În doar 4 ani și jumătate, primul gospodar al comunei Periș, Anghel Albu, a reușit, prin destoinicie, inteligență și hotărâre să dea o nouă înfățișare așezării ilfovene. În 2008, când era ales pentru prima oară, și-a dat seama de nenumăratele probleme și necesități cu care se confrunta localitatea. Fiecare din cele 5 sate ale comunei, Periș, Brătulești, Bălteni, Buriaș și Cocioc, întinse pe 7784 de hectare și locuite de 7250 de locuitori avea nevoile lor specifice, atât de numeroase și variate încât puțini ar fi putut să le dea de capăt. Dar, om chibzuit, primarul Albu a reușit să le rezolve aproape pe toate, în ciuda unui buget nesatisfăcător și a unei datorii de 250 de miliarde de lei vechi, moștenite de la fosta conducere a comunei.

Anghel Albu vrea să resusciteze spitalul din Periș

Cea mai mare nemul­țumire de acum a primarului Anghel Albu o constituie desființarea, în apri­­lie 2011, a spita­lului din Periș. Până atunci, unitatea funcționa cu mai multe specialități me­di­ca­le, iar cetățenii erau foarte mulțumiți că nu mai trebuiau să bată atâta amar de drum să se caute de sănătate. Acum, o parte din spital găzduiește un cămin de bătrâni, în care și găsesc adăpost vreo 50 de pensionari, iar cea mai mare parte se află în conservare. „Ăsta este oful meu cel mare. Mi se pare o decizie absurdă să atentezi la sănătatea oamenilor. Reînființarea acestui spital este pentru mine cea mai mare provocare. Voi depune toate eforturile și voi face toate intervențiile pentru ca această unitate medicală să fie repusă în funcțiune, măcar ca ambulator. Locuitorii au absolută nevoie de acest spital! Sunt optimist, pentru că dl. Marian Petrache, președintele Consiliului Ju­dețean Ilfov și doamna vicepreședinte Cristina Manicea ne-au promis tot sprijinul. Totodată am în plan și construirea unui dispensar la Brătulești.”, spune cu îndârjire primarul. După cum îl știm noi, încăpățânat în sensul bun al cuvântului, credem că are toate șansele să reușească. Până atunci, însă, cetățenii comunei vor trebui să se mulțumească cu ce au. Adică două dispensare unde activează patru medici „foarte bine pregătiți”, cum afirmă Anghel Albu. Un dispensar se află în Periș, iar celălalt în Buriaș, unde medicii asigură asistența medicală prin rotație. Tot la Buriaș mai funcționează și o farmacie și un cabinet stomatologic, în timp ce la Periș se află alte două asemenea cabinete. Toate aceste unități medicale au fost înființate începând din 2008, adică de la preluarea mandatu-lui de către Anghel Albu și au beneficiat de sprijinul acestuia.

Căminul de bătrâni adăpostește 50 de pensionari

 

Credința în Dumnezeu și „îngerul” Albu

În timpul discuției despre viața spirituală a comunei am avut o revelație. M-am gândit la numele domniei sale și am rămas uimit de o minunată coincidență. Anghel este un nume care provine din grecescul „angelos” și care înseamnă înger. Dacă ne mai gândim și la numele de familie, coincidența este cu atât mai uimitoare. Se pare, însă, că semnificația acestui nume și-a pus amprenta asupra atitudinii primarului față de cele sfinte. De altfel, pe biroul edilului din Periș se află în permanență o Biblie, după care, spune domnia sa, se îndrumă în viață. Astfel, atunci când a constatat că principalele localități ale comunei, în ceea ce privește numărul de locuitori, Periș și Brătulești, nu au biserici, Anghel Albu s-a hotărât, prin forțe proprii să ridice o biserică la Brătulești. Asta se întâmpla prin 2006, când domnia sa era viceprimar și când a pus temelia acestei biserici. Ulterior, între 2008 și 2011 construcția a continuat, iar în prezent ea este finalizată. „Biserica este aproape gata. Mai trebuie doar pictura interioară. De altfel ea a fost deja sfințită și s-au ținut aici primele slujbe”, ne spune primarul. Lăcașul de cult are casă parohială și o „sală praznicală”, adică o trapeză. Între timp, a început și construcția celei de-a doua biserici, cea din Periș, care a ajuns „la prima centură”, cum spune primarul, care speră ca în doi ani să ajungă în același stadiu ca cel de-acum al suratei ei din Brătulești. „Îngerul” Albu n-a uitat nici bisericile din celelalte sate. La Buriaș, în lăcașul care datează din 1930, a fost resta-urată pictura interioară. La schitul din Bălteni, monument istoric construit în sec. XVI de Negru Vodă, urmează să se construiască o trapeză. De asemenea, toate biserici-le localităților componente ale comunei Periș vor fi dotate cu centrale termice.

