“Ilfovul este principalul solicitant, după numărul de proiecte depuse şi al sumelor solicitate, în cadrul regiunii Bucureşti-Ilfov”, ne-a declarat Dan Nicula, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Bucureşti- Ilfov. “Avem proiecte aproape în fiecare oraş al judeţului, iar reabili-tările de drumuri judeţene în Ilfov sunt realizate cu fonduri POR, în ultimii trei ani.
Dl Nicula mai afirmă că: „Sunt beneficiari ai fondurilor pentru infrastructura de transport Consiliul Judeţean, precum şi consiliile locale din Chitila şi Voluntari. Din 2010 încoace, PIB-ul pe cap de locuitor din Bucureşti şi Ilfov a devenit egal, ba chiar s-a întâmplat ca în Ilfov, acest indicator să fie mai mare decât în Capitală. Regiunea Bucureşti-Ilfov are un PIB pe locuitor mai mare decât media europeană şi este dublu faţă de orice altă regiune a României. Regiunile de dezvoltare s-au înfiinţat prin convenţii semnate între judeţele şi municipiile care compun acea regiune. Regiunea noastră a apărut prin convenţia încheiată între primarul general şi preşedintele Consiliului Judeţean de la acea dată. Consiliul pentru Dezvoltare Regională este organismul decizional la nivelul regiunii, fiind format din primarul general al Capitalei, preşedintele CJ Ilfov, şase primari din judeţ, desemnaţi odată la 4 ani, şi câte un reprezentant din fiecare consiliu local al sectoarelor Bucureştiului”.
Proiecte și finanţări
Ca modalitate de lucru şi de plată, după ce un proiect a fost aprobat spre implementare şi finanţare, beneficiarul acestuia poate solicita un avans sau poate să facă lucrarea ori achiziţia respectivă din banii săi, după care, la trei luni, procedează la solicitarea de rambursare a banilor. Cea mai des folosită metodă este cea a cheltuirii sumelor necesare din fondurile proprii, după care se face rambursarea, în baza dovezilor de cheltuire a banilor. Totodată, se face o verificare a scopurilor în care au fost folosiţi banii, pentru ca să nu existe situaţii de cheltuieli altele decât cele stabilite prin con-tract. Dacă diverse sume cheltuite de beneficiar nu se încadrează în cele stabilite, acestea nu sunt acceptate la decontare, fiind cheltuieli neeligibile.
În cazul Ilfovului, pentru un număr de 17 proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional, s-a aplicat o corecţie financiară de 5, 10 sau 25 la sută, prin note de constatare a neregulilor, care au constat în reducerea termenului de depunere a ofertelor de la 22 zile, conform prevederilor le-gale comunitare şi naţionale, la 14 zile. Suma totală pentru care s-a aplicat corecţia a fost de 43 milioane lei, toate proiectele care au suferit aceste corecţii referindu-se la reabilitări şi modernizări de drumuri judeţene din Ilfov. Însă banii nu sunt pierduţi definitiv, ei rămânând tot la dispoziţia regiunii, dar sunt alocaţi altor proiecte de pe listă.
Pentru îmbunătăţirea infrastructurii sociale, respectiv axa prioritară 3, există trei direcţii: 3.1 – reabilitarea, modernizarea şi echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate, 3.2 – reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale, şi 3.3 – îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. La direcţia 3.1 se încadrează şi reabilitarea, modernizarea şi echiparea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov, cel mai scump proiect din judeţ, în valoare de 88 milioane lei.
Ce sunt REGIO, POR, Fondurile structurale?
REGIO – Programul Operaţional Regional (POR) 2007- 2013 este instrumentul naţional prin care România doreşte să-şi atingă obiectivele politicii de dezvoltare regională. REGIO este gestionat la nivel naţional de Autoritatea de Management (AM) pentru POR, din cadrul Ministerului Dezvol-tării Regionale şi Administraţiei Publice, condus de vicepremierul Liviu Dragnea. Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI) implementează în această regiune programul, în calitate de organism intermediar.
ADRBI este organizaţie neguvernamentală, non profit şi de utilitate publică, ce funcţionează în baza Legii 315/ 2004 privind dezvoltarea regională în România. Agenţia gestionează aproximativ 357 milioane euro alocate regiunii Bucureşti Ilfov, pe perioada 2007-2013.
Regio este finanţat prin unul dintre Fondurile Structurale ale Uniunii Europene, anume prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). Acesta sprijină regiunile UE care au un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media europeană.
Bugetul total alocat POR este de aproximativ 4,4 miliarde euro, în primii 7 ani după aderare (2007-2013). Finanţarea UE reprezintă aproximativ 84% din bugetul POR, iar restul provine din fonduri naţionale, cofinanţare publică (14%) şi cofinanţare privată (2%).
Alocarea fondurilor se realizează pe axele prioritare ale Programului Operaţional Regional. Fiecare axă prioritară are alocat un anumit buget şi cu-prinde un număr de domenii cheie de intervenţie, care urmăresc realizarea unor obiective de dezvoltare.
Fondurile Structurale sunt instrumente financiare, administrate de către Comisia Europeană, al căror scop este să acorde sprijin la nivel structural. Sprijinul financiar din Fondurile Structurale este destinat, în principal, regiunilor mai puţin dezvoltate, în scopul de a consolida coeziunea economică şi socială în Uniunea Europeană.
Fondurile Structurale contribuie la trei obiective strategice ale Politicii de Coeziune Economică şi Socială a Uniunii Europene:
Convergenţa sau reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiuni. Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR): investiţii în transport, crearea de noi locuri de muncă, proiecte de dezvoltare locală, antreprenoriat. Statele pot solicita finanţare pentru regiunile care au PIB/capita sub 75% din media europeană. FEDR cofinanţează Programul Operaţional Regional al României.
Competitivitatea regională şi ocuparea forţei de muncă. Fondul Social European (FSE): promovează integrarea şomerilor şi a grupurilor dezavan-tajate pe piaţa muncii, prin finanţarea unor măsuri de instruire şi a unor sisteme de recrutare şi asistenţă. FSE cofinanţează Programele Operaţion-ale “Dezvoltarea Resurselor Umane” şi “Dezvoltarea Capacităţii Administrative” ale României. Statele pot solicita finanţare pentru regiunile care nu sunt eligibile pentru obiectivul Convergenţă.
Cooperarea teritorială europeană. Fondul de Coeziune (FC): asistă cele mai puţin prospere state membre ale Uniunii Europene, cu un produs na-ţional brut (PNB) pe cap de locuitor de mai puţin de 90 % din media comunitară. FC cofinanţează Programele Operaţionale “Transport” şi “Me-diu” ale României.
Consiliul pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (CDRBI) reprezintă forul decizional la nivelul regiunii, ce are în componenţă membri, la paritate, din cadrul administraţiei publice locale a municipiului Bucureşti şi a Judeţului Ilfov.
CDRBI este condus de un preşedinte şi un vicepreşedinte, funcţii ce sunt ocupate pentru un mandat de un an şi sunt deţinute, prin rotaţie, de către Primarul General al Capitalei şi de Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov.