Pe 13 noiembrie 2024, în zi de sărbătoare creștină a dascălului Ioan Gură de Aur (Hrisostomul), Liceul Teoretic ”Ioan Petruș” a marcat aniversarea a 21 de ani de când, prin Ordinul M.E.C. 3803/9.04.2003, Școala cu clasele I-VIII Nr. 1 „Ioan Petruș” a fost transformată (începând cu 1 septembrie 2003) în Liceul Teoretic cu clasele I-XII „Ioan Petruș” Otopeni.
De ce ”Ioan Petruș”? Pentru că a fost și rămâne un nume important al comunității, un dascăl dedicat generațiilor care l-au avut ca profesor, un otopenar autentic (născut în 1924 în localitate). Studiile și le-a făcut la Seminarul Teologic Central din Capitală (1941-1946) și la Facultatea de Geografie a Universității din București (1952-1956) și, întrucât nu a fost hirotonit preot, din cauza vitregiilor vremii, și-a început activitatea didactică la școala din Otopeni, imediat după ce a fost licențiat în teologie (1950). În anul 1986, după aproape 40 de ani la catedră, s-a pensionat. S-a stins din viață în martie 2000.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 729
Ioan Petruș este autorul primei monografii a localității Otopeni. Un erudit, om de o rară generozitate și bogăție sufletească, ”părintele spiritual” al localității. Din luna mai, anul 2000, școala din localitate poartă numele profesorului Ioan Petruș, nume pe care elevii liceului îl menționează cu mândrie în fiecare zi a vieții lor de școlari.
21 de ani de existență a liceului s-au aniversat, așadar, pe 13 noiembrie, la Centrul Cultural ”Ion Manu” din Otopeni, prilej de reîntâlnire a generațiilor de absolvenți, de povestit despre importanța educației, a valorilor umane și europene și a legăturilor durabile create în cadrul liceului, de înmânat diplome și de spectacol.
În debutul activității aniversare, polițiștii de la Biroul de Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, alături de reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Ilfov, s-au aflat în mijlocul elevilor pentru a discuta despre alternative educative, bazate pe conștientizarea modului de gândire și luarea de decizii sănătoase, prin oferirea de alternative creative, materializate prin diferite activități propuse. De exemplu – Concursul național de creație virtuală ”Vocea ta e soluția” sau programul ”Safe Space”, interlocutorii concluzionând că, ”în confruntare cu o societate aflată într-o dinamică continuă, inclusiv din perspectiva tentațiilor lumii virtuale, agresivitate, consum de substanțe, etc, informarea corectă și promovarea unor de alternative sănătoase tinerilor, reprezintă o prioritate pentru specialiștii Ministerului Afacerilor Interne”.
Făurirea unui prestigiu și modelul ”eroilor” de la catedră
”Când vorbim despre liceul nostru, vorbim despre credinţa în reuşită, vorbim despre făurirea unui prestigiu! În liceul nostru au existat și există profesori cu vocație, profesori care au fost alături de elevi, nu doar să-i învețe carte, ci au fost mereu ”aici” să-i ajute, să-i motiveze, să le ofere încredere și curaj în forțele proprii. Am reușit, de-a lungul timpului, să menținem Liceul Teoretic ”Ioan Petruș” în vârful ierarhiei județului Ilfov, prin rezultatele obținute la examenele naționale, prin participările la concursurile și olimpiadele școlare, printr-o îmbinare armonioasă a metodelor şi tehnicilor tradiționale de învățare cu cele moderne. Liceul ”Ioan Petruș“ are, dincolo de orice altceva, misiunea de a oferi oraşului Otopeni un spectacol al inteligenței, sensibilității, creativității tinere, în procesul de pregătire al elevilor pentru viață, viață caracterizată, în toate timpurile, de complexitate, dar și de incertitudine. (…) Împreună cu partenerii educaționali, ne-am propus să formăm elevii pentru o lume care se află într-o rapidă schimbare, asigurându-le un cadru educațional cât mai variat și performant, dezvoltându-le capacitatea de a gândi critic, de a avea o perspectivă globală, cu încrederea că vor deveni tineri responsabili, eficienți și creativi, care respectă valorile naționale și europene în comunitatea din care fac parte. La ceas aniversar, aduc un respectuos omagiu, deopotrivă, foștilor și actualilor dascăli, mulțumesc tuturor angajaților aceastei instituții, elevilor, părinților, partenerilor și autorităților locale, primarului orașului Otopeni – Silviu Constantin Gheorghe, celor care ne-au sprijinit întotdeauna în demersurile noastre. Stimați colegi, vă doresc tuturor să vă bucuraţi din plin de toate clipele frumoase pe care le aveți alături de elevii dumneavoastră, să purtați mereu în suflet şi în conştiinţă grija de a-i învăţa să studieze bine şi cu folos! Dragi elevi, să aveţi permanent încredere în voi și dorință de învățătură!”, a transmis directorul unității de învățământ, prof. Viorica Hera.
