Începând de luni, 24 decembrie, site-urile de vânzări on line şi-au văzut cataloagele mărindu-se cu mii de cadouri indezirabile, la un preţ mediu de 41 de euro. Vârful vânzărilor este aşteptat pe 7 ianuarie 2013.Chiar dacă o parte a populaţiei franceze consideră şocant gestul de a revinde cadourile de Crăciun, francezii nu ezită să-şi vândă cadourile primite de Crăciun .Conform unui sondaj, mai mult de un francez din doi (52%) ar fi gata să-şi repună în vânzare cadoul pe internet sau deja l-a făcut.

Astfel, pe site-ul ebay.com, revânzările au început pe 24 decembrie şi se aşteaptă ca pe 7 ianuarie să fie punctul maxim, cu 20 de zile mai devreme decât vecinii germani sau englezi. În 2011, cadourile indezirabile primite de Crăciun au făcut ca în Hexagon să circule mai mult de 359 milioane de euro.

Cravatele în topul revânzărilor

Purtătorul de cuvânt al site-ului ebay.com, varianta franceză, a declarat că „este un obicei ca obiectele de îmbrăcăminte şi accesoriile să fie în topul vânzărilor, şi dintre acestea, cravatele şi uneltele debricolaj sunt în top. Apoi, sunt căştile şi alte accesorii de telefonie mobilă. Obiectele de colecţie – cărţile poştale, obiectele publicitare- sunt pe locul trei la vânzări, urmate de tradiţionalele cărţi de benzi desenate.În schimb, pentru prima oară, CD-urile şi DVD-urile nu mai sunt la vânzare, probabil din cauza faptului că nu mai sunt atât de oferite”, adaugă reprezentantul site-ului. 

De ce sunt revândute cadourile?

Nevoia de economie, realitatea de a avea deja obiectul, un mijloc de a plăti facturile de Crăciun, toate sunt motive puternice pentru a revinde. Cu atât mai mult cu cât, un francez din 10 a primit deja de la un an la altul, acelaşi cadou, de la aceeaşi persoană. Directorul de marketing al unui site, Greg Zemor, explică:” Contextul economic şi caracterul mai puţin tabu al revânzării explică multiplicarea acestui fenomen. Oamenii nu se mai ascund şi începând cu 25-26 decembrie îşi vând cadourile pentru a recupera banii utili pentru alte plăţi. Chiar şi bătrânii au început să facă asta, în 2012, unul dintre cei care revindeau, era un bătrân. Anul acesta, francezii speră să recupereze aproximativ 90 de euro din revânzarea cadourilor lor”.

Si site-urile de vânzări s-au conformat acestei dorinţe, astfel că, eBay acceptă punerea în vânzare a 50 de obiecte fără niciun fel de plată, în timp ce priceminister.com a creat o secţiune specială decepţionaţilor de cadourile de Crăciun.