Conform datelor bancare, 740.000 de români sunt azi restanţieri la plata creditelor bancare. Datele mai arată că, în medie, românii plătesc circa o treime din ceea ce câştigă, pentru a da înapoi banii împrumutaţi de la bănci sau de la Instituţiile Financiare Nebancare-IFN. Circa 4,3 milioane de români au credite de rambursat. Peste 90 la sută din credite, fie ele ipotecare sau de consum, au fost acordate în altă monedă decât leul. 

Faţă de 2011, anul trecut s-a înregistrat o creştere îngrijorătoare a numărului de restanţieri la achitarea ratelor bancare pentru împrumuturi.  Astfel, cea mai mare creştere a numărului de restanţieri a fost la cei ce au contractat credite în franci elveţieni, respectiv 38 la sută. Valoarea restanţelor la creditele în franci elveţieni este de 470 milioane euro. La creditele în euro, creşterea numărului restanţierilor a fost de 28 la sută, corespunzător unei sume restante de 865 milioane euro, în timp ce la creditele în lei creşterea a fost de 17 la sută, respectiv 795 milioane euro. Conform Biroului de Credit, în noiembrie 2012, totalul restanţelor însuma 2,14 miliarde euro, cu 23 la sută mai mult faţă de finalul lui 2011. 

Pentru creditele în valută, o posibilă explicaţie ar fi creşterea accentuată a cursurilor din perioada iunie- septembrie 2012, ca urmare a instabilităţii politice şi a tentativei de înlăturare din funcţie a preşedintelui Băsescu. La acestea s-au adăugat scumpirile ce au afectat traiul zilnic, iar scumpirile deja operate în acest an sau cele din viitorul apropiat nu oferă perspective mai bune. 

Toate acestea fac ca băncile să acorde azi extrem de greu împrumuturi, prin impunerea unor condiţii foarte restrictive. Un  profil ideal pentru o persoană ce s-ar califica la obţinerea unui credit ipotecar pe 30 de ani, pentru suma de 60.000 euro, ar fi următorul: să nu fie căsătorit şi să nu aibă familie, deci să nu fie nicio persoană în întreţinerea sa, să câştige cel puţin 3.300 lei pe lună, dar cheltuielile sale de întreţinere să nu depăşească 250 lei lunar. Rata pe care ar avea-o de plătit fericitul de mai sus ar fi de 360 euro lunar.