Și, dacă tot am vorbit despre grija pentru viața spirituală a locuitorilor din Periș, să amintim și de viața culturală care se împletește armonios cu ce spirituală. În loca-litate există două cămine culturale pe care primarul Albu le-a găsit în 2008 într o stare deplorabilă. A purces fără zăbavă la renovarea acestora și iată că astăzi au toate utilitățile, de la încălzire centrală la grupuri sanitare noi. „Mai trebuie să le mobilăm și vor fi gata de funcționare. Tot aici va funcționa și o bibliotecă cu 7000 de cărți. Îmi doresc ca aici copiii să și țină serbările școlare și să organizăm spectacole cu grupurile artistice ale comunei. Toto­dată, vrem să înființăm cluburi ale pensio­narilor în care aceștia să se întâlnească, să joace șah sau table, să socializeze”, spune Anghel Albu.

Totul pentru confortul cetățenilor                        Drumurile comunei au fost asfaltate

În 2008, Perișul nu avea rețea de gaze naturale, deși se afla la o distanță convenabilă față de conducta de la Butimanu. Acum, 98% dintre locuitori pot beneficia de această facilitate, aceasta datorită inițiativei și eforturilor depuse de primar. Până acum, cam 30% dintre gospodăriile comunei s-au racordat la această rețea, dar numă-rul lor crește constant, având în vedere costul redus al lucrărilor de racordare care se cifrează la doar 1500 de lei. De asemenea, rețeaua de apă potabilă este realizată 100%. Lichidul vital ajunge în casele locuitorilor din 6 puțuri de mare adâncime (170-180 m) după ce este tratată în stația de tratare a apei și costă doar 2,7 lei, aproape jumătate față de București. O nemulțumire are, însă, primarul. Iată ce spune domnia sa: „ În perioada iunie-iulie apar dificultăți în aprovizionarea cu apă a cetățenilor datorită consumului excesiv apărut ca urmare a celor care-și udă grădinile cu apa de la robinet. Fac un apel la cei care utilizează această metodă să folosească apa din fântânile de care dispun, este păcat să folosești apă purificată și tratată pentru așa ceva. Oricum, primăria a hotărât raționalizarea apei după un program, în perioada amintită, pentru a nu crea disconfort celorlalți cetățeni.” O altă nemulțumire a dlui primar este și cea legată de întârzierea lucrărilor la rețeaua de canalizare și la stația de epurare, cu o valoare de 2 milioane de euro, lucrare realizată cu bani din Fondul de Mediu, care a demarat în 2010 și are ca termen de finalizare 2013. Situația se datorează sincopelor apărute în finanțare din cauza, spune primarul, frământărilor și evenimentelor politice din anul trecut. „Lucrarea s-a realizat în proporție de 40%, iar eu îmi voi canaliza toate eforturile pentru a o duce la bun sfârșit. În etapele următoare, vom trece la canalizarea satelor Buriaș, Bălteni și Cocioc.”, ne asigură Anghel Albu.

În ceea ce privește situația drumurilor, primarul este mulțumit. Re­țeaua de drumuri, care însumează în jur de 60 de kilometri, este asfaltată și arată impecabil. Ar mai fi de asfaltat vreo 6,5 kilometri, dar și pentru aceștia există un proiect în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, așa că treaba este ca și făcută. Dar, în primăvara asta, prioritatea este reabilitarea unei porțiuni din DJ 101 care asigură legătura dintre Periș și satul Ciocănari, comuna Niculești, care a devenit impracticabil. „Am mai plombat noi, pe ici pe colo, dar nu avem jurisdicție asupra lui. În urma insistențelor mele, am primit promisiuni de la domnul Marian Petrache că situația se va rezolva”, ne spune dl. Albu.

Unde-i neaua de mai an?

Care nea? Păi anul trecut, primăria Periș s-a „mișcat cu mult talent” și nu a avut probleme cu deszăpezirea, în ciuda urgiei care se abătuse peste comună. „Cele 7 utilaje închiriate de noi au reușit să țină sub control situația. Închipuiți-vă! Avem 60 de kilometri de drumuri! Din centrul comunei până la Buriaș sunt 14 kilometri. Se ajunsese cu cupa până la firele de electricitate, dar tot am răzbit! Noi aveam străzile deszăpezite, iar pe DJ era încă zăpadă. Dar nicio grijă, am curățat-o tot noi”, își amintește, mustăcind un zâmbet, Anghel Albu. Anul acesta, primarul ne asigură că sunt și mai pregătiți: „A fost semnat un contract cu o firmă specializată care se dovedește a fi foarte serioasă. Au venit până acum de două ori să le semnez confirmarea că și-au făcut treaba. Oricum, nu cred că vom mai avea o iarnă ca cea din anul trecut.”

Perișul, iată, pare să se îndrepte către un drum în care normalitatea și bunăstarea devin două constante permanente. Totul datorită omului și a colaboratorilor săi care se ocupă de gospodărirea comunei. „Îngerul Albu”.