Toți antepreșcolarii, preșcolarii și școlarii din localitate beneficiază de o masă caldă, gratuită, pentru ei fiind pregătite zilnic circa 6.000 de porții de mâncare

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 722, ediția print

Școala Gimnazială ”Anton Pann” din Voluntari este unitatea de învățământ cu cel mai mare număr de elevi din Ilfov, pentru nivel primar și nivel gimnazial. Circa 2.300 de copii învață în cele trei sedii ale școlii amplasate pe Str. Anton Pann, pe Bdul. Dunării (inaugurat în toamna trecută) sau pe Bdul. Nicolae Bălcescu, din localitate și vorbim, așadar, de 85 de clase și circa 120 de cadre didactice, cărora li se adaugă personalul auxiliar.

Programul ”masă caldă” gratuită, care se asigură elevilor de la ”Anton Pann” (ca de altfel tuturor celor din învățământul de stat din Voluntari, nivel preșcolar, primar și gimnazial) înseamnă, de exemplu, aproape 3.000 de porții de mâncare pregătite zilnic, felul I și felul II, cu meniuri alcătuite de nutriționiști, iar în unitatea din Str. Anton Pann vorbim și de un spațiu extrem de generos, cu 8 serii de masă a câte aproximativ 200 de copii/serie, pentru un program desfășurat în intervalul orar 10.30-16.00.

Așadar, o provocare majoră pentru conducerea Școlii Gimnaziale ”Anton Pann”, o școală cu acreditare Erasmus + până în anul 2027, ”orientată spre viitor”, performantă – care și-a propus ca până în 2027 să crească procentul elevilor care obțin medii peste 8 la Evaluarea Națională, în a cărei misiune se regăsesc incluziunea, digitalizarea, grija față de mediu, adaptarea, legături peste hotare.

Directorul unității de învățământ, Ana Maria Grigoraș ne-a explicat cum fiecare dintre colegele domniei sale, care dețin funcțiile de director adjunct, au în sarcină atribuții precise, răspununzând fiecare de o anumită ”țintă strategică” a școlii – incluzivă (Sorina Corha), europeană (Cristina Mărculescu), verde (Elena Tomoiagă).

Prin urmare, organizarea școlii este una bine pusă la punct, elevii au un program bine stabilit pentru acces, pentru masă, activități sau pentru momentul când au terminat cursurile, iar totul se desfășoară cu precizie. Mâncarea este pregătită de SC Eventculinar Vol SA, societate a Consiliului Local Voluntari, care se ocupă de prepararea, livrarea și servirea hranei pentru copiii înscriși în unitățile educaționale de stat de pe raza orașului, de la ciclul antepreșcolar până la cel gimnazial. Meniul este stabilit lunar, iar în ceea ce privește baza materială, școala are în componență 31 de săli de clasă, patru laboratoare, o bibliotecă, o sală de gimnastică, sala de mese, o sală de festivități, un cabinet medical, un cabinet stomatologic, un cabinet de logopedie și unul de consiliere, birouri administrative, spații de depozitare și două terenuri de sport (în Str. Anton Pann), 16 săli de clasă, cancelarie, sală de mese, sală de sport, cabinet medical, anexe (în Bdul. Dunării) și 6 săli de clasă, cancelarie, cantină, un birou, spații de depozitare, un cabinet medical, spații pentru after school și teren de sport (pentru sediul din Bdul. Nicolae Bălcescu).

”…învățăm cu scop să ne adaptăm la o lume într-o continuă mișcare”

Oferta educațională este și ea diversă, iar opționalele pentru care pot opta elevii de la ”Anton Pann” sunt deosebite. Patru clase a V-a au ales, în premieră din acest an școlar, opționalul-proiect pilot ”Ora cu și despre animale”, iar două clase a ­VI-a au optat pentru ”Ora de știut” – un proiect original, desfășurat în Ilfov, în parteneriat cu Digipedia și cu Asociația Măgurele Science Park, un altfel de mediu de învățare, cu tehnologii și metode inovative în educație. Iar acestor opționale li se alătură, pentru clasele a VIII-a Educație pentru patrimoniu, Matematică și științe în societatea cunoașterii, Culture and civilization, Lectură și abilități de viață sau la clasa a VII-a – Teatru și noi!, Preparing for KET, Expresivitate artistică în pictură și literatură, Text, deschide-te!, Matematică aplicată, iar la clasa a VI-a, elevii mai pot opta și pentru Mituri și legende greco-romane, Preparing for KET, Travelling around the world sau Românașii în pași de dans – tradiția continuă.

Școala Gimnazială ”Anton Pann” pilotează de aproape 10 ani catalogul electronic și a mers în paralel cu cel clasic, însă de 2 ani folosește exclusiv formatul electronic.

Școala ”Anton Pann” are ansamblu de dansuri folclorice – “Hop Ș-așa!”, înființat în noiembrie 2019, în urma absolvirii programului “Studiul dansului popular din județul Ilfov”, modulele I și II, organizat de ISJ Ilfov și Asociația Coregrafilor Ansamblurilor Folclorice din România de către profesorii Corvin Constantinescu, Elena Tilinca, Daniela Pandrea, Daniela Odorheianu, are o revistă a școlii ”PanNou”, corul Anton Pann, coordonat de prof. Ion Daniel Șooș sau un club de robotică Code Kids, organizat în parteneriat cu Fundația Progress, sub îndrumarea prof. Larisa Bichir, dar și o trupă de teatru – ­”PannThea”, coordonată de prof. Diana Moisa și prof. Alexandra Muscalu, cu rezultate foarte bune în competiții școlare.

Pentru elevii străini (chinezi, pakistanezi, turci etc), din luna octombrie 2024 se continuă pentru al doilea an, la nivelul școlii, cursurile de limba română, iar în acest an școlar, în cadrul acreditării Erasmus + se vor organiza mobilități cu elevii în țări europene.

Pentru toate școlile din Voluntari, Direcția Educație Cultural Sportivă și Identitate Comunitară, din subordinea Primăriei orașului, a înființat un Call Center cu număr gratuit – unde părinții care doresc pot lua legătura cu reprezentanții instituțiilor de învățământ din localitate. Inițiativa a fost gândită pentru a facilita comunicarea dintre părinți și reprezentanții grădinițelor și școlilor, iar numărul de telefon unic pentru serviciul Call Center este 0374.478.855. Specialiștii stau la dispoziția părinților pentru orice informație de interes public privind educația copiilor (metodologia de înscriere la clasele pregătitoare; înscrierea și reînscrierea la afterschool; susținerea examenelor de evaluare națională (la clasa a II-a, a IV-a, a VI-a sau a VIII-a; burse școlare; etc), programul de funcționare Call Center fiind luni – joi 09:00-16:00 și vineri între 09:00-13:30.

La final, am adăuga preocuparea admi­nistrației locale ca toți copiii din Voluntari să facă sport. Astfel, CSO Voluntari – un proiect realizat cu intenția de a aduce orașul aproape de sport și de valorile acestuia – are în grijă peste 1.200 de copii care practică gratuit, în cele mai bune condiții, sportul.