O nouă acțiune de împădurire – pe o suprafață de încă 2 hectare din viitoarea pădure-parc Cernica (în zona Străzii Vechi din Bălăceanca) – a avut loc sâmbătă, pe 9 noiembrie, în organizarea Consiliului Județean Ilfov, Primăriei Cernica, Direcției Silvice Ilfov și Asociației ”Creștem România Împreună”. Vremea nu a fost una tocmai prielnică, pentru că vântul a bătut puternic, iar temperatura se simțea mult mai scăzută, dar, cu toate acestea, circa 600 de voluntari au dorit să participe, iar la finalul zilei, încă 10.000 de puieți de salcâm, ulm și frasin au fost plantați și vor prinde rădăcini puternice.  Zona în care se plantează puieții, la Cernica, va avea, la final, destinația de ”pădure-parc”. Vor fi amenajate aici inclusiv alei, iar iubitorii de natură se vor putea plimba printre copacii verzi, la aer curat.

Articol apărut în ediția print a jurnalul de Ilfov, nr.728

Alături de voluntari s-au aflat silvicultori și reprezentanți ai autorității județene – președintele CJ Ilfov, Hubert Thuma, consilieri județeni, printre care Vincențiu Voicu, administratorul public al județului, Olivia Ciobanu-Oprescu, senatorul Nicoleta Pauliuc, subprefectul județului Ilfov, Andrei Scutelnicu, primarii comunelor Găneasa și Ștefăneștii de Jos – Nicolae Raul Gabriel și Mircea Gheorghiță, consilieri locali ai comunei Cernica, elevi de la școlile din localitate, dar și din alte localități.

În viitoarea pădure-parc Cernica, care se formează pe o suprafață de circa 6 hectare de teren, au fost plantați în cadrul mai multor acțiuni similare, alți circa 20.000 de puieți, proiectul ”Plantează în Ilfov”, parte a proiectului național ”Plantează în România”, pro­punându-și să transmită un mesaj puternic pentru comunitatea ilfoveană și nu numai. Acela că, generațiile actuale, dar și cele care vor veni, trebuie să aibă mai multă grijă de mediul înconjurător, de natură, de aerul pe care îl respiră.

Sâmbătă, la Cernica, voluntarii s-au organizat în ”plutoane”, au fost instruiți corespunzător, au primit puieții și i-au plantat în gropile prăgătite anterior, cu utilaje speciale. Organizatorii au asigurat muzica, ceai cald, cafea, varză cu ciolan și mămăliguță fierbine, la ceaune, iar la final s-au făcut multe fotografii.

”Este important să fii îmbrăcat adecvat. Acest lucru înseamnă că ești echipat cu pantaloni lungi, bocanci, tricou cu mânecă lungă și hanorac dacă vremea este răcoroasă. În pădure temperatura este mai scăzută, ia aminte! În mod obligatoriu, trebuie să ai în dotare un rucsac. În el vei pune: hrană pentru o zi, mănuși de lucru, lucruri personale de care ai nevoie. Este de preferat să ai un tricou de schimb, poate și o căciulă sau șapcă, în funcție de vremea de afară. Ia cu tine și o pelerină de ploaie, în caz că se scutură norii peste noi. Pune și un bidon de apă de minim 1,5 litri și două-trei sandwich-uri, un baton de ciocolată sau glucoză, fructe uscate sau proaspete, vor face minuni în scurta pauză pe care o vei avea. Un pachet de șervețele este mai mult decât indicat. Mănușile protectoare sunt extrem de binevenite pentru cei care vor folosi fie sapa de munte sau lopata, și chiar pentru cei ce plantează puieții efectiv. Dacă ai o sapă, o lopată sau un hârleț, ia-le cu tine. Nu știm câte vor fi și este mai bine să avem în plus decât în minus. Nu uita să iei cu tine multă voie bună și dorință de a face un lucru bun alături de prieteni. Împreună înverzim România!”, așa a sunat apelul organizatorilor, la care voluntarii au răspuns ”Prezent”!

Mii de puieți prind rădăcini sănătoase

”Au fost plantați 10.000 de puieți de salcâm, ulm și frasin, pe o suprafață de 2 hectare. În ultimii patru ani, am construit împreună cu ilfovenii proiecte pentru toate generațiile și continuăm. Am avut sprijinul vostru. Ne-am consultat, am comunicat, am găsit soluții. Și asta vom face și de acum înainte. Asta se întâmplă într-o comunitate puternică. Într-o echipă. Avem și sprijinul colegilor mei – doamna senator Nicoleta Paulic a fost alături de noi“, ne-a declarat președintele CJ Ilfov, Hubert Thuma. Iar Olivia Ciobanu-Oprescu, administratorul public al județului Ilfov, a adăugat că ”inițiativa de sâmbătă, 9 noiembrie, continuă eforturile începute în toamna anului trecut, când au fost plantate alte 2 hectare de vegetație, apoi, în primăvară, alte 2 hectare, cu rezultate promițătoare – puieții plantați au prins rădăcini, iar pădurea-parc capătă contur. ”Sunt încântată de astfel de proiecte, este unul dintre domeniile pe care președintele Hubert Thuma își dorește foarte mult să-l punem în aplicare, să-l creștem cu responsabilitate”, a spus aceasta, completând că, pentru domnia sa este încă un proiect ”de suflet” care se implementează în Ilfov.

Iar Mihai Nicu, coordonator proiecte ”Plantează în România”, s-a referit la ”oamenii faini care contribuie la o natură mai sănătoasă”, mulțumind organizatorilor, voluntarilor și colaboratorilor ”fără de care evenimente precum ”Plantăm la Cernica” nu ar avea loc”.
Natura are nevoie de viitor!

În România, pădurile reprezintă 28% din suprafața totală a țării. Pe lângă a fi oaze de biodiversitate și liniște, pădurile sunt și o resursă importantă pentru societate. Asigură lemn pentru construcții și încălzire, protecție împotriva alunecărilor de teren și inundațiilor prin reglarea debitelor de apă din sol. Un alt rol important al pădurilor este abilitatea de a absorbi dioxidul de carbon din atmosferă, astfel încetinind efectul schimbărilor climatice. Potrivit Global Forest Watch, pădurile din România au absorbit între 2001-2022 între 69 – 73 tone de CO2 anual. Aceste cifre sunt, însă, în scădere, deoarece și pădurile sunt afectate de schimbările climatice. Din cauza valurilor extreme de căldură, a poluării, defrișărilor haotice, alterării calității solului și a infestațiilor cu dăunători care profită de climatul mai cald, rata de dezvoltare a pădurilor a început să scadă. În timp, continuarea acestui trend poate duce la creșterea gradului de deșertificare (în special în zona de S-V a țării), evenimente meteorologice extreme (inundații, avalanșe, alunecări de teren), pierderea de habitate și scăderea cantității de CO2 captate de păduri.

De aceea este nevoie de acțiuni de plantare, pentru a ne asigura că natura va avea un viitor armonios! Iar reprezentanții ”Plantează în România” apreciază că ”astfel de acțiuni, dedicate naturii, reprezintă un îndemn la educație adresat oamenilor, expresie a unității, un simbol ce ne adună împreună. ”Ne implicăm în proiecte ce au ca scop rezolvarea unor probleme ale mediului și creșterea gradului de educație de mediu. Vrem să ducem mai departe scânteia unui împreună la nivel comunitar!”, apreciază aceștia.