Edili ai Ilfovului, mobilizați-vă să protejați sănătatea copiilor din școli! Amenajați cabinete medicale în unitățile de învățământ și angajați specialiști sau, încheiați contracte de colaborare cu medicii de familie din comune care să ofere servicii de medicină preventivă elevilor! Copiii voștri merită să fie sănătoși.
Direcția de Sănătate Publică Ilfov (DSP) avertizează! În județul Ilfov, oricând poate izbucni o epidemie pentru că în școlile generale, liceele și grădinițele din localități, nu sunt medici care să asigure asistență medicală, ori de câte ori e nevoie. Ca să elimine riscul îmbolnăvirilor în masă, DSP Ilfov recomandă primarilor să facă tot posibilul să existe cel puțin un medic în fiecare localitate care să consulte elevii periodic. La momentul actual, doar patru unități de învățământ au cabinete de medicină școlară. Este vorba de Liceul “Dumitru Dumitrescu” de la Buftea unde există un medic și un asistent medical, de Liceul “Ioan Petruș” de la Otopeni unde, de asemenea, activează un medic și doi asistenți medicali. Și la Școala Gimnazială Nr. 1 din Chitila există un cabinet unde acordă servicii un asistent medical. Un alt cabinet funcționează la Grădinița Nr. 1 cu program prelungit de la Măgurele, unde elevii sunt consultați și îngrijiți de către un asistent. Ceilalți elevi, mai puțin norocoși decât colegii lor de la cele patru școli amintite anterior, sunt privați de multe dintre controalele periodice. Mulți ajung la medic doar atunci când au probleme de sănătate și sunt duși la consult și analize de părinții îngrijorați de starea lor.
Dr. Dănuț Crăciun, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Ilfov: “Aprobați acordarea asistenței medicale gratuite în unitățile de învățământ”
Stimați primari! Facilitați accesul preșcolarilor și elevilor care studiază în unitățile de învățământ, la examinarea gratuită a stării de sănătate. Este strigătul disperat al DSP Ilfov în vederea protejării sănătății copiilor după constatarea unor situații în care, în mai multe școli, nu au fost asigurate servicii de triaj epidemiologic și nici imunizările din cadrul campaniilor școlare de vaccinare. Situații problematice au fost descoperite în unele localități neasigurate cu cabinete medicale școlare cum ar fi, la Voluntari, Ștefănești, Bragadiru, Măgurele, Jilava. “Pentru evitarea apariției unor evenimente epidemiologice deosebite în școli, recomandăm autorităților administrației publice locale:
1. Înființarea unor cabinete medicale școlare și angajarea de personal de specialitate, conform legislației în vigoare sau, dacă acest lucru nu este posibil,
2. Realizarea unor contracte de colaborare cu medicii de familie din localitățile fără cabinete de medicină școlară pentru asigurarea de către aceștia a serviciilor de medicină preventivă în unitățile de învățământ, în conformitate cu Ordinul MS 1668/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ de stat și particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenței medicale gratuite și pentru promovarea unui stil de viață sănătos”, recomandă dr. Dănuț Crăciun, directorul executiv al Direcției de Sănă-tate Publică Ilfov.
În cabinete trebuie să acorde asistență medici generaliști
DSP Ilfov a supus atenției consiliilor locale din județ, printr-o notificare, importanța asigurării serviciilor medicale în școli. Faptic, existența medi-cilor în școli nu este un lucru greu de realizat. E nevoie doar ca edilii localităților să găsească spații pe care să le amenajeze special pentru îngrijirea copiilor care să fie ulterior, autorizat de DSP Ilfov. Specialistul care urmează să asigure asistența, e bine să fie medic generalist.