Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunțat, în cursul întrevederilor cu membrii comisiilor parlamentare de specialitate, că are în vedere găsirea unor soluții prin care să se acorde sprijin fermierilor care produc pentru autoconsum. Ca urmare, micile ferme ar putea căpăta, la rândul lor fonduri europene, dacă această inițiativă va fi aprobată de Executiv.

„Sunt foarte ­mulţi crescători de animale dar și foarte mulţi din vegetal, care vor intra în sistemul de impozitare. Aș vrea să vin cu măsuri complementare care să-i ajute pe acești oameni să facă investiţii și să-și desfacă producţia pe care o obţin”, a spus Constantin. În cazul în care Guvernul va sprijini această iniţiativă, ea va trebui aprobată de Comisia Europeană. „Sper să fie agreată și de reprezentanţii Comisiei Europene și să putem să dezvoltăm ceea ce așteptăm de 23 de ani și anume fermele familiale, respectiv cei care nu produc suficient nici pentru autoconsum, nici pentru piaţă”, a adăugat șeful MADR. 

O altă măsură de sprijin a micilor producători este garantarea accesului în pieţele agroalimentare

„Accesul în piaţă se va face în baza unui card pe care se identifică producătorul și cantitatea sau suprafaţa de pe care a obţinut producţia respectivă, astfel încât să nu poată comercializa mai mult decât a obţinut. În felul acesta putem să le asigurăm micilor producători, care au trei capete de vite și obţin lapte și brânză din producţia lor, propria piaţă de desfacere, respectiv propria masă în piaţă. Ulterior, vrem să ne îndreptăm cu acea finanţare din PNDR pentru modele de ferme familiale, pe care le vom crea. Aceasta este modificarea principală pe care vreau să o fac PNDR în 2013”, a adăugat ministrul.

Impozitarea se face în două tranșe

De asemenea, actul normativ va reglementa statutul intermediarilor, care nu vor mai avea acces la certificatele de producător. „Prin această hotărâre ne vom asigu-ra că intermediarii nu vor avea certificate de producător, iar cei din piaţă vor fi cu adevărat producătorii mici”, a spus ministrul Agriculturii.

Șeful MADR a subliniat că fermierii nu-și vor plăti impozitele până când nu și vor valorifica mai bine producţia. „Practic, fermierii nu vor apuca să plătească impozit până nu-și vor valorifica mai bine marfa. În urma discuţiilor cu reprezentanţii MFP am punctat foarte clar că nu aș vrea ca fermierii să își plătească impozitele ca orice contribuabil, ci doar atunci când își valorifică producţia și când încasează sprijinul de la buget. Vor fi impozitaţi în două etape, odată la 25 octombrie, când se vor face anumite tranșe de plăţi de la buget și cel mai târziu la 15 decembrie, când vor primi alte ajutoare”, a mai adăugat ministrul Constantin.