Alianţa USL are toate atuurile în mână pentru a face treabă bună, pentru a construi şi reconstrui în România tot ceea ce s-a dărâmat de 23 de ani încoace, dar chiar mai mult de atât, în ton cu vremurile şi cât mai aproape de prietenii europeni. Aceştia ne aşteaptă cu sacul de bani deschis, doar să fim noi destul de inteligenţi şi de pregătiţi, ca să îi putem lua. USL nu va avea scuze, în caz de – Doamne fereşte! – eşec, pentru că, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul Ilfovului, au totul: majoritatea zdrobitoare a primarilor, a consilierilor locali, a consilierilor judeţeni, au conducerea CJ,  dar mai au şi guvernul, plus o uriaşă majoritate parlamentară. Aşa că, să vă ve-dem la treabă!

Vicepreşedintele Con­si­liului Judeţean Ilfov, Mihai Barbu, are o sarcină de maximă importanţă de îndeplinit în mandatul său: atragerea a cât mai multor fonduri eu-ropene, pentru dezvoltarea şi modernizarea judeţului. Într-o discuţie purtată cu dl. Barbu la sediul Consiliului Judeţean, am aflat care sunt proiectele cele mai importante aflate în derulare, dar şi care sunt cele mai mari vulnerabilităţi ale Ilfovului. 

Marile proiecte: Spitalul Judeţean și reţeaua de ­apă canalizare

Consiliul Judeţean Ilfov are în lucru două ­mari proiecte. Primul proiect se ocupă de reabilitarea, mo­dernizarea şi dotarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov, pentru care va avea loc licitaţia pe 29 ianuarie. Proiectul este conform cu prevederile Ghidului Solicitantului Programului Operational Regional, Axa prioritară 3 – „Îmbu-nătăţirea infra­structurii sociale”, Domeniul major de intervenţie 3.1 – „Reabilitarea /modernizarea/ echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate”. Valoarea totală este de 84,87 milioane lei, circa 20 milioane euro, iar durata de execuţie este de 31 luni de la data semnării Contractului de finanţare. Din suma totală, 2 la sută, adică circa 1,6 milioane lei, va fi cofinanţare din partea Consiliului Judeţean. 

Al doilea mare proiect al judeţului se referă la reţeaua de apă şi canalizare. „La finalizarea proiectului, toate localităţile din judeţ vor fi racordate la apă şi vor avea canalizare. Preconizăm să obţinem pentru acest proiect peste 200 milioane euro”, spune dl. Ion Barbu. 

Transportul judeţean, o mare problemă

„Cu transportul din Bucureşti şi spre Bucureşti este o problemă. Eu sunt membru, din partea Consiliului Judeţean, în Autoritatea Metropolitană de Transport. Aştep-tăm să se facă licitaţiile pentru licenţele pentru traseele de transport, care expiră în această primăvară. Este de dorit ca transportul să se facă cu autobuze urbane, nu cu maxi-taxi. Nu merge să fie prestat acest serviciu cu maşini pentru zece sau cincisprezece persoane, când trebuie transportate sute de persoane zilnic, aproape din fieca-re localitate a judeţului. În fiecare zi avem o mare de navetişti spre şi dinspre centrele industriale şi comerciale care s-au dezvoltat în Ilfov. Un exemplu în acest sens este Pipera, unde mari spaţii de birouri stau neocupate, pentru că oamenii nu au cum ajunge acolo. La staţia de metrou Pipera este zilnic o mare aglomeraţie, de parcă ar fi autogară, unde vin zeci de maşini de tot felul ale firmelor, ca să-şi ia angajaţii. Avem nevoie şi de sprijinul mediului de afaceri. Am discutat cu conducerea RATB şi le-am spus că nu este corect ca judeţul să plătească integral transportul din Capitală până în diferitele localităţi ilfovene, câtă vreme autobuzele sunt folosite şi la trans-portul oamenilor în interiorul Bucureştiului. Corect ar fi ca aceste chetuieli cu transportul să fie suportate şi de RATB. Pentru multe localităţi din Ilfov, este imposibil să susţină transportul din propriile bugete. Pentru clusterul de la Măgurele va trebui rezolvată problema drumurilor, a transportului şi a cazării cercetătorilor care vor veni la viitorul laser ELI-NP. Oraşul Măgurele are perspectiva de a deveni una dintre cele mai dezvoltate localităţi ale judeţului.”, precizează dl. vicepreşedinte. 

În proiect, Ilfovul turistic

Ilfovul este un judeţ sărac, cu oameni bogaţi….dar care, cei mai mulţi, nu sunt ilfoveni. Dacă luăm fiecare primărie în parte, vom vedea că îi ajung banii doar pentru cheltuielile curente, nu ca să se dezvolte. A fost bine şi au fost bani când se vindeau terenuri, când se emiteau autorizaţii de construire pe bandă rulantă. Majoritatea oamenilor au credite de plătit, ceea ce a devenit o problemă în perioada aceasta de criză. 

„În altă ordine de idei, intenţionăm se realizăm un ghid al judeţului Ilfov, care să le fie de ajutor bucureştenilor când vor să iasă la aer, să viziteze mănăstirile, să se plimbe cu bicicleta, să meargă la pădure, la un restaurant sau la ştrand. M-am gândit să avansăm un proiect european pentru trasee turistice în Ilfov, un judeţ prea pu-ţin exploatat din acest punct de vedere.”, ne-a spus în încheiere dl. Barbu.