Vestea că Ministerul Sănătăţii pregăteşte un act normativ prin care  managerii spitalelor publice vor fi destituiţi dacă vor avea datorii în trei luni consecutive îi îngro-zeşte pe mulţi ţinând cont că sistemul sanitar oricum este subfinanţat, dar îi mulţumeşte totodată, gândindu-se la binele instituţiei pe care o conduc şi al bolnavilor care vin să se trateze la ei. O anchetă fulger printre cei care conduc unităţile sanitare cu paturi din sistemul de stat scoate la iveală o oarecare teamă pe fondul subfinanţării, dar şi o dorinţă de a îmbunătăţi condiţiile de spitalizare şi serviciile medicale oferite pacienţilor.

 Dr. Carmen ­Orban, manager Institutul Clinic Fundeni: “Sunt de acord dacă datoriile ţin de proasta managerizare”  

“Sunt de acord cu măsura impusă de reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, aceea de a destitui managerii cu datorii pe o perioadă de trei luni consecutive. Cred că este un lucru, care ar putea schimba faţa unor spitale. Sunt de acord cu această măsură însă, numai dacă se dovedeşte că datoriile ţin de proasta gestionare a banului public de către manager. Situaţie care evident, afectează calitatea calitatea serviciilor şi îngrijirile acordate bolnavilor. Dar, dacă datoriile sunt acumulate pentru că serviciile medicale efectuate nu sunt plătite de către Casa de Asigurări de Sănătate, nu sunt de acord. Consider că e o decizie bună dacă va fi şi finanţare îndeajuns. Noi nu avem datorii, însă avem unele probleme cu finanţarea programelor de sănătate.”

 Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, manager Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”: “Eu nu am datorii. Cred că trebuie judecat de la caz, la caz”

“În ciuda faptului că bugetele spitalelor, ştim cu toţii, sunt mici, Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” a încheiat anul trecut fără datorii. Eu nu am dato-rii, deci nu mă pot pronunţa într-un fel sau altul. Măsura FMI este o treabă complexă şi cred că trebuie judecat de la caz la caz. Desigur, sunt de acord cu decizia anulă-rii sau suspendării contractului de management pentru gestionarea defectuoasă a banilor.”

 Prof. dr. Monica Pop, manager Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti: “Nu am văzut acel acord” 

“Nu am văzut acordul cu Fondul Monetar Internaţional, aşa că nu-mi permit să comentez. Până nu văd exact ce scrie acolo, nu pot discuta pe acest subiect.”  

 Prof. dr. Alexandru Ciocâlteu, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă “Sf. Ioan”: “Lipsa de profesionalism trebuie sancţionată”  

“Desigur, cei care nu şi asumă responsabilitatea managerială în spitalele pe care le conduc trebuie schimbaţi automat. Lipsa de profesionalism trebuie sancţionată prin destituirea conducerii unităţii. E nevoie ca sistemul medical să răspundă aşteptărilor pacienţilor, deci să nu se mai acumuleze datorii. Sunt de acord să se aplice un astfel de act normativ dar, spitalele să beneficieze de o bună finanţare.”