Plecarea subprefectului Lilian Onescu din funcţie va fi, fără îndoială, o pierdere pentru judeţ, dar, în acelaşi timp, va fi un câştig pentru Executivul României. Deja “fost subprefect al judeţului Ilfov”, domnul Onescu urmează să-şi preia funcţia şi atribuţiile de secretar general al Ministerului Fondurilor Europene, post în care va fi chiar mâna dreaptă a ministrului Eugen Orlando Teodorovici. Doi vechi prieteni şi în egală măsură, doi buni cunoscători ai problematicii complexe a fondurilor europene, ministrul Teodorovici şi secretarul general Onescu au şansa de a face împreună ceea ce nu s-a făcut în ani şi ani de zile: să atragă spre România atât de mult doriţii bani europeni, ce pot fi salvatori pentru economia şi mediul de afaceri din România, care gâfâie din ce în ce mai greu. De altfel, interviul în premieră cu Eugen Teodorovici (pe atunci consilier de stat al primului ministru Victor Ponta) publicat în numărul din 16 noiembrie 2012 al “Jurnalului de Ilfov”, a fost posibil prin binevoitoarea susţinere a subprefectului Lilian Onescu.

“Relaţia cu oamenii este esenţială!”

În cele şapte luni petrecute în funcţia de subprefect al judeţului Ilfov, Lilian Onescu a lăsat o urmă trainică în instituţie. “Întotdeauna am fost un om de echipă”, ţi-nea să sublinieze în fiecare discuţie pe care am avut o cu domnia sa. Şi acest lucru s-a dovedit a fi pe deplin adevărat, prin relaţiilor stabilite cu toţi colegii săi din Pre-fectură, dar în egală măsură, şi cu toţi lucrătorii din serviciile deconcentrate al judeţului.  Nu trebuie uitat faptul că subprefectul Onescu a condus Grupa Operativă de lucru, care are misiunea de a sprijini în activitate Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului. 

 “Acesta este modelul pe care l-am aplicat în activitatea mea şi este calea pe care o recomand oricui, alături de o transparenţă totală a acţiunilor, dar şi o bună co-municare, atât cu instituţiile locale şi centrale, cât şi cu oamenii obişnuiţi. Instituţia Prefectului trebuie să acorde o mare atenţie lucrului cu serviciile publice deconcentrate, care sunt vitale pentru buna funcţio­nare a judeţului”.   

De anul trecut, Lilian Ones­cu este şi cadru didactic universitar, singura activitate pe care legea îi permite să o exercite în paralel cu demnitatea de înalt funcţionar. Fiind lector universitar doctor la Facultatea de Ma­nagement Financiar din cadrul Universităţii Financiar Bancare, unde predă disciplina Finanţarea proiectelor europene, noua calitate de la Ministerul Fondurilor Europene îi vine astfel ca o mănuşă. 

Ca secretar general al Ministerului Fondurilor Europene, dl. Onescu va avea misiunea, printre altele, de a menţine legătura şi colaborarea cu celelalte ministere, de a pregăti proiectele hotărârilor de guvern şi de a coordona diversele departamente şi servicii ale ministerului. 

“Misiunea acestui minister reprezintă o mare provocare, spune Lilian Onescu. Noi toţi din minister, noua echipă, vom avea câteva luni la dispoziţie, în care să arătăm de ce suntem capabili. Până la sfârşitul acestui an, trebuie să ajungem la un grad de absorbţie a fondurilor europene de 50 la sută, faţă de sub 10 la sută, cât a fost până acum. Dl. Teodorovici a dovedit ce poate atunci când s-a ocupat, la nivel naţional,  de programul de preaderare ISPA, unde a reuşit să absoarbă 95 la sută din fondurile alocate, un record absolut european. Am fost mai apoi colegi şi la Ministerul Finanţelor, unde dânsul era secretar de stat, iar eu eram şeful de cabinet al preşe-dintelui ANAF. Premierul Victor Ponta a avut ocazia să se convingă de capacităţile ministrului Teodorovici şi prin activitatea din ţară şi din felul în care se “mişca” la Bru­xelles printre experţii organismelor europene”.

Lilian Ones­­cu:

“Persoana care îmi va suc­cede în funcţia de sub­prefect, va trebui să facă echipă cu prefectul și să pună în aplicare cele stabilite cu acesta. O cale sigură spre suc-cesul într-o funcţie este lucrul în echipă, cunoașterea tuturor pro­ble­me­lor și a oa­menilor cu care colaborezi”.