Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, s-a întâlnit miercuri la Bruxelles cu Johannes Hahn, comisar pentru politici regionale, cei doi oficiali discutând despre principalele acţiuni pe care trebuie să le întreprindă Guvernul pentru a accelera şi intensifica absorbţia fondurilor structurale şi de coeziune.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene, o altă temă a discuţiilor a fost pregătirea României în vederea accesării fondurilor europene în următorul exerciţiu de programare bugetară 2014-2020. 

Un alt punct pe agenda întrevederii au fost măsurile luate de partea română în scopul ridicării presuspendării plăţilor în cazul Programului Operaţional Regional, Programului Operaţional Sectorial Transport şi Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, precum şi aspecte vizând creşterea capacităţii administrative şi soluţii de îmbunătăţire a absorbţiei fondurilor. 

Eugen Teodorovici a subliniat că utilizarea fondurilor europene reprezintă un element-cheie în realizarea reformelor structurale, unul dintre obiectivele majore ale actualului program de guvernare fiind acela de recuperare a întârzierilor înregistrate şi creştere a absorbţiei la 80% până la sfârşitul anului 2015. Ministrul Fondurilor Europene şi-a exprimat hotărârea de a respecta toate angajamentele Romaniei faţă de Comisia Europeană şi a prezentat acţiunile pe care le va întreprinde pentru deblocarea tuturor programelor operaţionale. 

Tot miercuri, Eugen Teodorovici şi ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, au avut o întrevedere cu Koos Richelle, director general pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, cu care au discutat despre Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Eugen Teodorovici a afirmat că l-a asigurat pe comisarul Hahn că va fi toleranţă zero faţă de conflictele de interese şi situaţiile de fraudă. „Am discutat în principal despre abordarea guvernului în ceea ce priveşte fondurile europene, atribuţiile noului Minister al Fondurilor Furopene şi acţiunile pe care noi le întrevedem pentru a se ajunge la o situaţie de normalitate, şi anume deblocarea tuturor programelor operaţionale şi reluarea plăţilor către România”, a declarat ministrul Eugen Orlando Teodorovici. „Au fost aspecte legate de simplificarea sistemului din România, despre modul în care se respectă în continuare principiile europene şi l-am asigurat pe domnul comisar că, din punctul meu de vedere personal, ca ministru, cât şi al guvernului României, va fi toleranţă zero faţă de conflictele de interese, faţă de situaţii de fraudă sau alte chestiuni de acest gen”, a adăugat el. De asemenea, a spus el, România va da dovadă de „transparenţă în tot ce înseamnă relaţia cu CE şi (…) administrarea fondurilor europene”. Ministrul Teodorovici a apreciat că va exista „un parteneriat real”, aşa cum este normal să fie relaţia cu Comisia, în care va fi importantă „respectarea tuturor angajamentelor pe care ni le asumăm faţă de CE.”