Primarul Marian Ivan  nu se dezminte…

Șansa urbei din buza Capitalei s-a numit, acum 5 ani Marian Ivan. Un primar tânăr, dar un om chibzuit și determinat să facă din Pantelimon o localitate în care să-ți fie mai mare dragul să trăiești. Pentru aceasta, primarul își cheltuie aproape tot timpul de care dispune și, deja „mâna” primarului se simte peste tot.

„Dorm doar 4-5 ore pe noapte.”, ne spune primarul în biroul său, pe a cărui masă de consiliu tronează cupa de campioană a Diviziei Naționale la rugbi, pe care echi-pa din localitate a câștigat-o anul trecut. „La 6 sunt la primărie și-mi citesc mailurile. Nu este zi să nu mă prindă noaptea aici. Avem mult de lucru”, adaugă dl Ivan. Și nu poți decât să-i dai dreptate, când începe să-ți enumere proiectele aflate în curs de desfășurare sau pe cele de viitor. Aflăm că sunt pe puțin 16 asemenea proiecte. Cel care urmează să demareze privește reabilitarea rețelei de iluminat public și montarea de camere de supraveghere în oraș, în cadrul PIDU (Planul Integrat de Dezvoltare Urbană). Totul cu fonduri europene în valoare de 3,4 milioane de lei. Cu această ocazie, toate cablurile electrice aeriene vor fi îngropate în subteran. „În felul acesta vom scăpa de <mațele> care atârnă atât de dizgrațios pe stâlpi. Tot în cadrul acestui plan, pentru 56,3 milioane de lei se vor moderniza infrastructura rutieră și alinia-mentele stradale. Următoarele lucrări de care sperăm să ne apucăm undeva pe la jumătatea lui martie, în funcție de starea vremii, sunt cele de reabilitare termică a 7 blocuri, pentru care primăria va acorda 2,7 milioane de lei, cu aceeași sumă urmând să contribuie și guvernul. Tot anul acesta vor mai intra în reabilitare încă 21 de blo-curi, ceea ce va supune primăria la un efort financiar de 10,8 milioane de lei.”, ne lămurește primarul.

„Suntem prea săraci, ca să cârpim pe ici, pe colo”

Cel puțin așa spune Marian Ivan. „Estimăm anul acesta un buget de circa 44 de milioane de lei, pe care trebuie să-i drămuim cât mai bine. Avem multe proiecte, și banii trebuie chibzuiți astfel încât să le realizăm pe toate. Vrem să facem lucrări de calitate, nu cârpeli. Suntem prea săraci, ca să cârpim pe ici, pe colo.” Aflăm că în Pantelimon rețeaua de distribuție a apei și canalizarea este realizată în proporție 80%, prin programul realizat de ADIA. „Vă spun eu, ADIA trăiește datorită Pantelimonului. Noi vărsăm în fiecare lună 300 de mii de lei către această entitate. Urmează să fie dezvoltată o rețea de captare a apelor pluviale, a cărei execuție va mai ușura bugetul primăriei de 7,5 milioane de lei. După aceea vor fi asfaltate a 100 de străzi, tot în cadrul PIDU. Mai avem și programe de reabilitare a unor zone din oraș care presupun amenajarea de parcări și locuri de agrement și odihnă. Și nu facem treabă de mântuială, astfel încât să nu mai intervenim aici 10-20 de ani.”, spune Marian Ivan.

Cetățeni din Pantelimon, vi se pregătește ceva!

În lumina celor arătate mai sus, aflăm că lucrările la parcul de pe strada Tractorului urmează să fie terminate în 2-3 săptămâni, investiție care a costat primăria 6,7 milioane de lei. Tot pe Tractorului, în incinta fostei unități militare se va construi o grădiniță și o școală, ambele proiecte însumând aproape 42 de milioane de lei. De asemenea se vor construi încă 2 săli de sport pentru cele 2 școli din comună, pe lângă sala mare care este în curs de execuție în zona fostei unități militare. Vor urma, în vară, lucrări de reparații capitale la corpul A al școlii și igienizarea corpului B, investiții de 12,6 milioane de lei. Totodată va fi modernizată și policlinica Pantelimon, care va reabilitată termic și i se va repara acoperișul, totul pentru „doar” 500 de mii de lei. 

Dar problema care frământă nu numai Pantelimonul, ci întreg județul, este transportul. Edilii orașului au găsit o soluție pentru rezolvarea acesteia. Iată ce ne spune Marian Ivan: „Am creat o asociație intercomunitară pentru transport împreună cu Sectorul 3 din Capitală, orașul Popești-Leordeni și comunele Glina și Cernica pentru servicii publice precum și pentru a înființa o societate de transport care să deservească cele cinci localități. Fiecare primărie va contribui cu o cotă de 10 mii de lei, plus o cotizție de 1 leu pentru fiecare cetățean, pe an. Asta înseamnă, pentru Pantelimon, vreo 34 de mii de lei. Vrem un transport civilizat care să-i mulțumească pe concetățenii noștri. Actualele companii de transport oferă condiții necorespunzătoare. Nu este normal să funcționezi de 10 ani cu aceleași hârburi de mașini!”

Un primar dintr-o bucată

L-am întrebat pe dl primar cum de reușește să ducă la bun sfârșit atâtea proiecte. Ne-a răspuns că el a învățat că viața este o luptă: „Am avut o viață aspră. Sunt orfan de mamă de la 2 ani. Pe mine m-au crescut bunicii. Aveam o singură pereche de pantaloni pentru mers la școală, sau oriunde altundeva. Am făcut sport, lupte mai exact. Am luat viața în piept, iar munca m-a călit. La 14 ani lucram la livadă, iar noaptea mutam aripi de ploaie. Am învățat de mic că numai prin trudă cinstită poți realiza ceva în viață. Acesta este crezul meu. Nu-i pot suferi pe cei care se plâng că n-au din ce trăi, dar ei stau toată ziua în pragul porții scuipă semințe și beau bere. Eu am încercat întotdeauna să-i ajut pe cei loviți de soartă, dar trebuie să înțeleagă că trebuie să se ajute și singuri.”