Marea sărbătoare a Naşterii Domnului şi mult aşteptata petrecere dintre ani reprezintă un prilej de reuniune a familiei. În aceste momente magice din an, cu toţii ne strângem în jurul mesei şi ne bucurăm din plin de savoarea deliciilor din farfurie, alături de cei dragi. Iată cum poţi să-ţi impresionezi invitaţii la masa de Crăciun şi Revelion cu cele mai gustoase şi mai sănătoase preparate culinare!

Cârnaţi din carne de vită pentru suferinzii de gastrită

Pe lista de invitaţi la masa de sărbători ai şi persoane care au dureri sau arsuri gastrice? Renunţă la cârnaţii din carne de porc care afectează şi mai mult stomacul, şi orientează-te spre cârnaţii din carne de vită.  

Cum îi prepari? 

Spală bine cam 700 de grame de carne de vită dezosată şi trece-o prin maşina de tocat împreună cu puţin ardei gras. Toacă şi câţiva căţei de usturoi şi amestecă-i cu piper, sare, cimbru, carnea tocată, un ou ca să se lege compoziţia şi puţină supă de carne de vită. Frământă totul până când obţii o compoziţie omogenă şi umple maţele de porc bine spălate şi răzuite. Leagă cârnaţii la ambele capete, înţeapă i din loc în loc ca să nu se spargă maţul şi lasă i la uscat.

Peşte la cuptor ­pentru diabetici

Dacă îţi petreci zilele de Crăciun sau noaptea dintre ani în compania unor persoane care suferă de diabet, în loc de friptură de porc serveşte-le peşte la cuptor.  

Cum îi prepari? 

Aşadar, ia doi crapi mari, curăţă-i de solzi şi intestine, porţionează-i şi spală-i bine. Toarnă cam 300 ml de ulei într-o tavă şi bag-o la cuptor până se încinge uleiul. Apoi adaugă bucăţile de peşte peste care ai turnat în prealabil, o căpăţână de usturoi pisat, sare şi piper. Introdu din nou tava la cuptor şi las-o pe foc până când peşte-le se rumeneşte bine.

Piftie de curcan pentru ­hipertensivi

Dacă printre invitaţii tăi se află şi persoane care suferă de hipertensiune, la piftie e bine să înlocuieşti carnea de porc bogată în grăsime periculoasă pentru inimă, cu cea de curcan, mult mai sănătoasă.  

Cum o ­prepari? 

Spală bine carnea şi pune o la fiert într-un vas mare. Las-o să fiarbă la foc mic până când carnea se desprinde de pe os. Spre final, înainte de a lua vasul de pe foc, adaugă câţiva căţei de usturoi pisaţi, sare şi piper după gust şi mai lasă-l la foc încă trei minute. Atenţie la cantitatea de sare adăugată! Ţine cont că ai la masă persoane cărora sănătatea nu le permite să consume preparate cu multă sare. Pentru un plus de savoare şi un aspect mai plăcut, poţi tăia şi câteva rondele de morcovi pe care să-i pui spre sfârşit la fiert, cu restul ingredientelor. Iar în mijloc, un fir de mentă. Strecoară zeama şi toarn-o peste carnea frumos aşezată în farfurii. Pune vasul la rece.

Sarmale din carne de pui pentru cei cu tulburări ­hepatice şi biliare

Să presupunem că printre cei cărora le face plăcere să-şi petreacă sărbătorile în compania ta sunt şi oameni care suferă de anumite tulburări de ficat sau veziculă biliară. Pentru ei, în locul sarmalelor cu carne de porc ar fi mai bine să găteşti sarmale cu carne de pui.  

Cum le prepari? 

Ia un pui, dezosează-l, scoa­te-i pielea şi apoi trece carnea prin maşina de tocat. Peste ea adaugă o ceapă tocată mărunt, doi morcovi, de asemenea tocaţi mărunt sau daţi prin răzătoare, roşii tăiate în cubuleţe mici, un pic de orez, pătrunjel tocat, sare şi piper după gustul tău. Împachetează carnea, puţin câte puţin, în foi de varză murată, aşează-le într-un vas încăpător în care, în prealabil ai pus frunze de varză murată şi un strop de ulei. Adaugă şi câteva frunze de dafin, suc de roşii şi apă cât să le cuprindă. Lasă vasul pe foc până începe să fiarbă, apoi introdu-l la cuptor şi lasă-l până când varza şi celelalte ingrediente sunt fierte bine.

Vă doresc poftă bun, masă îmbelşugată şi sărbători fericite alături de cei dragi!