Franţa a început noul an 2013 sub semnul crizei şi a strângerii curelei. În prima zi a anului,  lumea ieşită din casă pentru a-şi berea aperitivul obişnuit de prânz sau de seară la un bar, nu comentează decât despre cele 5 centime adăugate oricărui tip de alcool începând cu 1 ianuarie. Astfel, o bere Stella Artois costă acum 3 euro în loc de 2,95 euro iar o cupă de şampanie costă 2,60 în loc de 2,55.

Aceasta nu este singura schimbare în viaţa de zi cu zi a francezilor care au, în general, mai multe taxe şi impozite de plătit, conform noilor legi intrate în vigoare.

Astfel, la capitolul taxe şi impozite, a fost creată o nouă tranşă de 45% pentru contribuabilii care declară unvenit mai mare de 150.000 euro pe an. Avantajul fiecărei familii prin cota familială pentru un copil a fost diminuat, astfel că pentru un copil se vor încasa numai 2000 în loc de 2.336  euro.

Cota familială este un ajutor acordat de statul francez pentru familiile care au copii în întreţinere şi aceastăcotă se obţine prin împărţirea venitului net impozabil la numărul de părţi fiscale ale fiecărui cămin.

Pe de altă parte,impozitul de solidaritate pe averi a fost neaprobat şi a fost plafonat la 75% din venituri dar taxa pe audiovizual a fost majorată cu 6 euro şi fiecare cămin care are televizor va plăti, în consecinţă, pe an, suma de 131 euro. De notat că în Franţa, persoanele care nu deţin un televizor, nu sunt obligate să plătească taxa.

Scump, tot mai scump

1 ianuarie aduce majorarea preţului gazelor cu 2,4 % şi 2,5 % pentru electricitate ceea ce face ca alte 830.000 de persoane să beneficieze de aici înainte de tarifele sociale pentru gaz şi electricitate.

În privinţa consumului, taxa asupra berii s-a mărit cu 160%, adică 5 centime pentru un pahar de 25 cl. De asemenea, tot la capitolul alcool se înregistrează o taxă de 1,75%. Măsura, deşi vine la pachet cu creşterea salariului minim cu 0,3% (adică 9,43 euro/oră, brut) nemulţumeşte populaţia franceză obişnuită ca alături de pâine să aibă la masă un pahar cu bere sau vin.