În cadrul ședinței de joia trecută a comisiei de cultură de la Senat, Gabriela Firea a propus reducerea TVA-ului la cărți, măsură care ar stimula consumul și ar reduce pirateria. De asemenea, la ședința la care a participat și ministrul Culturii, Daniel Barbu, senatorul de Ilfov a mai propus și aplicarea unei „TVA zero” pentru e-book-uri.

„Am o propunere care îmi aparţine şi care vizează un TVA scăzut pentru carte tipărită, printată, manuale, beletristică şi carte ştiinţifică, de la 9% cât este acum, la 5%. Ştiu că nu este posibil zero la sută cum este în Marea Britanie, deşi îmi pun întrebarea dacă Marea Britanie, care are un nivel de trai al populaţiei net supe­rior faţă de România, acceptă un TVA zero la carte, probabil că ştie că de fapt adevăratul interes al unei naţiuni este pentru cultura sa şi pentru prezentul şi viitorul său”, a decla-rat Gabriela Firea. „Am stimula consumul, și nu pirateria“, și-a motivat ea inițiativa.

Ministrul Daniel Barbu s-a arătat interesat de propunere și subliniat că nu-i este foarte familiară chestiunea„ Din câte ştiu, s-ar putea să fie exceptată cartea, deşi acest 9% care se aplică nu este o excepţie. Este o directivă  europeană, care a suportat câteva modificări, şi care stabileşte că în Uniunea Europeană TVA-ul este între 9 şi 27 la sută. Marea Britanie ca şi Danemarca sunt singurele ţări care pot introduce excepţii la directivele europene. Dacă nu mă înşel, nu vom putea coborî la 5%. Avem dreptul într-adevăr la două excepţii, dar acum, ştiţi, avem acum concurenţa cu produsele alimentare, şi acolo există ideea cu programul pilot cu TVA 5% la pâine. (…) Este de decis dacă pâine şi carte ar suna foarte frumos, ca un soi de program guvernamental. Hai să ne luptăm să fie pâinea şi cartea”, a declarat Barbu.

TVR-o „oază din altă lume”

În cadrul unei ședințe a comisiei pentru cultură a Senatului României, în care se discutau propunerile de modificare a Legii au­diovizualului, printre ai căror inițiatori se află și Raluca Turcan, dna Firea a declarat, referitor la evenimentele din ianuarie 2012, care au provocat căderea unui guvern,  că Televiziunea Română era în acel moment „o oază din altă lume.”

Firea a precizat că, deşi în foarte mare măsură „achiesează“ la propunerile făcute de Turcan, nu se poate dedubla şi privi lucrurile o dată din perspectivă de jurnalist, altă dată din perspectivă de om politic şi altă dată de cetăţean. Ea a mai spus că vorbeşte şi ca om care a lucrat în televiziunea publică timp de şapte ani şi care s-a an-gajat în TVR printr-un concurs „extrem de serios“, fără „influenţă politică“ şi „influenţă de familie“. „Legea audiovizualului existentă, precum şi amendamentele propuse de doamna deputat Turcan nu vor determina niciodată comportamentul uman. Adresez o întrebare care, probabil, va rămâne retorică (…) «Ce am putea face, ce amen-damente am putea aduce, ce măsuri am putea lua noi cei de la această masă, dar şi alţii pentru ca lucrurile să nu se mai întâmple aşa cum s-au întâmplat ani de zile în televiziunea publică?» Legea e făcută de oameni pentru oameni (…) «Care text de lege va determina comportamentul uman?» (…) M-am uitat ani de zile la Jurnalul TVR, la dezbaterile TVR care nu aveau nicio legătură cu realitatea, cu ­ceea ce se întâmpla în spaţiul public media, cu ­ceea ce se difuza. Era o oază dintr-o altă lume, erau alte criterii profesionale. Ce am putea reglementa pentru ca specialiştii şi angajaţii din televiziunea publică să gândească liber în adevăratul sens al cuvântului, în sensul profesionist al cuvântului“, a spus Gabriela Firea. Ea a mai spus că la departamentele care ţin de reprezentarea culturală, sport şi chiar şi divertisment în TVR se găsesc unii dintre cei mai buni angajaţi. „(…) dar, pentru jurnalismul hard, de ce lucrurile se întâmplă alt­fel decât la televiziunea publică din Franţa sau din Spania sau din Germania? De ce nu sunt criterii profesionale? La ce folos nişte legi bune, chiar foarte bune, dacă oamenii, managementul celor care funcţio­nează în zona de jurna-lism hard este cel puţin sfidătoare faţă de realitate. Au fost evenimente în ia­nua­rie anul trecut pe care televiziunea publică nu le-a prezentat. Se difuzau la televizor tot felul de reluări, în timp ce acolo se întâmpla un eveniment care a determinat căderea unui guvern“, a precizat senatorul de Ilfov.