În continuare, preotul prof. de Religie Ion Iliuță a făcut referire la măreția sufletească, blândețea, înțelepciunea și dragostea față de oameni – ale dascăilor Ioan Gură de Aur și Ioan Petruș, dar și o paralelă între ”eroii” generațiilor actuale, ”eroi închipuiți și imaginari”, care îi fac pe copii să-și dorească să iasă din limitele normalului, generând situații periculoase. ”Aveți, însă, cu adevărat supereroi, lângă voi – în familiile voastre, în școli, la catedră. Oameni care sunt modele de urmat. Luați de la fiecare ceea ce este mai bun! Acumulați, formați-vă și dezvoltați-vă și apoi, de oriunde ați fi, întorceți-vă în orașul vostru, pentru a-l dezvolta și mai mult, și mai frumos! Ziua de azi privește spre viitor prin ceea ce sunteți voi!”, le-a spus părintele elevilor din sală.
Iar deputatul Daniel Gheorghe, fost elev al Școlii ”Ioan Petruș”, și-a amintit cu nostalgie de profesori, de livada de pruni, terenul de fotbal cu dale de piatră, bureții de la tablă, vechile bănci. ”Mă bucur să fac parte din această comunitate în care, pe 15 septembrie 1992, am pășit cu mare emoție, dar și cu bucurie, în clasa I, sub îndrumarea învățătoarei Maria Neagu, căreia îi voi fi de-a pururea recunoscător. Nu îi voi uita niciodată pe dascălii de excepție din copilăria mea care au făcut cinste școlii de la Otopeni și învățământului românesc! Felicit cadrele didactice ale Liceului „Ioan Petruș“ pentru reușita de a face din liceul de la Otopeni cea mai performantă unitate de învățământ din județul Ilfov. Cred că școala românească are datoria de a forma caractere, de a cultiva valori autentice și virtuți care înnobilează spiritul; cultura, știința și cunoașterea – fundamentale pentru viitorul României, o țară de cetățeni liberi și demni, gata să dea piept cu toate provocările unei lumi moderne, în permanentă schimbare! Totul pornește de la educație, respect și dragoste de carte!”, a spus parlamentarul.
Diplome de excelență și aprecieri pentru munca ambasadorilor-juniori ai Parlamentului European
Activitatea a continuat cu înmânarea unor Diplome de excelență, din partea Revistei ”Otopeanu”, a Liceului Teoretic ”Ioan Petruș”, și titlul de ”Profesorul anului 2024” pentru Victor Boghean, profesor de Istorie, Monica Floris Kiriță, profesor de Limba engleză și Roxana Marcela Popescu, profesor de Educație plastică, titlul de ”Cel mai popular profesor” al liceului – pentru Aurelia Sibiceanu, profesor de Geografie, precum și titlul de ”Elevul anului 2024” absolventelor Ioana Iordache (locul I în ierarhia județului Ilfov la examenul de Bacalaureat din acest an) și Diana Dombrovschi (două note 10 la examenul de Bacalaureat 2024).
Prof. Monica Floris Kiriță a oferit, de asemenea, diplome, alături de invitatul Florentina Costache, coordonator Compartimentul Comunicare, expert informare și comunicare Europe Direct București, Institutul European din România, pentru cei 16 elevi – ambasadori juniori ai Parlamentului European. Pentru că Liceul Teoretic ”Ioan Petruș” face parte din Programul ”Școli-ambasador ale Parlamentului European”, EPAS (European Parliament Ambassador School implementat de Biroul Parlamentului European în România), și apreciază pe deplin această oportunitate de a sprijini educația și de a promova valorile europene în rândul elevilor.
Buni la învățătură, dar și talentați
Partea de final a momentului aniversar a aparținut elevilor liceului. Pentru început, Orchestra MezzoForte Soul Music, formată din actuali și foști elevi ai liceului, condusă de maestru Alexandru Marian, o orchestră care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Proiectul muzical MezzoForte Otopeni – orchestra orașului, formată din copii, a apărut în urmă cu 11 ani, în urma unei discuţii întâmplătoare purtată de Alexandru Marian cu primarul Silviu Constantin Gheorghe, și, de atunci, muzica ocupă un loc primordial în sufletele acestor copii.
”Cu siguranţă, unii dintre ei, care ar dori să îmbrăţişeze această meserie, au acum o şansă, dar totul depinde numai de ei, de dorinţa lor, de dragostea lor pentru muzică. Noi încercăm să le netezim drumul şi să-i sprijinim cu toată priceperea şi dragostea noastră în ascensiunea lor”, a spus Alexandru Marian, cu mențiunea că-i așteaptă pe copiii talentați din oraș, care au împlinit 10 ani și își doresc să cânte la un instrument, să se înscrie la preselecțiile organizate pentru a face parte din componența orchestrei.
În încheierea evenimentului, elevi talentați ai liceului au interpretat scurte fragmente muzicale la pian și au recitat poezii, punerea în scenă a momentelor artistice aparținând directorului Centrului Cultural ”Ion Manu”, Marian Ghenea.