmeură
  • 1 mână de granola crocantă

Mod de preparare: Într-un bol, amestecăm iaurtul cu mierea sau siropul de arțar pe care îl vom distribui uniform, în două pahare. Deasupra punem feliile de piersică, afinele și zmeura. La final, presărăm un amestec de cereale și fulgi de ovăz deasupra și servim imediat.