Bugetul comunei înființată de Caragea Vodă pe vremea ciumei de la 1813 este destul de modest. Dar, în cele 8 luni de mandat, primarul Ninel Boșcu, împreună cu consiliul local, a știut cum să chibzuiască banii comunității, astfel încât edilii au reușit chiar să economisească o parte dintre fonduri care le va permite să ducă la bun sfârșit o bună parte dintre proiectele aflate în derulare.

„Avem niște bănișori puși deoparte”, ne-a spus dl. viceprimar Costel Ștefan, la începutul discuției cu domnia sa. „După ce bugetul pe 2013 va fi aprobat, vom începe un amplu program de investiții. Deocamdată, prioritatea numărul unu o constituie lucrările de amenajare și extindere a rețelei de canalizare. Am vrea să le terminăm cât se poate de repede, pentru că acestea produc un mare disconfort cetățenilor, din cauza noroiului care apare în urma săpăturilor.”, a adăugat dl viceprimar. Într ade­văr, nemulțumirile sunt multe, dar locuitorii din Domnești trebuie să înțeleagă că nu poți face omletă fără să spargi ouăle. Dl Ștefan ne vorbește despre o situație apărută ca urmare a închiderii unui tronson de 200 de metri dintr-o stradă, care îi obligă pe cei care locuiesc acolo, majoritatea bucureșteni, să facă un ocol de circa 400 de metri. Ei bine, acest fapt a provocat proteste vehemente din partea celor afectați. „Ar trebui să dea dovadă de puțină înțelegere și pe noi ne deranjează această situație. Dar n-avem ce face, mai întâi trebuie să instalăm utilitățile și apoi vom asfalta și vom amenaja trotuare.”, ne-a spus dl. Ștefan. Lucrările au termen de execuție în 2014, dar edilii din Domnești speră ca acestea să se termine mai devreme, având în vedere că firma executantă se „mișcă” bine. Stația de epurare, la rândul său, va fi finalizată tot în 2014, astfel încât întreaga rețea să devină funcțională. Ea va măsura 22 de kilometri, în timp ce rețeaua de alimentare cu apă se va întinde pe o lungime de 27 de kilometri.

Cămin cultural în Țegheș, grădiniță și parc în Domnești

Anul acestea vor demara lucrările pentru noul cămin cultural din satul Țegheș, aparținător de comuna Domnești. Viceprimarul Costel Ștefan ne asigură că, până la sfârșitul anului, țegheșenii vor putea călca treptele lăcașului de cultură. Pentru prichindeii din localitate, primăria are de gând să construiască o grădiniță cu orar prelun-git, atât de necesară pentru cetățenii comunei. Proiectul este aprobat deja. Grădinița va avea 900 de mp, 140 de locuri și patru grupe cu orar normal. Ea va fi construită pe terenul vechii școli din Domnești și va beneficia de condiții și utilări „ultimul răcnet”.

Domneștenii trebuie să se aștepte într-un viitor apropiat și la amenajarea unui parc cu locuri de joacă pentru copii și teren de sport cu suprafață sintetică. Singura problemă este lipsa terenului, dar primăria are de gând să-l cumpere de la particulari.

Case pentru tineri

Un alt proiect este cel privitor la construirea de locuințe pentru tinerii din comună. „Am vrea să „lotizăm” actualul islaz comunal, să construim drumuri, să-l dotăm cu utilități și să repartizăm terenuri de construcție pentru tineri. Dar există și o altă variantă. Pentru că mulți dintre ei nu au bani să-și ridice case, ne-am gândit că am pu-tea construi noi locuințe tip ANL și să le închiriem pentru o sumă rezonabilă celor care au nevoie de un acoperiș deasupra capului.”, ne-a spus domnul viceprimar.

Cum vă spuneam în titlul articolului la Domnești banii se cheltuie cu cap. În ciuda veniturilor reduse la bugetul local, edilii comunei se dau peste cap să facă rost și să drămuiască cu chibzuință banii necesari, pentru a face din Domnești o localitate în care să-ți fie drag să trăiești.

Proiecte, proiecte, proiecte…

Edilii domneșteni au gânduri mari. De îndată ce bugetul va fi gata, ei doresc să înceapă o amplă campanie de asfaltare și amenajare a străzilor din localitate. Astfel, pe sectorul Șoseaua Alexandriei, A.I.Cuza, intersecția cu strada Chiutaci, pâna la limta cu satul Dârvari se vor amenaja trotuare cu podețe pentru fiecare gospodărie și șanțuri pentru apele pluviale. Totodată, vor fi asigurate branșamente la canalizare până la limitele proprietăților. De aceleași amenajări va beneficia și tronsonul A.I.Cuza-pod Ciorogârla, străzile Baboi, Occidentului, Du­culescu, Drumul Târgului, Toamnei, Trandafirilor, Foișorului, Teiului, Panduri, precum și intrările Panduri, Alba-trosului și Rândunelelor. De asemenea, pe strada Trandafirilor se vor introduce rețele de apă și canalizare, totul din „bănișorii” economisiți de care ne povestea dl vice-primar. „Ce ne-am fi făcut acum dacă am fi cheltuit banii pe alte prostii, cum se făcea odată?”, se întreabă, retoric, Costel Ștefan. Edilii au pregătit și un mărțișor pentru domneșteni. Pe data de 1 martie, se va inaugura Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor. Aceasta îi va scuti pe locuitorii din Domnești de drumurile până în Bragadiru, pentru a-și ridica documentele de identitate.