Aproape 1.000 de locuri de muncă vacante a fost oferta celor circa 40 de angajatori prezenți la eveniment

La sediul Instituției Prefectului Județul Ilfov a fost organizată, la finele săptămânii trecute, de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ilfov, o nouă ediție a Bursei Locurilor de Muncă pentru Absolvenți. La eveniment au participat circa 40 de angajatori, care au oferit aproape 1.000 de locuri de muncă, în diferite domenii de activitate. Dintre acestea, puțin peste 100 au vizat persoanele cu studii superioare, iar restul locurilor de muncă vacante s-au adresat persoanelor cu studii medii, muncitorilor calificaţi și necalificați.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.724

Obiectivul principal al organizării unor astfel de evenimente îl constituie creșterea gradului de ocupare pentru absolvenți, nefiind excluse alte categorii de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, prin întâlnirea directă a cererii cu oferta de locuri de muncă, în condițiile unei concurențe loiale și transparente, care să permită realizarea unui echilibru între acestea în timpul cel mai scurt. Prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una din instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat sau particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii.

Agenții economici care participă la Bursă își pot recruta personalul direct, fără intermediari, în funcție de cerințele concrete ale locului de muncă pe care îl oferă, iar participarea – atât a reprezentanților agenților economici, cât și a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă – este gratuită.

Vineri, pe durata desfășurării evenimentului, pe la standurile amenajate de către angajatori în holul Prefecturii Ilfov – unde s-au oferit celor aflați în căutarea unui loc de muncă informații importante despre condițiile de lucru, cerințele posturilor respective, salarizare, beneficii – au trecut peste 400 de persoane, parte dintre acestea proaspăt absolvenți și chiar 12 persoane dintre acestea au fost selectate în vederea încadrării. La Bursă au participat, de asemenea, și elevi din anul terminal de la diferite licee din județul Ilfov. Aceștia au luat parte la atelierul organizat ca de fiecare dată, de specialiștii AJOFM Ilfov, unde tinerii învață câteva tehnici de căutare a unui loc de muncă (conceperea unui CV european, a unei scrisori de intenție, prezentarea la interviu). Și, nu în ultimul rând, au participat la eveniment și persoane custodiate aflate în ultima perioadă de executare a pedepsei de la Penitenciarul București-Jilava sau cetățeni ucrainieni, interesați de oferta de locuri de muncă vacante.

Angajatori din domenii diverse caută forță de muncă

Participanţii au avut posibilitatea de a interacționa în mod direct cu angajatorii și de a identifica mai uşor locul de muncă corespunzător pregătirii lor profesionale și aspirațiilor personale, precum și cursul de calificare, recalificare, specializare sau perfecţionare dorit, aceştia beneficiind de asistenţă din partea consilierilor AJOFM Ilfov. Pentru că, în acest sens, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Ilfov a organizat un punct de informare și consiliere profesională, precum și un punct de informare asupra posibilităților de reconversie profesională. Totodată, au existat și un stand destinat promovării economiei sociale și un stand dedicat celor care sunt interesați să lucreze în temeiul Legii 111/2022, lege care reglementează activitățile prestatorului casnic. La standul EURES, au fost prezentate ofertele angajatorilor din Spaţiul Economic European.

Ca la fiecare ediție, la eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, care le-au vorbit tinerilor despre importanța prevenirii și protejării comunității de riscurile traficului de persoane și ale exploatării prin muncă, precum și reprezentanți ai Batalionului 313 Cercetare în Adâncime ”Burebista” care au oferit detalii despre ce înseamnă o carieră militară, în vederea recrutării persoanelor interesate. De asemenea, au participat reprezentanți ai Asociației Ateliere fără frontiere și ai Asociației Proiect Voiajor, care, prin proiectul ”Jobs for ­Ukraine”, au venit în întâmpinarea cetățenilor ucraineni prezenți la eveniment în vederea facilitării discuțiilor între aceștia și angajatori.

Angajatorii și organziatorii evenimentului au primit vizita reprezentantelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Nela Plugărescu, Corina Scarlat și Camelia Mihalcea, precum și a membrilor Consiliului Consultativ al AJOFM ­Ilfov.