Și mezinul tău poate avea un comportament exemplar

„Lăsaţi copiii şi nu-i opriţi să vină la Mine, că a lor este împărăţia cerurilor“ (Matei 19, 14) este versetul biblic care arată cel mai bine puterea credinţei celor mici în Dumnezeu. Dar, ca să ai un copil credincios trebuie să-l creşti în asentimentul liber faţă de tot adevărul despre Dumnezeu. De acest lucru trebuie să te îngrijeşti încă dinainte de a se naşte, de când începe să se formeze ca fiinţă umană.

Prea sfinţii părinţi sunt de părere că: „Educația copilului începe încă din perioada sarcinii: dacă mama, care poartă în pântece, se supără și se mâhnește, atunci și fă-tul se tulbură în ea, iar dacă mama se roagă și trăiește duhovnicește, copilașul din pântecele ei se sfinţește. De aceea, femeia, atunci când este însărcinată, trebuie să rostească rugăciunea lui Iisus, să citească puţin din Evanghelie, să psalmodieze, să nu și pricinuiască neliniști, dar și ceilalţi să caute să nu o mâhnească. Făcând astfel, copilul care se va naște va fi sfinţit, iar părinţii nu vor avea probleme cu el nici când este mic, nici când va crește mare.“ Așadar, crescându-ţi micuţul în spirit religios, îi vei dezvolta un comportament calm, bazat pe respect, dăruire și iubire faţă de familie și de cei din jur. El nu va fi ni­ciodată un copil problemă. Din scrierile bisericești aflăm că: „Lecţiile funda­mentale ale vieţii trebuie sădite în suflet de la o vârs­tă cât mai fragedă. Pentru copii, lecţia esenţială este aceea de a-L cunoaște pe Dumnezeul Cel veșnic, pe Dătătorul vieţii veșnice.“ Nimic mai adevărat. 

Tu ești primul lui model 

În calitate de părinte, trebuie să știi că prima școală e la tine acasă. Copilul este oglinda ta, iar problemele lui s-ar putea spune că sunt ale tale. Tu ești primul model pentru puștiul tău. Ce să faci în acest sens? Să ai la rândul tău o credinţă puternică în divinitate. „Să te îngrijești să locuiască Hristos în tine, în inima ta, și atunci din inima ta va trece Hristos în inima copilului, fără îndoială“, spun slujitorii lăcașelor de cult. Acest lucru îl va ajuta chiar și peste ani când, chiar dacă va mai devia puţin din cauza unui anturaj defectuos, mai devreme sau mai târziu se va întoarce la dreapta credinţă în Hristos pentru că, frica de Dumnezeu și evlavia care i-au umplut și înno-bilat inima încă de la o vârstă fragedă nu e cu putinţă să fie uitate. 

De ce e bine să fii un părinte smerit 

Evlavia, pioșenia atrag mila și ajutorul divi­nităţii. Dacă trăiești cu frica și iubirea de Dumnezeu, totul în casă îţi va merge bine. Și purtarea mezinului familiei tale va fi una exemplară pentru că Dumnezeu îi ajută nespus pe copiii părinţilor ce și-au încredinţat viaţa Lui. Și totuși, virtuţile co­pilului sunt un dar frumos primit de el de la divinitate, deci nu trebuie să ţi le însușești.  „Pentru ca fiii să meargă pe calea lui Dumnezeu trebuie ca și părinţii lor să trăiască corect duhovnicește. Unii părinţi credincioși încearcă să-și ajute co­piii să devină buni nu pentru că-i preocupă mântuirea sufletului lor, ci numai pentru că vor să aibă copii buni. Adică, mai mult se mâh-nesc pentru cele pe care le spun oamenii despre copiii lor, decât pentru faptul că ar putea merge în iad. Și, atunci, cum să mai ajute Dumnezeu? Dacă părinţii îl în-deamnă pe copil din frică de Dumnezeu, atunci, și Dumnezeu ajută, și copilul se folosește, iar dacă fac aceasta din egoism, atunci nu ajută Dumnezeu. De multe ori, copiii su­feră din pricina mândriei părinţilor“, atenţionează Cuviosul Paisie Aghioritul. Nu e prea târziu să te schimbi ca părinte. Și, reţine! În momentul în care îţi pierzi încrederea în Bunul Dumnezeu, și copilul tău își va pierde încrederea în tine.

Rugăciunea care-ţi pro­tejează micuţul 

Doamne, Dumnezeul nostru, 

Cel ce cu înţelepciunea Ta ai zidit pe om din ţărână,

Și ai suflat în faţa lui suflare de viaţă

Și, binecuvântându-l, ai zis: creșteţi și vă înmulţiţi și umpleţi pământul,

Iar la Cana Galileii, prin Unul-Născut Fiul Tău,

Ai binecuvântat nunta și deci nașterea de fii, 

Cu multă umilinţă rog marea Ta bunătate, 

Ca neîncetat să reverși harul Tău și să Te milostivești asupra copiilor mei,

Pe care ai binevoit să mi-i dăruiești. 

Umple-i de înţelepciune și pricepere. 

Apără-i de toate cursele vrăjmașilor văzuţi și nevăzuţi. 

Poruncește îngerilor tăi ca totdeauna să le fie călăuze 

Și povăţuitori spre toate faptele cele bune,

Ca de-a pururea să Te poată lăuda și preamări în veci.

Amin!