Stabilește-i mezinului familiei un program de activităţi relaxante

Vacanţa s-a terminat şi, odată cu trecerea zilelor libere, e cazul să îi stabileşti copilului un anumit program de activităţi cotidiene. Mai puţine emisiuni vizualizate la TV, şi mai multe jocuri care-i stimulează buna dezvoltare a comportamentului. În caz contrar, ai toate şansele să creşti un copil cu probleme grave de sănătate şi cu rezultate tot mai slabe la învăţătură.

Specialiştii în psihologia copilului avertizează! Numărul orelor petrecute în faţa televizorului predispun la obezitate, diabet zaharat, cancer la sân şi intestin şi chiar boli cardiovasculare ce pot duce la apariţia unor complicaţii seroase. Cel mai recent studiu realizat de experţii universităţilor din Montreal şi Michigan, doi din zece copii care alocă mai mult de două ore pe zi emisiunilor TV au un randament şcolar scăzut, intră în conflicte cu colegii de grădiniţă sau de şcoală, după caz şi… sunt suprapon-derali. Inactivitatea creşte apetitul pentru băuturile ­dulci şi mâncarea tip fast-food mărind considerabil riscul de a lua în greutate şi de a dezvolta temutul diabet la vâr-ste fragede. “Copilăria timpurie este perioada critică pentru dezvoltarea creierului şi pentru formarea comportamentului. Astfel, perioadele prea lungi petrecute în faţa televizorului pot genera, pe viitor, obiceiuri nesănătoase. Este la aprecierea fiecărui părinte cu ce înlocuieşte dependenţa de televizor a copilului său. Indicate în acest sens sunt atragerea în diferite activităţi care să contribuie la dezvoltarea cognitivă, comportamentală şi motorie a copiilor”, susţine dr. Linda Pagani, coordonatorul cer-cetării. 

3 ore pe zi de desene animate = o șansă în plus de a face cancer 

Emisiunile preferate sau desenele animate care prezintă personajele adorate de micuţul tău, vizualitate ore în şir vor avea efecte catastrofale. Poate îţi vine greu să crezi dar, cu cât stă mai mult în faţa televizorului şi este privat de efort fizic, cu atât va prezenta un nivel crescut al anumitor hormoni ce pot să ducă la apariţia canceru-lui de sân sau de intestin. Acest lucru are efecte dezastruoase şi asupra minţii copilului. Fiecare oră în care se concentrează asupra programului tv îi reduce cu şapte la sută capacitatea de concentrare asupra lecţiilor la cursuri. Trei ore de atenţie acordate emisiunilor de la televizor la ­vârsta de patru ani, îi scad cu şase la sută şansa de a învăţa calcule matematice. În schimb, creşte cu zece la sută riscul de a fi respins de colegii de clasă prin tachinări, insulte, violenţă şi cu nouă la sută, cheful de a des-făşura alte activităţi cotidiene.

Activităţi sănătoase de timp liber

 Foloseşte raţional timpul liber al copilului. De tine în calitate de părinte, depinde buna creştere şi dezvoltare a lui. De la vârsta de patru ani, copilul devine tot mai curios, are nevoie de satisfacţii şi descoperiri. Este datoria ta să-l ajuţi să-şi contureze personalitatea. În continuare, ai câteva exemple de petrecere a timpului liber care îl vor ajuta să-şi descopere aptitudinile şi talentele. 

 Înscrie-l într-un club destinat copiilor. Activită­ţile desfăşurate aici cu­prind cunoştinţe din do­me­niul artistic (dans, pic­­tură, teatru ş.a.m.d.), sportiv (înot, volei, handbal, tenis etc.) sau ştiinţific (iniţiere în fotografie, matematică distractivă, şi nu numai) 

 Scoate-l la o plimbare în parc sau, chiar la voi în curte, provoacă-l la diverse jocuri în aer liber. Mişcarea e sănătate curată, şi, din fericire, majoritatea copiilor ado-ră să se joace afară.

 Stabileşte-i un program pe zile de timp liber, pe zile – lunea – puteţi merge la teatru, marţea – la o plimbare într-un parc, miercurea – la un muzeu sau la o expo-ziţie, joia – la patinoar, respectiv la o plimbare cu rolele sau cu bicicleta când va veni căldura, vinerea – la un spectacol, iar în weekend, în excursii şi drumeţii în afara localităţii.