Printre uși care se deschid pentru ca oamenii să nu aștepte cu actele până ce primarul acordă un interviu, pornim a discuta despre regionalizare și efectele acesteia asupra comunei Afumaţi.
Regionalizarea e o reformă necesară
Om foarte informat, Gabriel Dumănică știe ce spune când afirmă că anunțata reîmpărțire a țării este o necesitate. Problema trebuie privită în ansamblul ei, deși este vorba despre regiuni. Țări cu democrație avansată au acest sistem administrativ, economic și cultural și regionalizarea a adus multe lucruri bune, a ajutat factorii de decizie dintr-o zonă să hotărască mai rapid sau cu mai multe argumente într-o anume problemă.
”Desigur, regionalizarea este o reformă radicală și atunci lumea e reticentă, partidele la putere sunt avantajate, cele din opoziție nu prea. Dacă această regionalizare aduce beneficii țării și regiunii respective, atunci merită. Unul dintre scopuri, să nu uităm, este acela al facilitării fondurilor europene. E mai ușor să lucrezi cu 8 entități, decât cu 41.”, explică primarul. Dar, susținem noi, poate este doar o problemă de comunicare și de mai bună informare, pentru că în definitiv, regionalizarea există deja, chiar și când este vorba despre o anumită echipă de fotbal care aparține de Afumați, Chiajna sau Ştefăneşti.
Grănițuire cu probleme
Dar, pentru ca regionalizarea să capete contur, este nevoie ca în fiecare primărie să existe o situație clară a granițelor cu vecinii. Cum e la Afumați? Primarul Gabriel Dumănică ne lămurește:
”Conform noului Cod Civil, și mă refer în special la art. 559 și 560, proprietarii de terenuri au această obligație de grănițuire. De aceea, pentru a re-specta principiul transparenței administrațiilor locale am afișat și pe holurile primăriei și pe site Planul de Urbanism General care este 80% gata. Expunerea lui ne-a ajutat pentru că oamenii au venit și au comunicat ce modificări au făcut sau ce vor să mai facă. Însă, pentru ca PUG-ul să fie aprobat, litigiile cu vecinii trebuie să fie stinse. Iar PUG-urile trebuie finalizate până în 2015, data limită. Și noua lege a cadastrului modificată în 2012 ne-a impus să facem grănițuirea și noi, ca primărie, am început s-o facem cu vecinii noștri: Pantelimon, Găneasa, Petrăchioaia, Dascălu, Ștefăneşti, Voluntari, Dobroiești şi undeva cu Ialomiţa. Da, nimeni nu știa nici în primărie că avem un km de graniță cu cei din Pantelimon. Cu ei și cu cei din Ialomița nu avem nicio problemă. Cu alții, însă…avem 3 procese pe rol, deși am încercat medierea înainte de a ajunge în instanță”
Ce fac vecinii din Dascălu, Dobroiești și Voluntari
Pământul e la mare preț și atunci când ne referim la primărie, și atunci cînd vorbim despre proprietăți ale persoanelor fizice. Orice primărie, per-sonalitate juridică, ce dispune de pământ poate dezvolta fie zone comerciale, fie proiecte sociale, toate, oricum spre binele comunității.
Ce povestește Gabriel Dumănică: ”Dintre cele 7 localități vecine avem o singură problemă mai serioasă cu Dascălu. E o situaţie mai încurcată cu nişte decizii luate anterior de fostele conduceri şi ne aşteptam să fim în instanţă doar cu Dascălu. Cu toate acestea avem 3 procese, şi cu Dobroieşti (a fost o negociere hazlie cu ei) care se judecă cu toată lumea, și cu Voluntari. În zona Moara Domnească şi a silozului David, aici este o zonă comercială a comunei Afumaţi şi cei de la Dobroiești revendică o bucată care nu este construită încă. Ce-am înţeles, că Dobroiești este în instanţă cu toate primăriile vecine.
Cu Dascălu, este vorba despre terenurile fostului IAS. Afumaţi a avut IAS iar alte localităţi din jur nu au avut şi când s-a predat acea suprafaţă de 200 ha, s-au semnat actele între IAS, Primăria Dascălu şi Oficiul de Cadastru şi a lipsit o parte: primăria Afumați. Deci, s-a făcut un schimb de ter-enuri fără acordul primăriei Afumaţi. Trebuiau titluri emise de Afumaţi, taxele și impozitele le încasa primăria din Afumați şi s-au emis titluri de la Dascălu. Noi n-am intrat peste nimeni” spune primarul.
Problema cu Voluntari
Cum să fie proces cu primăria din Voluntari? Și buna vecinătate? Și buna credință?
”În privința comunei Voluntari am rămas şi noi surprinşi pentru că la discuţii a fost altceva, am fost deschiși pentru a nu ajunge în instanță. Noi am solicitat ca separarea pe centură să fie calea ferată însă cei din comuna Voluntari solicită să prindă toată porţiunea mică pe care o avem la centură. Dacă se face așa, ne trezim că imobilele respective vor trebui să depindă de Voluntari, nu de Afumaţi. Și astfel, acolo se nasc probleme:
s-au eliberat acte de proprietate, cadastre, intabulări, sunt drumuri, căi de comunicații, de legătură care dau în acea porţiune de centură, investiţii care toate sunt pe Afumaţi.Practic ei au indicat altă linie de graniţă, deși noi am arătat borna de la calea ferată. Am dus ca probe în instanţă toate actele de proprietate ale celor 50-60 de firme şi persoane fizice care au ieşire în zona aceea.
Ei au o bucată din Romvac care este pe Voluntari în baza unei hotărâri de guvern din 1968 prin care s-a stabilit că rămâne la Voluntari. De aceea, lăsăm instanţa să hotărască cu probe, e legea din 1968 care a rămas in vigoare şi astăzi. E un lucru bun că după 1968 s-a găsit momentul să se re-zolve. Totuși, aceste neînțelegeri sunt neplăcute” consideră Gabriel Dumănică.
Desigur, problemele trebuie neapărat rezolvate pentru că regionalizarea bate la ușă. Investițiile masive făcute anul trecut în comuna Afumați duc spre statutul de orășel în care, mai presus de toate, trebuie să existe toate condițiile. Oamenii au simțit schimbările și susțin actuala echipă. Ceea ce-și dorește orice primar, nu?