Încă un proiect european pentru ilfoveni
La Centrul Maternal Săftica au început lucrările de reabilitare, modernizare, dezvoltare, extindere și echipare a infrastructurii, proiect în valoare de 3.538.393,04 lei, finanţat prin Programul Operațional Regional, Axa Prioritară 3, Domeniul Major de Intervenție 3.2. Cofinanţarea din partea Consiliului Judeţean Ilfov se ridică la valoarea de 56.737,72 de lei.
După finalizarea lucrărilor, estimată pentru finele acestui an, calitatea vieții beneficiarilor serviciilor furnizate de Centrul Maternal Săftica se va îmbunătăţi considerabil. Astfel, va exista o coeziune socială la nivelul comunităților vulnerabile din județul Ilfov, va creşte calitatea procesului educațional oferit beneficiarilor serviciilor Centrului şi, nu în ultimul rând, vor putea fi prevenite situaţiile generatoare de marginalizare şi excluziune socială.
Cine sunt beneficiarii direcţi ai proiectului? În primul rând, copiii, separați temporar sau definitiv de părinți, aflați în dificultate din punct de vedere social; mamele cu copii mici – sugari – cazați în regim de urgență sau copii pentru care a fost dispus, în condițiile legii, plasamentul în regim de urgență. Beneficiarii indirecţi sunt Consiliul Județean Ilfov, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov, dar şi alţi actori implicați în dezvoltarea comunitară și reformarea sistemului social din judeţ.
Contractul de lucrări în valoare de 1.556.788,20 de lei a fost atribuit firmei SC Omnik Yukon SRL, după încheierea procedurii de achiziţie publică – „cerere de oferte”. „Să aveţi mare grijă la lucrări! Noi promitem să plătim banii la timp, însă vom controla la sânge derularea lor! Apoi, încă 5 ani de zile de la finalizarea investiţiei vor fi controalele Agenţiei de Dezvoltare Regională Bucureşti – Ilfov”, a ţinut să-i avertizeze pe constructori, Marian Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, prezent la conferinţa de presă organizată cu ocazia lansării lucrărilor, chiar în incinta Centrului Maternal – în prezent eliberat de asistaţi şi pregătit de “primeneală”. “Garantăm că materialele folosite vor fi de calitate. Vom respecta absolut toate angajamentele asumate prin procedura de achiziţie”, a răspuns, la rândul său, Mihai Lupoi, reprezentantul firmei SC Omnik Yukon SRL.
Exemplu danez
În continuare, Marian Petrache a amintit despre o vizită de-a sa în Danemarca, în anul 2000, când a fost extrem de impresionat de două lucruri – grădiniţele pentru copii, dar şi de un tip de construcţie, un fel de case sociale pentru consumatorii de droguri. “Erau case pentru copiii care se drogau. Familiile lor îi excludeau, însă autorităţile nu-i lăsau pe drumuri. Erau nişte adăposturi pentru cei cu probleme, pentru cei aflaţi într-o situaţie vulnerabilă la un moment al vieţii lor”, a explicat Marian Petrache. “Sper totuşi ca, după reabilitarea Centrului – să nu ne trezim cu mai multe mame sau copii cu probleme, doar pentru că locul a fost aranjat şi arată bine”, a completat preşedintele Consiliului Judeţean, subliniind astfel nevoia unei activităţi riguroase de prevenire a cazurilor de separare sau abandon.
Iar legat de grădiniţele din Ilfov, preşedintele Consiliului Judeţean şi-a precizat, încă o dată, intenţia de a demara un proces de modernizare şi reabilitare a tuturor acestor unităţi de pe teritoriul ilfovean. “Cea mai eficientă subvenţie este cea acordată copiilor. Ei sunt viitorul”, a explicat Marian Petrache.
Fără Strategie!
Dar, președintele Consiliului Judeţean Ilfov a vorbit şi despre inexistenţa în trecut la nivel judeţean a unui Plan de Amenajare a Teritoriului sau a unei Strategii de Dezvoltare teritorială. Lipsa acestora îngreunează procesul de identificare clară a problemelor, ceea ce, evident, conduce la lipsa proiectelor de finanţare şi, în final, la nerezolvarea lucrurilor. “Astăzi, aici, am pornit doar unul dintre cele cinci contracte de finanţare aflate în derulare prin POR, ale CJI. În perioada următoare, împreună cu cei de la Consiliul Judeţean vom căuta problemele, vom identifica proiectele, vom stabili priorităţile şi vom întocmi un minim de plan financiar”, a completat, la rândul său, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Bucureşti – Ilfov, Dan Nicula.
Camere în plus
Concret, lucrările ce se vor executa la Centrul Maternal de la Săftica constau în extinderea uneia dintre cele cele trei clădiri existente, cu șase camere, ceea ce reprezintă cel puţin 12 noi locuri pentru beneficari, reabilitarea instalațiilor sanitare și electrice, reabilitarea termică, instalare de panouri solare, reabilitarea tâmplăriei interioare și exterioare, dar și executarea de instalații telefonie, internet și cablu tv.